Close
A falu, ahol az egyedülálló házakat csak a hölgyek festhetik ki

A falu, ahol az egyedülálló házakat csak a hölgyek festhetik ki

Egy ősi Burkina Fasó-i népcsoport elszigetelt, de annál izgalmasabb lakóhelyén járunk. Tiébélé csodálatos házait Rita Willaert belga fotográfus örökítette meg. Másodmagával, Olga Stavkissal érkeztek 2009-ben Burkina Fasóba, Afrika nyugati részébe. A két kalandvágyó hölgy feljegyzéseket készített a népcsoportról, és rengeteg fotót készítettek csodálatos építészetükről. Ezekből a képekből válogattunk most egy párat. 

Alig több mint egyhektáros területen élnek a kassenák, a 15. század óta. Bátran mondhatjuk, hogy szerény körülmények között telnek a mindennapok, de kulturális és művészeti szempontból igen gazdag a népcsoport. Nem találunk náluk két egyforma épületet, mindegyik egyedi formát és díszítést kapott. A festések a népcsoport történelméről, emberek és állatok együttes életéről is mesélnek, amellett, hogy sok a geometriai minta is.

A házakon nincsenek ablakok, a bejáraton szűrődik be a fény. Kisebb és nagyobb ajtókat is látni a díszes épületeken, ezeknek a törzsi ranghoz van közük. A társadalmilag feljebb álló családok kapják a kisebb bejáratokat – hiszen így az otthon védettebb –, a szegényebbek tágasabb, nagyobb bejáratú házakban laknak. Vannak nagyobb, védettebb tömbök, melyek sírhelyekként funkcionálnak.

A mintákat, freskókat természetes festékanyaggal készítik, és a végén az akácia leveléből kinyert anyaggal fixálják – ez egy lakkszerű anyagot képez a falakon.

Érdekesség, hogy a festéseket többnyire a hölgyekre bízzák. Nekik a közösség történelmének megörökítésén kívül feladatuk az önkifejezés is. A kassenák a többszerelműségben hisznek, náluk a monogámia helyett a poliamoria a szokás. A nők amellett, hogy eleget tesznek a saját társadalmuk elvárásaiknak és kedveskednek a férjeiknek, az épületek festésével áldozhatnak a művészetek oltárán. Örömüket és bánatukat is kiadhatják magukból a művészet segítségével, ők pedig boldogan élnek a lehetőséggel.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Rita Willaert Flickr)

etno | flickr | olga stavkiss | törzsi építészet | építészet

FOLYTASD EZZEL

Eláruljuk, miért nem érdemes kihagyni a szezon talán legizgalmasabb dizájneseményét

Brutális, mennyivel több pénz kell egy átlagos lakás megvásárlásához mint két éve

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram