Close
A falu, ahol az egyedülálló házakat csak a hölgyek festhetik ki

A falu, ahol az egyedülálló házakat csak a hölgyek festhetik ki

Egy ősi Burkina Fasó-i népcsoport elszigetelt, de annál izgalmasabb lakóhelyén járunk. Tiébélé csodálatos házait Rita Willaert belga fotográfus örökítette meg. Másodmagával, Olga Stavkissal érkeztek 2009-ben Burkina Fasóba, Afrika nyugati részébe. A két kalandvágyó hölgy feljegyzéseket készített a népcsoportról, és rengeteg fotót készítettek csodálatos építészetükről. Ezekből a képekből válogattunk most egy párat. 

Alig több mint egyhektáros területen élnek a kassenák, a 15. század óta. Bátran mondhatjuk, hogy szerény körülmények között telnek a mindennapok, de kulturális és művészeti szempontból igen gazdag a népcsoport. Nem találunk náluk két egyforma épületet, mindegyik egyedi formát és díszítést kapott. A festések a népcsoport történelméről, emberek és állatok együttes életéről is mesélnek, amellett, hogy sok a geometriai minta is.

A házakon nincsenek ablakok, a bejáraton szűrődik be a fény. Kisebb és nagyobb ajtókat is látni a díszes épületeken, ezeknek a törzsi ranghoz van közük. A társadalmilag feljebb álló családok kapják a kisebb bejáratokat – hiszen így az otthon védettebb –, a szegényebbek tágasabb, nagyobb bejáratú házakban laknak. Vannak nagyobb, védettebb tömbök, melyek sírhelyekként funkcionálnak.

A mintákat, freskókat természetes festékanyaggal készítik, és a végén az akácia leveléből kinyert anyaggal fixálják – ez egy lakkszerű anyagot képez a falakon.

Érdekesség, hogy a festéseket többnyire a hölgyekre bízzák. Nekik a közösség történelmének megörökítésén kívül feladatuk az önkifejezés is. A kassenák a többszerelműségben hisznek, náluk a monogámia helyett a poliamoria a szokás. A nők amellett, hogy eleget tesznek a saját társadalmuk elvárásaiknak és kedveskednek a férjeiknek, az épületek festésével áldozhatnak a művészetek oltárán. Örömüket és bánatukat is kiadhatják magukból a művészet segítségével, ők pedig boldogan élnek a lehetőséggel.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Rita Willaert Flickr)

építészet | etno | afrika | flickr | rita willaert

FOLYTASD EZZEL

Ilyen egyedi és domináns ízekkel tud kényeztetni a világ egyik legjobb rumja

Álomszülte szálloda Dánszentmiklóson, pazar fine dining étteremmel

Rendeld meg a Roadster magazin 13. számát!

Beköszöntött az ősz, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 13. száma. Mit találunk benne? Bejárjuk Japán izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik legszínesebb és leghíresebb dizájnerével, Karim Rashiddal, Nápolyban megkóstoljuk Olaszország negyedik legjobb pizzáját, és benézünk az Attolini szabódinasztia műhelyébe is. A Napa-völgyben teszteljük, milyen az új, elektromos Rolls-Royce, és elbeszélgetünk a W luxushotelben megnyitott Nightingale by Beefbar alapítójával, Riccardo Giraudival is. Elmegyünk egészen Dél-Koreáig, hogy megnézzük közelről, milyen a világ egyik leghangulatosabb kávézója, a Mudzsige panzió, ezen kívül pedig találkozunk még párizsi keramikusművésszel, Japánban dolgozó magyar építésszel, vitorlázógép pilótával, egy római napszemüveg brand alapítójával, és a születésnapját ünneplő Babel Budapest megálmodójával is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Close
Ezek a hangok, ízek, élmények valódi ünneppé varázsolják a karácsonyt
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom