Close
Íme Calanques, a Misztrál szülőföldje, ahol a legszebb tengeröblöket találjuk

Íme Calanques, a Misztrál szülőföldje, ahol a legszebb tengeröblöket találjuk

A kék és a fehér szín sehol sem annyira gyönyörű, mint a marseille-i öblökben. A Misztrál nevű híres szél által felkorbácsolt tengerből több száz méteres magasságban nőnek ki a sziklamászók kedvenc sziklafalai – közöttük bújnak meg a híres öblök, azaz a calanque-ok.

Calanques egyik leghíresebb sziklamászója George Livanos, vagyis a Görög, aki számos új sziklautat épített itt. Egy igazi stílusikon volt, messze földről híres ironikus humora máig élő hőssé avatta. Saját mászóstílusáról így vallott: “Szeretek a földről indulni, a sziklafal tetejére érni, majd visszatérni. Lehetőleg nem túl gyorsan.”

Egy elhíresült mondása mottómmá vált: “Inkább legyen egy szöggel (a sziklamászók a sziklába kalapált szögekkel biztosították régebben magukat) több, mint egy emberrel kevesebb, pláne, ha az az ember én vagyok.”

Livanos egész életét a Marseille-közeli sziklaparadicsomban töltötte, és jó oka volt erre.

A Calanques Nemzeti Park nyolc öblöt és az ezeket összekötő turistautakat rejti magában. Az öblök picik, a legterebélyesebb a Calanque de Sormiou, ami hatvanegy méter széles. A Nemzeti Parkot a GR51 nevű turistaút keresztezi. Nyáron rengetegen veszik célba, és nagyon nagy a hőség arrafelé, ezért ha megengedhetjük magunknak, érdemesebb az őszi hónapokban érkeznünk.

A legeldugottabb, legrejtettebb és talán a legkevésbé látogatott öböl a La Calanque de Marseilleveyre, ahol folyóvíz és elektromos áram sincs.

Talán ott a legjobb kajakkal vagy stand up paddle-el bejárni az öblöt, az a legvadabb hely az egész parkban.

A hajósok kedvence a La Calanque de Port-Miou, évente több ezer vitorlázó köt ki ott. Sajnos ez tekinthető a legnépszerűbb öbölnek, mert ez az egyetlen, amelyet autóval meg lehet közelíteni, és a parkolóból egy könnyű sétával is elérhető. Ugyan általában sokan vannak, de hétközben, valamint nyár elején és végén egész kellemes ott fürdeni.

Aki szeret túrázni, annak nem kell rettegnie a tömegtől, mert a franciák annyira nem szeretnek csatangolni. Főleg, ha elindulunk a Calanque de port Pinbe, a legtürkizebb színű öbölhöz, vagy a zöld és kék túraútvonalakon felkapaszkodunk a sziklaormok tetejére, ahonnan páratlan kilátás nyílik a marseille-i öblökre. Egészen elképesztő a panoráma. Én ugyan már megmásztam egy-két sziklafalat, de a Calanques tényleg valami egészen más.

A végtelen kékségből büszkén kimagasló hófehér mészkőfalakra minden sziklamászó áhítattal tekint, pláne, hogy szinte minden útnak történelme van.

A már említett Livanoson kívül egy másik sziklamászó-legenda, Gaston Rebuffat láb- és kéznyomaiba kapaszkodhatunk ezeken a sziklafalakon. A marseille-i mászó az alpinizmus egyik legnagyobb alakja. “Az alpinisták mászás közben nem a hegyi levegőt, hanem a tenger sós levegőjét lélegzik be azokon a falakon, amelyek a tengerből nőnek ki.” Így beszélnek a hegymászók abban a remek filmben, melyben Rebuffat A kígyó oduja nevű utat mássza.

A sziklafalak tetején hatalmas teraszokon lehet megpihenni, sirályrajok vitorláznak a fejünk fölött, és az egész helynek olyan varázsa van, hogy legszívesebben hetekre ott maradnánk.

Sormoiu a legjobb hely a búvároknak és horgászoknak: pompás, színes kis házak sorakoznak, továbbá a hely híres a vízre épült éttermeiről is. Egy vízi növénynek hála a víz csodaszép zöld színű. Kempingezni mondjuk tilos a parkban, de akadnak kis hotelek, mint például a La Petite Calanque, vagy a nagyszerű La Villa d’Orient, melynek tetőteraszáról csodálhatjuk a park sziklafalait.

Ez is érdekelhet:

FOLYTASD EZZEL
Van zsákjában minden jó? Óriási szigorításokat hozott a Mikulás az oltatlanoknak Ukrajnában
Hajmeresztő összegre kezdték bírságolni az oltás nélkül tömegközlekedőket Rómában
Rendeld meg a Roadster magazin 6. számát!
Őszi-téli lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 224 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom