Close
Ebből az exkluzív italból minden eddiginél többet vásárolt tavaly a világ

Ebből az exkluzív italból minden eddiginél többet vásárolt tavaly a világ

A pezsgőházak ünnepelnek, miután az eladási számok és az export annak ellenére döntött rekordokat tavaly, hogy a világjárvány miatt számos bár és étterem bezárt.

A  több mint 16 ezer bortermelőt és 320 pezsgőházat képviselő Comité Champagne kereskedelmi szövetség közölte, hogy Franciaország 2021-ben rekordmennyiségű, 180 millió palack champagne-t exportált, ami harmincnyolc százalékos növekedést jelent az előző évhez képest.

Az ital globális értékesítése is rekordot ért el, egészen pontosan 5,5 milliárd eurót. A Comité Champagne közleménye szerint a teljes szállítás az előző évhez képest harminckét százalékkal emelkedett és 322 millió palackot jelentett.

Úgy tűnik, az emberek tehát okot találtak arra, hogy otthon ünnepeljenek vagy szórakoztassák magukat.

“Mivel a turizmus és a rendezvények számai visszaestek, van okunk azt hinni, hogy az otthoni fogyasztás pótolta a lemaradást” – áll a kereskedelmi csoport közleményében.

Részletes exportadatokat még nem közöltek, de 2020-ban az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok voltak a champagne legfontosabb külföldi piacai. A champagnefogyasztás tavaly Franciaországban újra a járvány előtti szintre nőtt, a szállítások huszonöt százalékkal nőttek, és megközelítették a 142 millió palackot.

Maxime Toubart, a Comité Champagne társelnöke szerint a fellendülés “örvendetes meglepetés” volt a nehéznek számító 2020-as év után.

Mint ismert, a champagne név kizárólag a Párizstól északkeletre, 34 300 hektáron 16 200 termelő által szüretelt és termelt pezsgőket illeti. A régiót tavaly tavasszal súlyos fagyok sújtották, amelyek Franciaország összes bortermelő vidékén alaposan megkárosították a termést. Az Európai Borászati Társaságok Bizottsága szerint a fagy az említett területek szőlőültetvényeinek mintegy nyolcvan százalékát érintette.

(Forrás: CNN, fotók:

rekord | franciaország | fogyasztás | palack | világ

FOLYTASD EZZEL

Elegáns reggeliző a Duna partján, ahová nemcsak az ételekért, hanem a hangulatért is megyünk

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram