Close
Oázissá alakul Párizs leghíresebb sugárútja a 2024-es olimpia előtt

Oázissá alakul Párizs leghíresebb sugárútja a 2024-es olimpia előtt

A világ legszebb sugárútjaként számon tartott Champs-Élysées ma már inkább egy autópályára hasonlít, hiszen naponta több tízezer autó halad el rajta. Néhány héten belül azonban megkezdődhetnek a munkálatok, melyek célja a terület zöld oázissá alakítása lesz.

A munkálatok két ütemben zajlanak majd. A májusban kezdődő első szakasz akkorra készül el, amikor a sportolók megérkeznek a városba a nyári olimpiára.

2024-es olimpiai játékokra újjáépítik a Place de la Concorde-ot, majd utána az egész sugárutat.

A nagyobb volumenű átépítések csak a világversenyek után jönnek, a teljes projekt a tervek szerint 2030-ra fejeződik be.

Az elképzelés szerint a Diadalív körül a gyalogosok sokkal szélesebb teret kapnak , az autók pedig a jelenlegi úttest egy kisebb részére szorulnak. Felújítják a járdákat, a padokat és mintegy négyszáz fát ültetnek el a területen.

Ennek a fejlesztési szakasznak a költségvetése harminc millió euróra tehető.

A második szakaszban a sugárutat fogják zöldíteni,

a Louvre-tól a Chaillot-dombig egy olyan sétányt alakítanak majd ki, amelyet a gyalogosok, a kerékpárosok és a robogóval közlekedők uralnak uralhatnak. A Place de la Concorde és a Place de l’Étoile, a Champs-Élysées, az Avenue Montaigne és az Avenue de la Grande Armée zöld területei is meg fognak újulni.

Mint ismert, a Champs-Elysées 1670-ben épült, de Haussmann báró a 19. század közepén, III. Napóleon uralma alatt átalakította.  A mostani projekt vezetője Philippe Chiambaretta építész és ügynöksége, a PCA-STREAM lesz.

Úgy tudni, a párizsiak kifejezetten örülnek a zöldítésnek, aminek eredményeként a személygépkocsis forgalom várhatóan hetvenkét százalékkal csökken majd, így a levegő minősége is javulni fog.

Közben a város a közlekedési problémákra is keresi a megoldásokat, az Air France pedig újabb úti célokat adott járataihoz.

(Forrás: Euronews, fotók: Getty Images)

fenntarthatóság | párizs | franciaország | Champs-Elysées | zöld

FOLYTASD EZZEL

Újra megnyitott Anglia legrégebbi szabadtéri uszodája

Ez most sokaknak fájni fog, nézd meg, te is köztük vagy-e! Október tizenötödikétől az összes járatát törli az Air Connect

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram