Close
Mennybe megy a modernizmus a Michigan Avenue-n

Mennybe megy a modernizmus a Michigan Avenue-n

Most azonnal kérjük ennek a chicagói loftnak a kulcsait.

A loftlakás egy százéves épületben újult meg, amely régen még autószerelő-műhelyként funkcionált – és ezt a nem művi indusztriális hangulatot nagyon is érezni a lakásban. A kétszázkilenc négyzetméteres otthont a helyi Vladimir Radutny Architects újította fel egy fiatal pár számára – a renoválás előtti állapotról az építészek úgy nyilatkoztak, hogy „szinte egyáltalán nem funkcionált lakótérként”, ugyanis a lakásban egy csenevész sötét konyhán és egy nappalin kívül az egész inkább emlékeztetett egy óriási, lomos tárolóra, semmint lakásra. Hát, ebből az állapotból ma már semmi sem látszik.

A Michigan Loftnál az építészek visszabontották a tereket az alapokig, és látszóvá tették az épület vagány tartószerkezeteit, például a beton tetőszerkezetet és tartóoszlopokat és kiegészítette pár nagyon menő részlettel. Ilyen a megemelt fadobogó az első szinten, ahol a konyha, a nappali és a hálószoba található.

„Az egybefüggő fadobogó rendszert visz a nyitott tér végtelenségérzetébe, egyfajta intim keretet ad a szobának. A bútorokat, a növényeket és a megbízóink személyes tárgyait is könnyebb volt így elhelyezni: a nyitott tér tisztasága megmarad, viszont jól átláthatóbb és otthonosabb.”

Fekete acéldoboz veszi körbe a hálót, ami vizuálisan is elválasztja a nappalitól. Ezek a panelek nyithatók is, például mögöttük van a tévé is. Ugyanilyen ügyesen rejtették el a látványra nem túl pompás, ellenben hasznos részeket, például a mosószobát és a különböző kapcsolókat is. Az emelet alakították ki a vendégszobákat és a pár dolgozószobáit, onnan nyílik egy külső kertrész is, melyről pazar a kilátás Chicago felhőkarcolóira.

Az utólag beillesztett indusztriális részek, a faelemek, a színházias világítás, a látszóvá tett téglafal és betonelemek gyönyörű egységgé állnak össze: otthonos, urbánus, harmonikus és nagyon kúl a végső összhatás. Nem is csodálkozunk rajta, hogy a lakás díjat nyert az AIA építészeti díj Small Projects kategóriájában. Csak egy problémánk van vele: miért nincs nálunk a kulcsa?

(Fotók: Mike Schwartz)

Itt a Roadster legújabb, negyedik száma!
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom