Close
Brazíliai gyerekfalu rejti a világ idei legjobb épületét

Brazíliai gyerekfalu rejti a világ idei legjobb épületét

Valahol a dél-amerikai esőerdők mélyén, az eukaliptuszfák között húztak fel egy olyan bentlakásos intézményt, melynek tervezésébe a gyerekek is beleszólhattak.

Hogy milyen kiváló munkát végeztek, arról elég legyen annyi: a nagy presztízzsel bíró RIBA International Prize-t ebben az esztendőben ez az épület kapta meg.

A rendkívül szigorúan vett RIBA díját minden második évben ítélik oda általában egy olyan projektnek, ami építészeti szempontból követendő példaként szolgál, másrészt a társadalmi hatása is jelentős.

Idén a zsűri az országszerte negyven iskolát működtető Bradesco Alapítvány által finanszírozott Canuanã iskola épületét találta a legjobbnak:

ez a Children Village, ahol 13 és 18 év közötti, Brazília szinte minden részéről ideérkezett gyermekek élik mindennapjaikat nem akármilyen környezetben.

A harmincas éveik elején járó építészek, Gustavo Utrabo és Petro Duschenes az Aleph Zerótól, valamint Marcelo Rosenbaum és Adriana Benguela a Rosenbaum Stúdiótól szinte példátlan módon a Gyerekfalu majdani lakóinak véleményét is kikérték a végül 23 ezer négyzetméternyi otthon tervezésekor.

Utólag belegondolva elég merész ötletnek tűnt Denise Aguiartól, az alapítvány igazgatójától ilyen fiatal, alig néhány házat és egyéb kisebb létesítményt felmutatni tudó tervezőket felkérni a fontos munkára, de ahogy elmondta, pontosan azért esett rájuk a választás, mert még nem érzik azt, hogy mindent ki tudnak rázni a kisujjukból,

és az is nagyon tetszett a bizottságnak, hogy odafigyeltek a diákok kéréseire, nem pedig saját elképzeléseiket tolták előtérbe.

Egy igen intenzív, tíznapos workshoppal kezdődött a projekt, melynek keretében a tervezők ötszáznegyven gyereket kérdeztek meg arról, hogyan és milyen körülmények között tanulnának és élnének a legszívesebben.

Az eredmény egy gyönyörű, parkosított udvarral körbeölelt, játszóterekkel összekapcsolt, tágas verandával ellátott hatalmas faház lett, ami két nagyobb épületrészből áll: egyikben a fiúk, másikban a lányok kaptak helyet.

A gyerekek három árnyas udvart foglalhatnak el, valamint számos közösségi teret használva élvezhetik egymás társaságát az olvasó- és tévészobától kezdve a laza pihenőágyakkal teleaggatott helyiségig.

Az építészeknek a legnagyobb kihívást a trópusi éghajlat jelentette, hiszen nyáron hetekig 40-45 fokban izzadnak a gyerekek – de nem a Children Village-ben, mert az épületet átkaroló óriási fák hűst adó lombkoronáinak, továbbá a természetes kereszthuzatot kreáló könnyed lélegző falaknak hála a legforróbb kánikulában sincs szükség légkondicionáló berendezésre.

(Fotók: arch2o.com, Leonardo Finotti)

Megjelent a legújabb Roadster magazin!
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom