Close
Hogy kerül a fagylaltba padlizsán vagy uborka?

Hogy kerül a fagylaltba padlizsán vagy uborka?

The Sweet Escape – ez a neve az újlipótvárosi Cioccolatte fagylaltozó fantáziadús gurméfagylalt-kampányának. Beugrottunk hozzájuk, és megkóstoltuk Görögország legjavát, hogy aztán továbblépjünk Indiába. Elképesztő, de sosem állt még annyira jól zöldség a fagyinak, mint a padlizsán!

Öröm volt végigsétálni a Pozsonyi úton. Amíg az V., VI., VII. kerületben a nap bármely szakában összeszorul a szívünk az üres teraszok miatt, addig itt, Újlipótvárosban olyan, mintha a koronavírus-járvánnyal járó nehézségek meg sem történtek volna. A fiatalok kávéznak, idősebbek sütiznek, szigetkörből hazafutók és kutyasétáltatók beszélgetnek – most is ilyen egy átlagos újlipóciai nap.

A Cioccolatte fagyizóba is befutott éppen három hölgy, akikről ránézésre meg lehet mondani, hogy milyen fagylaltot fognak kérni. Nem szereotipizálás ez, de már az üdvözlés pillanatában látszik, ki az, aki nem tér le az eper-citrom vonalról, és ki az, aki három gombócnál alább nem adja, mi több, három teljesen új ízt kér.

A helyzet az, hogy új és meglepő ízek terén most nagyot húzott az apró fagylaltmanufaktúra.

Abban a szerencsés helyzetben voltak, hogy még a szigorított tavaszi kijárási időszakban is nyitva maradhattak, hiszen elvitelre árulják a fagyikat, ám kicsit több idő jutott kísérletezni. Illetve azon gondolkodni, hogy ha már ez az év nem az utazásról fog szólni, hogy tudnának egy kis ismeretlent, újdonságot csempészni vendégeik mindennapjaiba. A gasztronómia elég jó fórum erre: megálmodták a Sweet Escape heteket.

Tizenkét héten át vezetik a fagyirajongókat a nemzetközi ízek izgalmas világába, extra fűszerekkel, főzetekkel, gyümölcsökkel, sőt, zöldségekkel készítik heti két-három limitált ízüket.

A családi vállalkozásként üzemelő Cioccolatte számos ízéért sétáltunk már sokat: ilyen a brontei sós pisztácia, az Alphonso mangó, az étcsokoládék és a citrom is. De lássuk, mit hozott például Görögország!

Fagylaltosított, frissítő tzatzikit, uborkával, mentával, kis gyömbérrel és citrommal. Vagy a portokalopitát, ami egy tradicionális görög, narancsos torta. Illetve a ciossaka művésznévre hallgató csupa csoki fagyit, amelynek sosem tapasztalt krémességét és a végén megjelenő füstösségét a grillezett padlizsán húsa adta.

Vagyis a muszaka és a csokoládé karoltak egymásba.

Az izraeli hetek egyik kikerülhetetlen ízvilága a babka lett. Ki ne ismerné a hízelgő, foszlós csokoládés kalácsot? A fagyi így tartalmazott némi glutént is, hiszen rendes kalács darabok is kerültek a krémbe.

Nekünk mégis a za’atar fűszerkeverékkel készített mentás gránátalma volt a befutó.

Ha bekötött szemmel, minden háttérinformáció nélkül kóstoltuk volna, akkor is Izrael jutott volna eszünkbe.

Június 26-ától egy hétig India a célállomás, amit egy fűszeres ananász masalával és egy csodás mangó lassival idéznek meg.

Fontos, hogy a két vagy három íz egyike mindig laktózmentes, hogy azok is élvezhessék az újdonságokat, akik annyira nincsenek jó barátságban a tejtermékekkel.

Nem bírtuk ki, kicsit kíváncsiskodtunk, hogy milyen ízekre és országokra számíthatunk még a Cioccolattéban. Csillogó szemmel meséltek nekünk kardamomfőzetekről, a kaffir lime vagy a koriander felhasználásáról. Jön majd Thaiföld, Amerika, Dél-Amerika, az Egyesült Királyság és Európa más részei is. Elárulhatjuk, hogy az olasz alapokon nyugvó fagylaltozó nem lesz rest, és Olaszországba is elutazik majd, csak éppen a megszokott ízek helyett valami egészen szokatlannal és exkluzívval készül. A felkészüléshez ajánljuk egyik étvágygerjesztő cikkünket!

Cioccolatte Fagylaltozó, Budapest XIII., Pozsonyi út 7.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Cioccolatte)

13. kerület | újlipótváros | sweet escape | pozsonyi út | fagylalt

FOLYTASD EZZEL

Ezek a világ legjobb gasztrofesztiváljai

Kiderült, melyik a világ legjobb steakje

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram