Close
Most először találtak koronavírusos beteget ebben az országban

Most először találtak koronavírusos beteget ebben az országban

Egészen idáig őrizte a fertőzésmentességet, persze, ez nem volt véletlen.

Az Új-Zéland szabadon társult államaként működő Cook-szigeteket eddig elkerülte a koronavírus, ahogyan nemrégiben mi is írtunk róla. Most azonban a miniszterelnök, Mark Brown Facebook-videóban jelentette be, hogy találtak egy esetet.

Az érintett egy utazó, aki nyolc napot töltött a Cook-szigeteken, és a tesztje azután mutatta ki az omikront a szervezetében, miután a múlt héten visszatért Új-Zélandra. Az első tünetek akkor mutatkoztak nála, amikor elhagyta Rarotongát, az állam legnagyobb szigetét.

A miniszterelnök szerint a turista már az idő alatt is hordozta a fertőzést, amíg a szigeteken tartózkodott,

és átadhatta azt másoknak is, ugyanakkor hozzátette, hogy a magas átoltottság miatt talán nem lesznek súlyos megbetegedések. Később a kontaktkutatásból kiderült, hogy mind a harmincegy embernek negatív lett a tesztje, akivel az utazó találkozott, és egyiküknél sem jelentkeztek tünetek.

A Cook-szigeteken eddig nem jelentettek hivatalosan fertőzötteket, bár decemberben egy tíz éves fiú tesztje pozitív lett. A hatóságok később azt mondták, hogy a gyermek nem volt fertőző, és valószínűleg csak azért lett pozitív a tesztje, mert korábban elkapta a vírust. Az ország adatai szerint a tizenkét évesnél idősebb lakosság 99,6 százaléka megkapta mindkét oltást, és további hetven százalékuk az emlékeztető oltást is.

Persze, nem véletlen, hogy az állam ilyen sokáig őrizte fertőzésmentességét, ugyanis a határait szigorúan zárva tartja a legtöbb külföldi előtt. Mint a Konzuli Szolgálat oldalán olvasható, az országba csak a saját és Új-Zéland állampolgárai, valamint a cook-szigeteki tartózkodási vagy munkavállalási engedéllyel rendelkező külföldi állampolgárok léphetnek be, de ők is csak abban az esetben, ha a beutazást megelőzően minimum tíz napot Új-Zélandon töltöttek el. Külföldi állampolgároknak a beutazáshoz szükséges a cook-szigeteki Egészségügy Minisztérium előzetes hozzájárulása.

Tudtad, hogy a Cook-szigeteknek talán már nem sokáig marad ez a neve? És azt, hogy itt található a világ legszebb magánszigeteinek egyike?

(Forrás: bbc.com, képek: unsplash.com, commons.wikimedia.org)

uj-zeland | koronavírus | cook-szigetek | teszt | beutazás

FOLYTASD EZZEL

Öt kötelező kellék, ami nélkül ma már nem lehet utazni

Fertőzéshullámot indított el az Oktoberfest

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram