Close
Csehországban már egy étterembe is beülhetünk

Csehországban már egy étterembe is beülhetünk

Magyarországon most földöntúlinak tűnő örömöket élvezhetünk a közeli szomszédságban.

Csehországban feloldják a koronavírus terjedése elleni óvintézkedések egy részét – jelentette be Jan Blatný egészségügyi miniszter a cseh kormány ülése után.

A döntés értelmében bizonyos korlátozásokkal kinyithat az összes üzlet és vendéglő.

Az üzletek látogatóinak számát úgy korlátozzák, hogy tizenöt négyzetméterre jusson egy vásárló. A vendéglők az összes férőhelyük felét használhatják, és négy személyre kell korlátozni az egy asztalnál ülők számát. A nagy bevásárlóközpontokban lévő vendéglátóipari egységek azonban továbbra is zárva maradnak, ételt csak elvitelre adhatnak ki.

A cseheknél megszűnik az éjjeli kijárási tilalom, és emelkedik a közösségi rendezvényeken engedélyezett résztvevők száma is: a jelenlegi hatról ötvenre.

A kormány döntése az iskolákat nem érinti: az általános iskolások ugyan visszatértek az iskolapadokba, de a negyedik kockázati sávnak megfelelő óvintézkedések mellett.

A hagyományos karácsonyi vásárokat a kormány nem tiltotta be,

megrendezésüket azonban nem ajánlja. Prága és néhány más nagyváros illetékesei már közölték, hogy a karácsonyi vásárokat nem rendezik meg. Az istentiszteleteken, lakodalmakon és temetéseken ezentúl már harminc személy vehet részt, a múzeumok és a galériák kinyithatnak, de korlátozniuk kell a látogatók számát. A mozik és a színházak továbbra is zárva maradnak.

A kormány annak alapján hozta meg döntését, hogy a járvány kockázati tényezője a százpontos skálán, ahol minden húszpontos sáv bizonyos óvintézkedéseknek felel meg, már hét napja ötvenhét ponton van, ami a harmadik kockázati sávnak felel meg. Az érvényben lévő óvintézkedések azonban eddig a negyedik sávnak feleltek meg. Csütörtöktől az enyhébb, harmadik sávnak megfelelő óvintézkedések lépnek életbe.

A szabályok szerint a hatóságok akkor változtatnak az óvintézkedéseken, ha a kockázati szám egy hétig az alacsonyabb, vagy három napig a magasabb sávba kerül. Csehországban december 12-ig szükségállapot van érvényben.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: Index)

FOLYTASD EZZEL
Magyarország is szerepel Európa tíz legjobb hálókocsis vonatútja között
Jobban járnánk, ha "új szelek fújnának" a légi közlekedésben
Megjelent a Roadster negyedik lapszáma.

Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, és akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak.
Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom