Pozitív várakozással tekintenek a kijárási korlátozások bejelentett vidéki enyhítésére a balatoni vendéglátósok, már megkezdték a teraszok előkészítését, várják a részletszabályokat.
Laposa Bence, a Balatoni Kör elnöke az MTI-nek elmondta: mindenki azon dolgozik, hogy megpróbáljon a törvények adta lehetőségeknek megfelelően megnyitni, most háttérmunkákat végeznek. "Hosszú az út addig, hogy visszatérhessen minden a normális kerékvágásba, most minden apró lépés számít."
Várják a részletszabályokat, amelyek alapján pontosan tervezhetnek. Arra készülnek, hogy csökkentett kapacitással indíthatják el a szezont, de erre konkrét dátum nincs. A legtöbb vendéglátóegységnél az alapcsapattal próbálnak elindulni, a kapacitásbővítés hosszadalmasabb, nem mai kérdés – mondta Laposa Bence. Kitért arra, hogy sok részlet még kérdéses, ilyen a korlátozó intézkedések feloldásának dátuma, vagy a speciális szabályok előírása is.
Készítik a teraszokat a vendégfogadásra a távolságtartási szabályok betartásával.
Hoffmann Henrik, a Balatoni Turizmus Szövetség elnöke szerint minden, ami abba az irányba mutat, hogy lassan visszatérhet az élet a normál kerékvágásba, örvendetes hír. "A szolgáltatóknak most kell felelősen viselkedniük, hogy május 3-tól a vidéki vendéglátóhelyek teraszai újranyithatnak".
A fogyasztói bizalom vírushelyzet előtti visszatéréséhez idő kell, a virológiai szakemberek véleményének betartásával megmenthető lesz a szezon, nem fog gyorsulni a vírus terjedése. Kiemelte: az éves forgalom legalább ötven százaléka nyáron keletkezik a Balatonnál. Ha a nyár menthető lenne, akkor a balatoni vendéglátósok átvészelhetik a példa nélküli helyzetet, és nem lesz olyan vállalkozás, ami ne nyithatna ki. A balatoni régió gyógyfürdőiben a látogatók nagy része hatvanöt év feletti, az ő mozgásukat változatlanul korlátozzák, emiatt például a hévízi és zalakarosi fürdők, szolgáltatók forgalma el fog maradni a korábbiaktól. Idén óvatosabban utaznak a magyarok, sokkal inkább belföldre.
A koronavírussal kapcsolatos korábbi cikkeink:
- Remélhetőleg nyáron már csak egy rossz emlék lesz – Vendéglátósok a kialakult helyzetről
- Ez az egyetlen dolog, ami pillanatnyilag feledtetheti velem a koronavírus-járványt
- Külföldön élő magyarok mondják el, hogyan élik meg a járványt
- Egy trendelőrejelző szerint a koronavírus “tiszta lapot ad az újrakezdéshez”
- Egy terapeuta szerint nem kéne most nyomasztanunk egymást „motiváló” üzenetekkel
- Így kezdtem új időszámításba a koronavírus miatt
- Akár 2022-ig is szükség lehet a társadalmi távolságtartásra
- Öt film arra az esetre, ha már nagyon hiányzik az utazás
- Éppen az fog megmenteni, amit nemrég a pokolba kívántam
- „Ilyen gyorsan még semmi sem omlott össze körülöttem” – Gerendai Károly-interjú
- Íme hét, szívet melengető felajánlás vendéglátóhelyektől
- Karantén Kantin: jótékonysági receptgyűjtemény hazai gasztroarcoktól
- Még egy mód, amivel a hazai gasztrokultúrát segíthetjük
- Így nyit ki újra Olaszország május elejétől
- Izlandon azt ajánlják, öleljünk fákat, amíg tart az izoláció
- Ne add fel a reményt, üzenik a csodálatos hazai tájak
- Sokkal sötétebb jövőt jósol a légi közlekedésnek a Lufthansa, mint azt eddig hittük
- Semmelweisnek igaza volt! Egy bögrekollekció, ami reagál a koronavírusra
(Forrás: MTI, fotók: Rockstar Photographers / Kálló Péter)
koronavírus | vélemény | vendéglátók | újranyitás | balaton
Mikrobiom és wellbeing, avagy ez lehet az új szupererőd
Egy jó tervhez is kellhet több perspektíva
–
Sulciová Silvia interjú

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.
Megnézem, mert érdekel!