Close
Itt a válasz a mindenkit foglalkoztató kérdésre a csokival kapcsolatban

Itt a válasz a mindenkit foglalkoztató kérdésre a csokival kapcsolatban

A csokoládé, különösen, ha gyerekek vannak a házban, általában nem tart sokáig. Az ünnepek után mégis előfordulhat, hogy hosszabb ideig áll a szekrényben egy-egy tábla az isteni édességből. Bár automatikusan nyúlunk érte, mégis elgondolkodunk rajta: vajon megromlhatott?

Enni, vagy nem enni, ez itt a kérdés

A minőségéből veszíthet, de ez nagyban függ attól is, hogyan tároljuk és milyen típusú csokoládéról van szó, hiszen ezek a tényezők befolyásolják az eltarthatóságát. Általában azt szokás mondani, hogy a csokoládénak nincs lejárati dátuma, a csomagoláson feltüntetett idő csupán egy iránymutatás.

A képlet viszonylag egyszerű: minél régebbi a csokoládé, annál inkább veszít az ízéből.

Minél magasabb a csokoládé tejtartalma, annál gyorsabban veszít ízéből, ami azt jelenti, hogy a fehér csokoládé és a tejcsokoládé nem áll el olyan sokáig, mint az étcsokoládé. A fehér csokoládé, amely gyakorlatilag teljes egészében tej- és kakaóvaj, a legnagyobb veszélynek van kitéve, így ezt érdemes a leghamarabb elfogyasztani.

Ha kivirágzik a csokoládé

A csokoládétáblákon néha láthatunk fehér képződményeket, amelyek a kakaóvaj zsírjának a kicsapódásai. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy a csokit nem lehet megenni, azonban tény, hogy az íze már messze nem olyan, mint amilyennek lennie kellene.

Ennek ellenére sütéshez továbbra is gond nélkül használható, például babkához.

Szintén biztonságosan fogyasztható, bár veszít élvezeti értékéből a csokoládé akkor, ha a felületén a helytelen tartási körülmények és a kondenzáció miatt cukor csapódik ki. Ekkor érdemes a csokit felolvasztani, majd egy formába kiöntve hagyni, hogy ismét megdermedjen.

Honnan tudhatjuk, hogy megromlott a csoki?

Nincs bevált módszer annak a megállapítására, hogy a csokoládé rossz-e. Ha az illata és az íze jó, akkor alapvetően nem lehet gond. A csokoládé nem romlandó élelmiszernek számít, de minél régebbi, annál kevésbé emlékeztet eredeti ízére, így valószínűleg jobb mellőzni, mint elfogyasztani.

(Forrás: Fine Dining, fotók: Getty Images)

eltarthatóság | csoki | megromik | fehércsokoládé | romlandó

FOLYTASD EZZEL

Champagne királya megérkezett – A Moët & Chandon-sztori

Ezt a koktélt idén télen jobban fogod szeretni, mint az Espresso Martini-t

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram