Close
Ezekben a csomagolásmentes boltokban az élelmiszerek mellé ökotudatosság is jár

Ezekben a csomagolásmentes boltokban az élelmiszerek mellé ökotudatosság is jár

Hogy mi a receptje az ökotudatos vásárlásnak? Látogass el egy csomagolásmentes kisboltba, vigyél magaddal vászonszatyrot, befőttesüveget, gyümölcshálót, és csak annyit vásárolj, amennyit el is fogyasztasz!

A fenti receptet követik a főváros legfrekventáltabb helyein működő csomagolásmentes boltok is, amelyek az utóbbi néhány évben egyre népszerűbbek.

Sikeresen hívják fel a figyelmet a hulladékcsökkentésre és a hazai kistermelőktől vásárlásra, miközben az üzlehelyiségeikben olyan közeget teremtenek a vásárlóiknak, hogy elképzelhetetlennek tűnik az, hogy az ember a zsúfolt hipermarketek helyett ne vágyjon vissza hozzájuk nap mint nap.

Íme, három kisbolt, ahol jó minőségű élelmiszerekhez juthatunk hozzá, és ahol vásárlásunkkal nemcsak a kistermelőket, hanem a környezetünket is támogatjuk.

Ligeti Bolt

A Ligeti Bolt alapítójának az élete 2016-ban vett száznyolcvan fokos fordulatot, amikor egy átütő erejű előadást hallgatott meg a zero waste mozgalom egyik képviselőjével, Bea Johnsonnal.

Azonnal elhatározta, hogy hasonló kezdeményezés élélre áll, nem sokkal később pedig meg is nyitotta a kapuit piliscsabai kisboltja, amelyet csakhamar Budapestre költöztetett.

A Ligeti Bolt ma már két üzlethelyiségben várja a vásárlóit. Nemcsak egy üzlet, hanem egy információs bázis, ahol a vásárlók hasznos tanácsokat kaphatnak az élelmiszerpazarlás és a hulladéktermelés csökkentésére, és egy környezettudatosabb élet kialakítására.

Cím: Budapest XIII., Katona József utca 9–11., és Budapest XI., Budafoki út 9–11.

Ne pazarolj

Cserkészekből lettek környezetvédők és bolttulajdonosok a Ne pazarolj vezetői, akik gyermekeik megszületését követően eszméltek rá arra, mi is tulajdonképpen az útjuk.

A Fő utcai kisboltban az élelmiszerek között szárazáruk, lisztek, hüvelyesek, magok, fűszerek, teák, kávék, csokik, nassolnivalók is megtalálhatók, de forgalmaznak háztartási eszközöket, kozmetikumokat, és persze a hulladékmentes élet alapkellékeit is beszerezhetjük náluk.

Kiemelt figyelmet szentelnek arra, hogy termékeiket, ha lehet, magyar forrásból, helyi termelőktől, fenntartható módon szerezzék be.

Üzletüket pedig egy olyan kis oázisnak tartják, ahol nem rutin, hanem élmény a bevásárlás.

Cím: Budapest II., Fő u. 79.

Szatyorbolt

A Budapest belvárosában található Szatyorbolt a hagyományos üzlethelyiség mellet webáruházas értékesítést is folytat.

Céljuk az volt, hogy a kisbolt mellett egy közösséget is létrehozzanak, ahol az igények határozzák meg a kínálatot, ráadásul ezzel a működési elvvel az élelmiszerpazarlás mértéke is drasztikusan csökkenthető.

A termékeiket közvetlenül a termelőtől szerzik be, az idényzöldségek és -gyümölcsök esetében arra törekednek, hogy azoknak is a szabadföldi változatát kínálhassák a vásárlóiknak.

Cím: Budapest VIII., Gyulai Pál utca 12.

üzlet | budapest | ne pazarolj | pazarlás | csomagolásmentes

FOLYTASD EZZEL

A luxus új szintje a Balatonnál – Ilyen a LUA Resort télen

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram