Close
Dél-Amerika inspirálta ezt a pazar Klauzál téri lakást

Dél-Amerika inspirálta ezt a pazar Klauzál téri lakást

Rövid távú kiadásra készült egy 80 négyzetméteres lakás. Elbeszélgettük a tulajdonosával, Zsédely Krisztiánnal.

Zsédely Krisztián nem lakberendező, nem dizájner, éppen ezért is nagyon üdítő azt látni, milyen kiváló hangulatú beválvárosi lakást sikerült összehoznia az úgynevezett bulinegyedben. A bevallottan Airbnb-s kiadásra tervezett ingatlan a VII. kerületet és Latin-Amerikát fúzionálja, eredeti, kreatív és ügyesen kivitelezett koncepció. Ki is faggattuk a tulajdonost a projekt körülményeiről.

– A lakást részben egy dél amerikai kirándulás inspirálta, amit sokáig tervezgettem, így még azelőtt hűen élt bennem, milyen lesz majd, mielőtt elutaztam oda három hétre, egyedül.

A lakás egy parkra néz, emlékszem, amikor először beléptem rögtön éreztem, hogy a zöldet- fákat, bokrokat, a növényzetet- szeretném valahogy becsempészni az enteriőrbe.

– Hogy milyen a stílus? Urbánus, friss, fiatalos, egyben modern, finom hangulatot terveztem, amelyben illeszkedik az épület, az utca, a környék hangulatához és funkciókat tekintve és kielégíti lakóit. A természetesség minden választást meghatározott: a nyílászárók fából vannak, ahogy a komplett konyha és a nappali, szobák svédpadlója is tölgyfa, de az előszobai fogashoz is az erdőben talált kidőlt fát használtunk.

– Közel nyolcvan négyzetméteren elfért a nappali mellett három háló, a régi előszobában kapott helyet egy hatalmas konyha, külön toalett lett leválasztva és a fürdő mellett egy privát zuhany áll rendelkezésre a legnagyobb szoba vendégeinek.

– A lakás rövidtávú kiadásra készült. Figyelembe véve a versenyt, a hatalmas túlkínálatot a piacon szerintem egyedit kell alkotni ahhoz, hogy az ember igazán be tudjon törni és népszerűvé tudjon válni. Arról nem beszélve, hogy ezzel a stílussal és minőséggel eleve megcéloz az ember egy közönséget.

– Imádom a skandináv vonalat, de egyben kicsit elhasználtnak érzem az elmúlt évek őrült népszerűsége miatt, így szerettem volna bizonyos jegyeit megtartva, annál színesebb, vidámabb belső tereket alkotni.

– Érdekes volt és nagyon élveztem az egész folyamatot, ami összesen tíz hónapig tartott. Nem siettem vele, beértek érzések és gondolatok közben, ahogy haladtunk előre alakult az egész, nem volt bennem már az elejétől fogva egy nagyon határozott, minden részletre kitérő terv. Mivel a saját ingatlanomról van szó, megadatott ez a szabadság.

– Klassz volt az az érzés is, hogy lehetőséget tudtam adni a területükön szárnyaikat bontogató tehetséges szakembereknek, mint pl. Carlos Rivera Rudon-nak egy Puerto Rico-i srácnak, aki évek óta Magyarországon dolgozott egy multinacionális vállalatnak, de csak tavaly tért vissza szeretett szakmájához. Ő jegyzi a konyhát, ebédlőasztalt, konzolasztalt és az egyedi fafogast is. Sokat gondolkoztunk közösen, inspiráltuk egymást, élmény volt látni milyen beleéléssel foglalkozik a fával. Ő a szó szoros értelmében véve alkot.

– Egyfajta referencia lakásnak készült, így elég időt akartam hagyni rá és kompromisszumok nélkül megvalósítani.

– A projektben a legnagyobb nehézséget az okozta, hogy régi épületben van, aminek nincsen egyetlen egyenes és két párhuzamos fala. A tető egymással párhuzamosan futó fapallókból van, közötte régi nád. Közel kétszáz zsák sittet szállítottak el, öt centiméternyi beton került a lakás hatvan százalékában a régi salakos padlóra, teljesen új csövek és vezetékek kerültek a falakba, megtartottuk a régi spalettákat, az ablakba kiülésre alkalmas radiátortakarókat tettünk be fából.

– Szeretem a lakás egészét, szerintem így kerek ahogy van, nehezen tudnék kiemelni bármit is, de talán a tágas és napos előszoba, a dzsungeles tapéta a lakás főfalán, a faleveles zuhany és az ide tervezett tölgyfa konyha számítanak a kedvenceimnek.

(Fotók: Mudri László)

Van egy jó hírünk.

Megjelent a Roadster magazin első nyomtatott kiadása, amelyben olyan történeteket gyűjtöttünk össze, amelyek minket is folyamatosan inspirálnak. Szerintünk szép lett, reméljük, neked is tetszeni fog.

Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazin első számát.

Close