Nagyot mehet a denevérköpettel készülő kávé

A cibetkávé még akkor kapott óriási hírverést, amikor annyira nem volt még közéleti téma a gasztronómia. A legtöbben talán valamelyik világutazós magazinműsorban találkozhattak vele, és undorral vegyes kíváncsisággal ráncolták a homlokukat, hogy egyesek tényleg komoly összegeket fizetnek egy ürülékből nyert kávéért. Azóta sok kávéőrült kipipálta a tételt, és a Black Yvory nevű, hasonlóan, csak éppen elefántoktól szüretelt kávé is lement már. Ők ugranának is a következő kuriózumra. Ez nem más, mint a denevérek terméke

Nem sűrűn hallunk a madagaszkári kávéról, ami nem véletlen, hiszen a szigetországban ez idáig maximum harmadosztályú robustát gyártottak. A helyi termelők azonban úgy döntöttek, kísérleteznek egyet a Bourbon Pointu fajtával, a kísérlet pedig egy egészen egyedi eredményt hozott.

A leglágyabb, legfinomabb Bourbon Pointu kávéhoz ugyanis a madagaszkári gyümölcsevő denevérek nyála, köpete is szükségeltetik.

Ezek az aprócska denevérek nyalogatással, rágcsálással szeretnék kinyerni a kávégyümölcsből a legfinomabb, legaromásabb részeket. Ezért nem eszik meg a kávét, csupán csócsálgatják kicsit és a fán hagyják. A nyállal reakcióba lép a termés, ami egészen különleges ízélményt eredményez.

Mi még nem kóstoltuk a denevéres kávét, melyből eddig maximum kéttonnányi mennyiség készült évente. Ennek megfelelően, illetve a speciális előállítás miatt is, a termék prémium kategóriás árazást kapott: egy kilogramm denevérek közreműködésével készült kavé ára körülbelül hetvenezer forint.

Hogy van-e értelme a próbának, vagy csak egy újabb marketinghúzásról van szó, mindenki maga döntse el. A legtöbben nem az áron élcelődnek, hanem azon, hogy tudvalévő, a denevérek elég sok nemkívánatos kórt terjesztenek.

Ez is érdekelhet:
Olajlámpával világítanak, jéggel hűtenek az amish hentesüzletben

Keveset tudunk az amishokról, de annyi biztos, hogy nehezen összeegyeztethető az életmódjuk a Michelin-csillagos éttermek gurmé élményével.

(Fotók: Unsplash, Pixabay) 

cibetkávé | cibetmacska | kávé | denevérkávé | Kopi Luwak

FOLYTASD EZZEL

Mikrobiom és wellbeing, avagy ez lehet az új szupererőd

Egy jó tervhez is kellhet több perspektíva

Sulciová Silvia interjú

Rendeld meg a Roadster magazin 18. számát!

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Mikrobiom és wellbeing, avagy ez lehet az új szupererőd
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom