Close
Nagyot mehet a denevérköpettel készülő kávé

Nagyot mehet a denevérköpettel készülő kávé

A cibetkávé még akkor kapott óriási hírverést, amikor annyira nem volt még közéleti téma a gasztronómia. A legtöbben talán valamelyik világutazós magazinműsorban találkozhattak vele, és undorral vegyes kíváncsisággal ráncolták a homlokukat, hogy egyesek tényleg komoly összegeket fizetnek egy ürülékből nyert kávéért. Azóta sok kávéőrült kipipálta a tételt, és a Black Yvory nevű, hasonlóan, csak éppen elefántoktól szüretelt kávé is lement már. Ők ugranának is a következő kuriózumra. Ez nem más, mint a denevérek terméke

Nem sűrűn hallunk a madagaszkári kávéról, ami nem véletlen, hiszen a szigetországban ez idáig maximum harmadosztályú robustát gyártottak. A helyi termelők azonban úgy döntöttek, kísérleteznek egyet a Bourbon Pointu fajtával, a kísérlet pedig egy egészen egyedi eredményt hozott.

A leglágyabb, legfinomabb Bourbon Pointu kávéhoz ugyanis a madagaszkári gyümölcsevő denevérek nyála, köpete is szükségeltetik.

Ezek az aprócska denevérek nyalogatással, rágcsálással szeretnék kinyerni a kávégyümölcsből a legfinomabb, legaromásabb részeket. Ezért nem eszik meg a kávét, csupán csócsálgatják kicsit és a fán hagyják. A nyállal reakcióba lép a termés, ami egészen különleges ízélményt eredményez.

Mi még nem kóstoltuk a denevéres kávét, melyből eddig maximum kéttonnányi mennyiség készült évente. Ennek megfelelően, illetve a speciális előállítás miatt is, a termék prémium kategóriás árazást kapott: egy kilogramm denevérek közreműködésével készült kavé ára körülbelül hetvenezer forint.

Hogy van-e értelme a próbának, vagy csak egy újabb marketinghúzásról van szó, mindenki maga döntse el. A legtöbben nem az áron élcelődnek, hanem azon, hogy tudvalévő, a denevérek elég sok nemkívánatos kórt terjesztenek.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Unsplash, Pixabay) 

cibetkávé | kávé | Kopi Luwak | cibetmacska | denevérkávé

FOLYTASD EZZEL

Újra és újra megdöntik az egy nap alatt felkeresett kocsmák világrekordját

Ezek Európa legjobb úti céljai, ha legurítanánk néhány korsó sört

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom