Close
Ebben a szomszédos fővárosban a legjobb az életminőség az egész világon

Ebben a szomszédos fővárosban a legjobb az életminőség az egész világon

Meglepően közel fekszik hozzánk a város, ahol egy friss felmérés szerint a legjobb élni. Európa egyébként magabiztosan dominálja a nemzetközi mezőnyt.

Nem egyszerű feladat meghatározni, hogy a bolygó mely pontjai kínálják a legjobb feltételeket egy boldog élethez, mégis akadnak olyan vállalatok, amelyek évről évre felállítanak egy rangsort. Ez többek között azért is szükséges, mert a multinacionális cégek rájöttek, hogy a legkiválóbb munkaerőt egyszerűbb bevonzani és megtartani olyan városokban, ahol kiemelkedően magas az életminőség.

Annak érdekében, hogy ezek a globális vállalatok megfelelő döntéseket hozhassanak például új irodák létesítéséről vagy éppen az alkalmazottaik átcsoportosításáról, a Mercer (a világ legnagyobb humánerőforrás-tanácsadó cége) minden évben alaposan kielemzi a városokat. Idén több mint 230 városban vizsgálták meg többek között a lakhatás, oktatás, közszolgáltatások, beleértve a közlekedés helyzetét, a rekreációs lehetőségeket, valamint a politikai és társadalmi viszonyokat.

Mindezek alapján arra jutottak, hogy Bécsben a legmagasabb az életminőség.

Életminőség tekintetében Bécs végzett az élen

Az osztrák fővárost szorosan követi Zürich, míg a harmadik helyen hármas holtverseny alakult ki Auckland, München és Vancouver között. A legjobb tízbe még a következő városok kerülhettek be: Düsseldorf, Frankfurt, Koppenhága, Genf és Bázel. Jól látszik tehát, hogy leginkább Ausztria, Svájc és Németország jelentik a csúcsot, ha minőségi életről van szó.

Összességében a világ húsz legmagasabb életszínvonalát nyújtó városa közül tizenhárom európai,

az öreg kontinens tehát továbbra is igen vonzó lehet a globális vállalatok számára.

Ha a nagy fővárosokat nézzük, Berlin tizenharmadik a listán, míg Párizs, London és Madrid a 40-50. hely környékén szerepelnek. Az európai rangsor végén található Minszk, Tirana és Szentpétervár. Ami pedig a biztonságot illeti, a Mercer kutatása alapján Luxemburg a világ legbiztonságosabb városa, utána következik Helsinki, Bázel, Bern és Zürich.

Ami a biztonságot illeti, Luxemburg vezeti a rangsort

Ezzel szemben nagy visszaesést szenvedett el Brüsszel, a belga főváros az élmezőnyből a 45. helyre süllyedt a közelmúltbeli terrortámadások miatt, de nem áll jól Athén sem a különböző gazdasági és politikai krízisek okán. A lista utolsó helyezettje, vagyis a világ egyik legveszélyesebb városa nem túl meglepő módon Szíria fővárosa, Damaszkusz.

Ha pedig már Bécs lett a befutó, ajánlunk is ott néhány helyet:


(Képek: Getty Images)

Close