Close
Ebben az országban már készül a Covid-útlevél, hogy a lakosság ismét utazhasson

Ebben az országban már készül a Covid-útlevél, hogy a lakosság ismét utazhasson

Dánia olyan digitális oltóanyag-útlevelet fejleszt ki, amely lehetővé tenné az utazást azok számára, akik már megkapták a koronavírus elleni vakcinát.

A dán pénzügyminiszter, Morten Boedskov sajtótájékoztatóján nemrégiben úgy fogalmazott: fontos, hogy újraindítsák a társadalom mobilitástát, hiszen a dán vállalkozások jelentős része a globális piacban érdekelt, így az utazás számukra kulcsfontosságú a gazdasági tevékenységük végzéséhez.

A koncepció szerint a digitális dokumentumot az okostelefonjukon tárolhatják majd a dánok, így gyakorlatilag bárhol, bármikor bizonyítani tudják, hogy megkapták már a koronavírus elleni vakcinát.

A Covid-útlevelet jelenleg kifejezetten az utazásokra tervezik, de a későbbiekben megvizsgálják majd más aspektusait is, elképzelhető, hogy egyéb környezetben is jól felhasználhatóvá válnak majd.

Tekintve, hogy Dánia lesz az első ország, amelyik elkészíti a Covid-útlevelet, úgy vélik, hogy jó példát tudnak mutatni a világ többi országa számára is. A dánokkal párhuzamosan a múlt héten Izland politikai vezetői is közölték, hogy megkezdik a digitális oltási igazolások kiadását azoknak az állampolgároknak, akik már az ismétlő védőoltást is megkapták a Covid–19 ellen, Izrael pedig arra törekszik, hogy zöld útleveleket állítson ki az oltottaknak, lehetővé téve számukra a nyilvános terek, például éttermek látogatását.

Ahogyan arról mi is beszámoltunk, a közelmúltban már több ország – így például Románia és a Seychelle-szigetek – is bejelentette, hogy mentesülnek a kötelező karanténidőszak alól azok a turisták, akik megkapták a koronavírus elleni vakcinákat.

Jó tudni

Változott a szabályozás, egy hete már csak így lehet beutazni Franciaországba. Eközben lazítanak Ausztriában a korlátozásokon, jövő héttől kinyithatnak a nem létfontosságú üzletek, az iskolák, az állatkertek és a múzeumok is. Bukarestben szintén enyhítettek, csütörtöktől pedig olyan simán be lehet utazni ebbe a szomszédos országba, mint régen, Nagy-Britanniában a hónap közepétől kijelölt szállodai karantén vár a bizonyos országokból érkezőkre.

(Fotók: Getty Images)

covid | útlevél | koronavírus | oltás | védőoltás

FOLYTASD EZZEL

A luxus új szintje a Balatonnál – Ilyen a LUA Resort télen

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram