Close
Ebben az országban már készül a Covid-útlevél, hogy a lakosság ismét utazhasson

Ebben az országban már készül a Covid-útlevél, hogy a lakosság ismét utazhasson

Dánia olyan digitális oltóanyag-útlevelet fejleszt ki, amely lehetővé tenné az utazást azok számára, akik már megkapták a koronavírus elleni vakcinát.

A dán pénzügyminiszter, Morten Boedskov sajtótájékoztatóján nemrégiben úgy fogalmazott: fontos, hogy újraindítsák a társadalom mobilitástát, hiszen a dán vállalkozások jelentős része a globális piacban érdekelt, így az utazás számukra kulcsfontosságú a gazdasági tevékenységük végzéséhez.

A koncepció szerint a digitális dokumentumot az okostelefonjukon tárolhatják majd a dánok, így gyakorlatilag bárhol, bármikor bizonyítani tudják, hogy megkapták már a koronavírus elleni vakcinát.

A Covid-útlevelet jelenleg kifejezetten az utazásokra tervezik, de a későbbiekben megvizsgálják majd más aspektusait is, elképzelhető, hogy egyéb környezetben is jól felhasználhatóvá válnak majd.

Tekintve, hogy Dánia lesz az első ország, amelyik elkészíti a Covid-útlevelet, úgy vélik, hogy jó példát tudnak mutatni a világ többi országa számára is. A dánokkal párhuzamosan a múlt héten Izland politikai vezetői is közölték, hogy megkezdik a digitális oltási igazolások kiadását azoknak az állampolgároknak, akik már az ismétlő védőoltást is megkapták a Covid–19 ellen, Izrael pedig arra törekszik, hogy zöld útleveleket állítson ki az oltottaknak, lehetővé téve számukra a nyilvános terek, például éttermek látogatását.

Ahogyan arról mi is beszámoltunk, a közelmúltban már több ország – így például Románia és a Seychelle-szigetek – is bejelentette, hogy mentesülnek a kötelező karanténidőszak alól azok a turisták, akik megkapták a koronavírus elleni vakcinákat.

Jó tudni

Változott a szabályozás, egy hete már csak így lehet beutazni Franciaországba. Eközben lazítanak Ausztriában a korlátozásokon, jövő héttől kinyithatnak a nem létfontosságú üzletek, az iskolák, az állatkertek és a múzeumok is. Bukarestben szintén enyhítettek, csütörtöktől pedig olyan simán be lehet utazni ebbe a szomszédos országba, mint régen, Nagy-Britanniában a hónap közepétől kijelölt szállodai karantén vár a bizonyos országokból érkezőkre.

(Fotók: Getty Images)

FOLYTASD EZZEL
Van zsákjában minden jó? Óriási szigorításokat hozott a Mikulás az oltatlanoknak Ukrajnában
Hajmeresztő összegre kezdték bírságolni az oltás nélkül tömegközlekedőket Rómában
Rendeld meg a Roadster magazin 6. számát!
Őszi-téli lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 224 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom