Close
Elhagyatott vasúti vágányra épült a világ első hivatalosan is csendes túraútvonala

Elhagyatott vasúti vágányra épült a világ első hivatalosan is csendes túraútvonala

Az amerikai Csendes Parkok Nemzetközi szervezete (QPI) kiosztotta az első, csendes túraútvonalnak járó címet.

A kedvezményezett pedig a Tajvan legnagyobb alpesi tava, a Cujfeng (Cuifeng) tó körül futó túraösvény, amely körülbelül kétezer méteres tengerszint feletti magasságon épült egy elhagyatott erdei vasút vágányaira.

A közeli Csiencsing Huajku (Jianqing Huaigu) ösvény

Az ösvény buja cipruserdőn kanyarog keresztül, és vastag zöld moha szőnyeg borítja, ami elnyeli a hangokat. Volt olyan, hogy nem több, mint huszonöt decibeles „zajszintet“ mértek itt, ami az emberi füllel hallható tartomány szinte legalja.

A közeli Csiencsing Huajku (Jianqing Huaigu) ösvény

Az út összesen négy kilométeres, de sokan nem járják végig, csak a tó körül kialakított, háromszáz méteres, fából készült sétányra mennek ki, hogy onnan egy pillantást vessenek a vízre. Nem kell tehát hangos tömeggel számolnia annak, aki beljebb merészkedik.

Abban, hogy az ösvény elnyerte ezt a megtisztelő címet, nagy szerepe volt Laila Fan természethang-gyűjtőnek,

aki folyamatosan promotálta ezt a helyet, mint különösen csendes kis szegletet. Ennek eredményeként a taivani kormány már 2018-ban csendes ösvénnyé kiáltotta ki az útvonalat, mielőtt idén megkapta volna a nemzetközi szervezet minősítését.

A világ legveszélyesebb túrája hátborzongatóan gyönyörű tájakon vezet át, de ha nem vagyunk ennyira kalandvágyók, akkor bejárhatjuk az igéző Svájc történetének talán legszebb túraútvonalát is.

(Forrás: CNN, képek: Getty Images)

csend | tajvan | túraútvonal

FOLYTASD EZZEL

Apokaliptikussá vált a hangulat ebben az olasz városban az apró rovarok miatt

Újra megnyílik az utazási lehetőség az oltatlanok számára a hajótársaságoknál

Rendeld meg a Roadster magazin 8. számát!
Friss, 200 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas melléklettel egészítettük ki, amelyben 33 kihagyhatatlan hazai élményt ajánlunk a nyárra. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom