Close
Egy magyar fotográfus videói futnak most New York legforgalmasabb csomópontján

Egy magyar fotográfus videói futnak most New York legforgalmasabb csomópontján

320 ezer ember. Körülbelül ennyien fordulnak meg naponta a Times Square-en, New York legismertebb és legfelkapottabb terén és itt futnak augusztus végéig egy magyar fotós, Magyar Ádám videói, a Times Square Arts projekt keretén belül.

Teljes biztonsággal kijelenthetjük, hogy nincs olyan Amerikába érkező turista, aki New Yorkban járva ne célozná meg azonnal a Times Square-t. Ez az állandóan nyüzsgő, impulzusoktól hemzsegő városrész nem véletlenül vált a Nagy Alma egyik szimbolikus helyszínévé. A hatalmas kijelzőkkel felszerelt épületek között évente közel félmilliárd ember halad át, ezért a tér már lényegében egy az Egyesült Államok egyik legforgalmasabb csomópontjává avanzsálódott, ahol a helyiek a barátaikkal találkoznak vagy tájékozódnak az aktuális hírekről, az utazók pedig szájtátva kattogtatják fényképezőgépüket a villodzó fények közt járva.

A 2010-es évek elején több olyan cikk is megjelent az amerikai sajtóban – a Washington Post vagy a New York Times oldalain-, amik azt az elképzelést taglalták, hogy milyen lenne a Times Square, ha a kivetítőkön nem csak a jól megszokott hirdetések lennének láthatóak, hanem például művészettel töltenék be a teret.

Szerencsére a döntéshozók abban egyetértettek, hogy sokkal nagyobb élmény egy-egy izgalmas videót vagy festménysorozatot nézni led-kijelzőkön, mint a századik bikini vagy kólareklámot, így az az ötletek egészen hamar valósággá váltak. Néhány éve szerveződött egy Times Square Arts néven futó projekt, aminek segítségével nem csak már elismert és befutott, hanem fiatal, feltörekvő művészek is megjelenési lehetőséget kaphatnak több százezer ember előtt.

Ez a szó szerint óriási művészeti kezdeményezés nagy hangsúlyt fordít arra, hogy minél innovatívabb és különlegesebb munkák kerüljenek fel a gigantikus méretű képernyőkre és lehetőleg ne csak helyi alkotókat mutassanak be, hanem más országok is formálhassák a tér esztétikáját.

A Times Square Arts és az alatta futó programok eddig sikeresnek bizonyultak: megalakulása óta több mint kétszáz művész került be a programba, köztük idén egy magyar fotós-videós is.

Magyar Ádám lassan egy évtizede fotózza a világ nagyvárosainak mozgalmas mindennapjait. Lenyűgözően örökíti meg a hétköznapok legapróbb és gyakran legkézenfekvőbb pillanatait, amit a nagy rohanás közben mi már nagy eséllyel észre sem veszünk.

Stainless – magyarul Rozsdamentes – című fotósorozata a nagy metropoliszok metróvonalain kalauzolja végig a nézőt, természetesen az utazóközönség szemüvegén keresztül. A képek Tokyoban, Párizsban és New Yorkban készültek fekete-fehérben és a szériához tartoznak videók is, többek között egy olyan, ami a Stainless, 42 Street címet viseli és kifejezetten a New Yorkba ingázók megérkezésének pillanatait mutatja be.

Ez utóbbi fut augusztus elseje óta a Times Square kivetítőin a Time Square Arts Midnight Moments nevű szekcióján belül, ami azt jelenti, hogy Ádám videója minden este 11 óra 57 perctől látható a téren, egy hónapon át, azaz augusztus 31-ig.

A videóban elnyújtva, lelassítva láthatjuk a felvett emberek mozdulatait, gesztusait, néhány perc erejéig a metró aluljáróban sietők szinte szobrokká alakulnak – a gyors, zajos pillanatok csendessé és komótossá válnak. A képkockákat nézve egy kicsit kiszállhatunk a mókuskerékből és megpihenhetünk.

“– Jó néhány éve örökítek meg mozgó metróvonatokat és minden alkalommal, amikor az anyagok feldolgozásához érek, az embereket élő szobroknak látom, amik végtelen sorban állnak. A videók felfedik azt a szépséget, ami gyakran a legegyszerűbb és leggyakoribb helyzetekben rejlik. Az idő szinte kézzelfoghatóvá válik” – olvashatók Ádám gondolatai a Times Square Arts oldalán.

A videó a bemutatott munkák között kiemeltnek számít, mivel a Times Square Arts projekt az idei nyári szezonban azt tűzte ki célul, hogy a bemutatott alkotások középpontjában a környék legjellemzőbb vonásai álljanak és mivel a Times Square-t szinte a város összes metróvonala közrefogja, Ádám munkája telitalálat volt. Ahogyan Andrew Dinwiddie, a Time Square Arts főigazgató-helyettese is mondta:

“– Magyar Ádám levisz bennünket a föld alá, addig a rendszerig, ami a Times Square-t a város legforgalmasabb csomópontjává teszi. Lassított felvételei a mindennapos rohanást, a tömegközlekedést hirtelen szinte teljesen megállítja, ami bár rémálomnak hangzik, igazából mégis áldás. Megmutatja a mindennapi ingázás méltóságát és drámáját is.”

Van egy jó hírünk.

Megjelent a Roadster magazin első nyomtatott kiadása, amelyben olyan történeteket gyűjtöttünk össze, amelyek minket is folyamatosan inspirálnak. Szerintünk szép lett, reméljük, neked is tetszeni fog.

Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazin első számát.

Close