Close
Egy olyan hidat sikerült építeni, ami középen nem ér össze

Egy olyan hidat sikerült építeni, ami középen nem ér össze

Tintagel, ez a délnyugat-angliai kis falu eddig is népszerűnek számított turistakörökben, egy ideje viszont még nagyobb hírnévnek örvend.

Az ok pedig nem más, mint a közelmúltban átadott gyaloghíd, amely az Artúr király által híressé tett tintageli vár romjait egyesíti.

A legenda szerint az uralkodó az Atlanti-óceán partján, Cornwall megyében található falucskához tartozó várban fogant, és ott is született. Éppen ezért évente több százezren keresik fel az 1230 és 1240 között épített erődítményt, amely egyébként félig a szárazföldön, félig a tengerbe nyúló hegyfokon áll.

A két részt évszázadokkal ezelőtt keskeny földhíd kötötte össze, amit a természet a 16. század tájékán eltüntetett, ezért utána csak egy meredek és keskeny lépcsősoron lehetett eljutni a várhoz. Egészen mostanáig, merthogy az English Heritage, azaz a Brit Örökség által építtetett, acélból, helyi palakőből és tölgyfából készült két, harminchárom méteres tartókonzolos gyaloghidat húzott fel oda.

A William Matthews Associates és a Ney & Partners tervezett, két és fél méter széles, hatvan méterrel az óceán fölött ívelő átkelő sétálófelülete hetven méter,

de igazi különlegességét és egyben félelemérzetét az adja, hogy középen nem ér össze.

Egy negyven milliméteres hasadék maradt ugyanis, amelyet könnyedén át lehet lépni, de azért egy kicsit biztosan megemeli a tériszonyosok pulzusát.

A kis rés a múlt és a jelen, valamint a történelem és a legendák közti törékeny határvonalat szimbolizálja. A tervezők szerint, amikor éppen fölötte állunk, elgondolkodhatunk rajta, hogyan lehetséges egyáltalán hidat építeni oda, és aztán olyasmi történhet, amire ötszáz éve nem volt példa az emberiség történetében: hídon át mehetünk be Artúr király várába.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Dezeen)

FOLYTASD EZZEL
Ilyen egy erdőtűz-biztos múzeum, ha Ausztráliában épül fel
Egyedi és jövőbemutató anyagkönyvtár nyílt a Momén
Rendeld meg a Roadster magazin 6. számát!
Őszi-téli lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 224 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom