Close
Egyetlen lépcső sincs ebben a tizenhat szintes oszakai házban

Egyetlen lépcső sincs ebben a tizenhat szintes oszakai házban

Három emeleten tizenhat szintet alakítottak ki ebben az enyhén szólva is szokatlan japán otthonban, lépcsőt viszont nem tettek bele.

Könyvespolcok, fadobozok és mindenféle bútorok alkotják a lépcsőket ebben a rendhagyó takacuki épületben. A Tato Architects által tervezett ház kilencvenhat négyzetméter, tehát közel sem egy ipari épületből átalakított loft, és mégis: háromemeletes, emeletenként pedig körülbelül öt kis szintje van az otthonnak.

„Szerettük volna a folyamatos expanzió érzését kelteni egy apró házban. Hogy egyik pillanatban a tetőn lehess, aztán a másik percben már a padló alatt. Ahelyett, hogy falakkal és emeletekkel osztjuk el a tereket és a hozzájuk tartozó funkciókat, minden lazán kapcsolódik egymáshoz, eltűnnek és feltűnnek a terek.”

– magyarázza Simada Jo, a Tato Architects alapítója és hozzáteszi, az enteriőr szerinte olyan, mint egy funkcionális barlanglabirintus, miközben a belsőépítészeti tervezés és elrendezés nagyon szigorú geometriát követ.

A háromszögletű és négyszögletű szintek finoman, spirál formában emelkednek, egyszerű bennük közlekedeni. A terveken az épület maga háromszög alakú, kilenc méter széles, öt és fél méter mély, viszont két sarka hiányzik. A belső falak mindenhol negyvenöt fokos szögben csatlakoznak a külső falakhoz; így jönnek létre a három- és négyszögletű belső terek.

Számos bútor mérete is meghatározza a szintek közti váltásokat: például a konyhai étkezőasztal pontosan egy vonalban van a fölötte lévő emelet aljával, másutt ezt egy dolgozóasztallal vagy épp kanapéval teszi a tervező. Érdemes még megnézni a többi furcsaságot is, például a konyhaszekrényből könyvespolccá változást vagy a padlóra tett mosdótálat. A tárolóegységek nagy részét pedig a padló alatt, a szintek közt alakították ki.
Simada már eddig is kísérletezett ilyesmivel – azaz amikor a bútorok mint lépcsők funkcionálnak egy házban , például a 2013-as House in Itami projektjével, valamint a szintén szintezéssel játszó House in Mijamotónál is, amivel a Dezeen-nél elnyerte az év háza díjat 2018-ban.

A házban három hálószoba, dolgozószoba, étkező, nappalirész, valamint egyszerre beltéri és kültéri fürdőszoba található, az épület tetején pedig egy többszintes tetőterasz. Kívülről a házat szenesített fával burkolták, bejárata egy háromszöget formáz, a fa pedig az épület belsejében is nagyon fontos szereplő, a padlóban, bútorokban, felületekben és a szabadon hagyott épületszerkezeti elemekben is. Az biztos, hogy nem mindenki tudna egy ilyen épületben elképzelni egy életet, a stílusosság és ez az építészeti játékosság viszont, ahol a szigorú geometria és a határtalan kreativitás kéz a kézben találkozik, tagadhatatlanul lenyűgöző.

(Fotók: Sinkenciku Sa)

építészet | ház | japán | otthon | dizájn

FOLYTASD EZZEL

Neogótikus toronyból lett elképesztő lakóépület az ikonikus Tribune Tower

Így néz ki Frank Sinatra egykori otthona

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram