Close
Egyetlen lépcső sincs ebben a tizenhat szintes oszakai házban

Egyetlen lépcső sincs ebben a tizenhat szintes oszakai házban

Három emeleten tizenhat szintet alakítottak ki ebben az enyhén szólva is szokatlan japán otthonban, lépcsőt viszont nem tettek bele.

Könyvespolcok, fadobozok és mindenféle bútorok alkotják a lépcsőket ebben a rendhagyó takacuki épületben. A Tato Architects által tervezett ház kilencvenhat négyzetméter, tehát közel sem egy ipari épületből átalakított loft, és mégis: háromemeletes, emeletenként pedig körülbelül öt kis szintje van az otthonnak.

„Szerettük volna a folyamatos expanzió érzését kelteni egy apró házban. Hogy egyik pillanatban a tetőn lehess, aztán a másik percben már a padló alatt. Ahelyett, hogy falakkal és emeletekkel osztjuk el a tereket és a hozzájuk tartozó funkciókat, minden lazán kapcsolódik egymáshoz, eltűnnek és feltűnnek a terek.”

– magyarázza Simada Jo, a Tato Architects alapítója és hozzáteszi, az enteriőr szerinte olyan, mint egy funkcionális barlanglabirintus, miközben a belsőépítészeti tervezés és elrendezés nagyon szigorú geometriát követ.

A háromszögletű és négyszögletű szintek finoman, spirál formában emelkednek, egyszerű bennük közlekedeni. A terveken az épület maga háromszög alakú, kilenc méter széles, öt és fél méter mély, viszont két sarka hiányzik. A belső falak mindenhol negyvenöt fokos szögben csatlakoznak a külső falakhoz; így jönnek létre a három- és négyszögletű belső terek.

Számos bútor mérete is meghatározza a szintek közti váltásokat: például a konyhai étkezőasztal pontosan egy vonalban van a fölötte lévő emelet aljával, másutt ezt egy dolgozóasztallal vagy épp kanapéval teszi a tervező. Érdemes még megnézni a többi furcsaságot is, például a konyhaszekrényből könyvespolccá változást vagy a padlóra tett mosdótálat. A tárolóegységek nagy részét pedig a padló alatt, a szintek közt alakították ki.
Simada már eddig is kísérletezett ilyesmivel – azaz amikor a bútorok mint lépcsők funkcionálnak egy házban , például a 2013-as House in Itami projektjével, valamint a szintén szintezéssel játszó House in Mijamotónál is, amivel a Dezeen-nél elnyerte az év háza díjat 2018-ban.

A házban három hálószoba, dolgozószoba, étkező, nappalirész, valamint egyszerre beltéri és kültéri fürdőszoba található, az épület tetején pedig egy többszintes tetőterasz. Kívülről a házat szenesített fával burkolták, bejárata egy háromszöget formáz, a fa pedig az épület belsejében is nagyon fontos szereplő, a padlóban, bútorokban, felületekben és a szabadon hagyott épületszerkezeti elemekben is. Az biztos, hogy nem mindenki tudna egy ilyen épületben elképzelni egy életet, a stílusosság és ez az építészeti játékosság viszont, ahol a szigorú geometria és a határtalan kreativitás kéz a kézben találkozik, tagadhatatlanul lenyűgöző.

(Fotók: Sinkenciku Sa)

A kaland folytatódik
Megjelent a Roadster magazin második nyomtatott kiadása, amelyben ismét olyan történeteket gyűjtöttünk össze, amelyek minket is folyamatosan inspirálnak. Szerintünk szebb lett, mint az első szám, reméljük, neked is tetszeni fog. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom