Ekkor nézz az égre, hogy meglásd a betlehemi csillagot!

December 21-én felejtsd el a Netflixet, és válts a természetes égboltra! Nyolcszáz éve nem volt ugyanis ilyen közel egymáshoz a Jupiter és a Szaturnusz. A két bolygó együttállása pedig az ünnep előtti napokban elhozza a betlehemi csillag varázsát, kompenzálva valamit az elmúlt év kihívásaiért.

December 21-én a Jupiter és a Szaturnusz nyolcszáz éve nem látott közelségbe kerül. Ez azonban csupán optikai közelség, valójában továbbra is elképesztő távolságra lesz egymástól a két bolygó. Az emberek utoljára 1226-ban, jóval a teleszkópok feltalálása előtt láthattak ilyen szoros kapcsolatot, mint most,

a következő együttállás pedig 2080. március 15-én, majd 2400-ban következik be, ezért mindenképpen érdemes megfigyelni a jelenséget.

A két planéta egyetlen fényes csillaggá fog összeállni az égbolton, amit már az 1700-as években Kepler is a betlehemi csillag, vagy más néven karácsonyi csillag képének írt le. A következő napokban a két bolygó egyre közelebb kerül majd egymáshoz, december 21-én pedig a naplementét követően egész alacsonyan a horizont felett, délnyugati irányban lesz szabad szemmel is jól látható hazánkban. Természetesen az élmény még nagyobb, ha távcsővel vagy teleszkóppal tekintünk az égre.

Ez is érdekelhet:

(Fotó: Getty Images)

csillagles | karácsony | jupiter | szaturnusz | csillag

FOLYTASD EZZEL

Nehéz decemberben programot találni a Balatonnál? Választani nehéz!

Ezek a hangok, ízek, élmények valódi ünneppé varázsolják a karácsonyt

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom