Close
Ekkor nézz az égre, hogy meglásd a betlehemi csillagot!

Ekkor nézz az égre, hogy meglásd a betlehemi csillagot!

December 21-én felejtsd el a Netflixet, és válts a természetes égboltra! Nyolcszáz éve nem volt ugyanis ilyen közel egymáshoz a Jupiter és a Szaturnusz. A két bolygó együttállása pedig az ünnep előtti napokban elhozza a betlehemi csillag varázsát, kompenzálva valamit az elmúlt év kihívásaiért.

December 21-én a Jupiter és a Szaturnusz nyolcszáz éve nem látott közelségbe kerül. Ez azonban csupán optikai közelség, valójában továbbra is elképesztő távolságra lesz egymástól a két bolygó. Az emberek utoljára 1226-ban, jóval a teleszkópok feltalálása előtt láthattak ilyen szoros kapcsolatot, mint most,

a következő együttállás pedig 2080. március 15-én, majd 2400-ban következik be, ezért mindenképpen érdemes megfigyelni a jelenséget.

A két planéta egyetlen fényes csillaggá fog összeállni az égbolton, amit már az 1700-as években Kepler is a betlehemi csillag, vagy más néven karácsonyi csillag képének írt le. A következő napokban a két bolygó egyre közelebb kerül majd egymáshoz, december 21-én pedig a naplementét követően egész alacsonyan a horizont felett, délnyugati irányban lesz szabad szemmel is jól látható hazánkban. Természetesen az élmény még nagyobb, ha távcsővel vagy teleszkóppal tekintünk az égre.

Ez is érdekelhet:

(Fotó: Getty Images)

karácsony | csillagles | csillag | jupiter | betlehemi csillag

FOLYTASD EZZEL

Bepillanthatsz Budapest lelkébe a város egyik legismertebb szállodájában

Így fognak össze a túlélésért a hazai fitnesz- és edzőtermek

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram