Close
Elhunyt Pierre Cardin

Elhunyt Pierre Cardin

A divattörténelem egyik legnagyobb alakja 98 éves volt.

Az avantgárd stílusáról ismertté vált világhírű divattervező a Párizstól nyugatra fekvő neuilly-i kórházban hunyt el. A halálhírt a gyászoló családja közölte.

Pierre Cardin eredetileg Pietro Cardini néven született 1922. július 2-án az olaszországi San Biagio di Callaltában egy borkereskedő hetedik, egyben legkisebb gyerekeként. 1944-ben Párizsba költözött, és rajzoló lett a Paquin-divatháznál, de már rögtön lehetőséget kapott, hogy tervezhesse Jean Cocteau Szépség és a szörnyeteg c. filmjének jelmezeit (1946). A következő évtől Christian Diornál dolgozott, az aktuális női New Look-kollekcióba tervezett rövid, az alakot hangsúlyozó szoknyákat.

Cardin az üzletszervezésben is példaadónak bizonyult, a mérvadó divattervezők közül elsőként használta márkanevét (voltaképpen személynevét) licencüzletek nyitásához, eleinte Franciaországban, majd világszerte. Ezzel az haute couture-t a szélesebb közönség számára is közelebb hozta.

1965-ös André Courrèges tervezővel közös elhíresült párizsi bemutatóján elsőként küldött gumicsizmás manökeneket a kifutóra, fényes, műanyag kabátban és nadrágban. Ugyancsak ő hozta divatba a kötényruhát.

1981-ben Párizsban megvásárolta a Maxim’s éttermet, majd továbbiakat Moszkvában, New Yorkban és Pekingben. A dizájner és divatház-tulajdonos napjainkban mintegy nyolcszáz céget tudhatott magáénak, egyebek mellett négy színházat is, de szállodákat, más kastélyokat is birtokolt, és médiaérdekeltségei akadtak.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: BBC, Wikipedia, fotó: Getty Images)

FOLYTASD EZZEL
Most Jared Leto fogja kiborítani az autentikus túrázókat
Bonyolult év volt 2020, de a magyar divatélet így is pörgött
Megjelent a Roadster negyedik lapszáma.

Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, és akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak.
Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom