Close
Elon Musk ezúttal hajthatatlan, nem enged az ukrán kérésnek

Elon Musk ezúttal hajthatatlan, nem enged az ukrán kérésnek

Egy kedden közzétett jelentés szerint Elon Musk elutasította azt az ukrán kérést, hogy a Krím-félszigetre is kiterjessze a műholdas internetszolgáltatást.

A SpaceX az amerikai kormánnyal együtt több ezer Starlink-műholdat bocsátott a megtámadott ország rendelkezésére még februárban, lehetővé téve, hogy az ukrán haderő korábban lefedetlen zónákban is tudjon kommunikálni, és csatlakozhasson a felderítő drónokhoz, valós idejű hírszerzési információkhoz jutva így az orosz csapatmozgásokról.

Starlink Odesszában

A múlt héten viszont a Financial Times a szolgáltatás fennakadásairól számolt be a fronton, azt feltételezve, hogy az Oroszország által ellenőrzött területeken lekapcsolták a hálózatot.

A Twitteren Musk azt írta, hogy nem tud nyilatkozni a harctéri körülményekről, mert “ez titkos”. De még szeptember végén, az Eurasia Group politikai kockázati tanácsadó cég alapítójával, Ian Bremmerrel beszélgetve megerősítette, hogy a műholdas szolgáltatást lekapcsolták. Mint ott elmondta, az ukrán védelmi minisztérium megkérte őket arra, hogy aktiválják a műholdakat a Krím-félszigeten is, de ezt visszautasították az eszkaláció lehetősége miatt.

Szevasztopol

Bremmer azt is állította, hogy Musk a közelmúltban beszélt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, és a beszélgetés során Putyin nukleáris fegyverek bevetésével fenyegetőzött, ha Ukrajna megpróbálná visszafoglalni a Krím-félszigetet. A Twitteren azonban Musk határozottan tagadta, hogy a közelmúltban bármilyen beszélgetést folytatott volna az orosz vezetővel, és azt írta, hogy csak egyszer beszélt Putyinnal, és ez körülbelül 18 hónappal ezelőtt történt, a téma pedig a világűr volt.

A Starlink műholdak forradalmasíthatják a repülés közbeni netezést, már több cég is teszteli a szolgáltatást.

(Forrás: Insider, képek: Getty Images)

Elon Musk | műhold | ukrajna | SpaceX | starlink

FOLYTASD EZZEL

A luxus új szintje a Balatonnál – Ilyen a LUA Resort télen

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram