Close
Így készült a fotó, ami megváltoztatta, hogyan nézünk a Földre

Így készült a fotó, ami megváltoztatta, hogyan nézünk a Földre

Előtte csak a különbségeket láttuk meg egymásban. Aztán mind földlakók lettünk.

Az Earthrise (nagyjából: Földkelte) című film az űrből a Földről készült első fotó történetét meséli el. A fénykép 1968-ban született az Apollo 8-küldetés során. Ez volt a második olyan amerikai küldetés, amikor embereket küldtek fel az űrbe, és ez a misszió tartja a legtöbb elsőbbséget az űrhajózás történetében. Űrhajó először érte el a második kozmikus sebességet, űrhajósok először álltak pályára egy másik égitest körül, és szintén elsőként hagyták el ezt a pályát. A legénység tagjai láthatták először saját szemükkel a Hold túloldalát, és szintén ők látták először egyszerre, bolygóként a Földet.

Innen nézve a Föld egy hatalmas oázis az űr végtelenjében…

Jim Lovell, asztronauta, 1968

Az általuk készített fotó nemcsak az asztronautákra, hanem az egész világra hatalmas hatással volt, mivel egy olyan képet közvetített, ami felette állt a vallások, az országhatárok, a nyelvek által generált elválasztó vonalaknak. A fotó elkészítését megelőzően csak a különbségeket láttuk meg egymásban, aztán mind földlakók lettünk, akik egy közös otthonon osztoznak. A The New York Times dokumentumfilmje ennek a fotónak a teljes történetét meséli el.

A kaland folytatódik
Megjelent a Roadster magazin második nyomtatott kiadása, amelyben ismét olyan történeteket gyűjtöttünk össze, amelyek minket is folyamatosan inspirálnak. Szerintünk szebb lett, mint az első szám, reméljük, neked is tetszeni fog. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom