Close
Így készült a fotó, ami megváltoztatta, hogyan nézünk a Földre

Így készült a fotó, ami megváltoztatta, hogyan nézünk a Földre

Előtte csak a különbségeket láttuk meg egymásban. Aztán mind földlakók lettünk.

Az Earthrise (nagyjából: Földkelte) című film az űrből a Földről készült első fotó történetét meséli el. A fénykép 1968-ban született az Apollo 8-küldetés során. Ez volt a második olyan amerikai küldetés, amikor embereket küldtek fel az űrbe, és ez a misszió tartja a legtöbb elsőbbséget az űrhajózás történetében. Űrhajó először érte el a második kozmikus sebességet, űrhajósok először álltak pályára egy másik égitest körül, és szintén elsőként hagyták el ezt a pályát. A legénység tagjai láthatták először saját szemükkel a Hold túloldalát, és szintén ők látták először egyszerre, bolygóként a Földet.

Innen nézve a Föld egy hatalmas oázis az űr végtelenjében…

Jim Lovell, asztronauta, 1968

Az általuk készített fotó nemcsak az asztronautákra, hanem az egész világra hatalmas hatással volt, mivel egy olyan képet közvetített, ami felette állt a vallások, az országhatárok, a nyelvek által generált elválasztó vonalaknak. A fotó elkészítését megelőzően csak a különbségeket láttuk meg egymásban, aztán mind földlakók lettünk, akik egy közös otthonon osztoznak. A The New York Times dokumentumfilmje ennek a fotónak a teljes történetét meséli el.

bolygó | video | föld | new york times | apollo 8

FOLYTASD EZZEL

Egy egyetemista készítette el a világ legkreatívabb útifilmjét

Ide nem nyaralni, hanem inspirációért jön az ember

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram