Close
Így készült a fotó, ami megváltoztatta, hogyan nézünk a Földre

Így készült a fotó, ami megváltoztatta, hogyan nézünk a Földre

Előtte csak a különbségeket láttuk meg egymásban. Aztán mind földlakók lettünk.

Az Earthrise (nagyjából: Földkelte) című film az űrből a Földről készült első fotó történetét meséli el. A fénykép 1968-ban született az Apollo 8-küldetés során. Ez volt a második olyan amerikai küldetés, amikor embereket küldtek fel az űrbe, és ez a misszió tartja a legtöbb elsőbbséget az űrhajózás történetében. Űrhajó először érte el a második kozmikus sebességet, űrhajósok először álltak pályára egy másik égitest körül, és szintén elsőként hagyták el ezt a pályát. A legénység tagjai láthatták először saját szemükkel a Hold túloldalát, és szintén ők látták először egyszerre, bolygóként a Földet.

Innen nézve a Föld egy hatalmas oázis az űr végtelenjében…

Jim Lovell, asztronauta, 1968

Az általuk készített fotó nemcsak az asztronautákra, hanem az egész világra hatalmas hatással volt, mivel egy olyan képet közvetített, ami felette állt a vallások, az országhatárok, a nyelvek által generált elválasztó vonalaknak. A fotó elkészítését megelőzően csak a különbségeket láttuk meg egymásban, aztán mind földlakók lettünk, akik egy közös otthonon osztoznak. A The New York Times dokumentumfilmje ennek a fotónak a teljes történetét meséli el.

apollo 8 | bolygó | new york times | video | föld

FOLYTASD EZZEL

Három perc alatt bele lehet szeretni ebbe a fantasztikus ázsiai országba

Látványos videó bizonyítja, hogy Peru több, mint a Machu Picchu

Rendeld meg a Roadster magazin 8. számát!
Friss, 200 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas melléklettel egészítettük ki, amelyben 33 kihagyhatatlan hazai élményt ajánlunk a nyárra. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom