Close
Ezek az ikonikus világörökségi helyszínek egészen másképp fognak kinézni 2050-re

Ezek az ikonikus világörökségi helyszínek egészen másképp fognak kinézni 2050-re

A perzselő hőhullámoktól kezdve a katasztrofális áradásokon át a gyakoribb és súlyosabb szélsőséges időjárási eseményekig az éghajlatváltozás már most pusztító hatással van a bolygóra. Az elkövetkező évtizedekben viszont még sötétebbnek tűnik a helyzet: ha a döntéshozók nem kezelik a globális felmelegedést, a dolgok sokkal, de sokkal rosszabbra fordulhatnak.

Vegyük például az UNESCO világörökségi helyszíneket. A szervezet nemrégiben kiadott hivatalos jelentése kiemeli,

hogy a világörökségi helyszíneken található gleccserek egyharmada 2050-re eltűnhet.

Ezen a listán a világ leghíresebb tájai is szerepelnek. Az amerikai Yellowstone és Yosemite gleccserei “nagy valószínűséggel” eltűnnek a következő harminc évben, akárcsak a Pireneusok (különösen a Mont Perdu) és a Dolomitok gleccserei.

Az UNESCO szerint a Kilimandzsáró gleccsereit, valamint az argentin Los Alerces Nemzeti Parkban és az új-zélandi Te Wahipounamu gleccsereit is az olvadás veszélye fenyegeti. Csak az UNESCO által védett gleccserek évente 58 milliárd tonna jeget veszítenek – és ezek csupán a bolygó gleccsereinek tíz százalékát teszik ki. Az olvadó gleccserek ráadásul komoly veszélyt is jelenthetnek, a lavináktól kezdve a tömeges árvizekig sok bajt okozhatnak. A gleccserek létfontosságú vízforrások, amelyek segítik az emberi közösségek, illetve az állatok élőhelyeinek gyarapodását is.

Mit tehetünk ez ellen? Jelenleg inkább a kár enyhítése jöhet szóba, de az UNESCO szerint egyetlen igazi megoldás létezik: a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése.

A jelentés szerint a Yosemite és a Dolomitok gleccserei szinte már el is pusztultak, de ahhoz, hogy a többi megmaradjon, a globális felmelegedést az iparosodás előtti szinthez képest 1,5 Celsius-fokon belül kell tartani.

Miután tavaly rengeteg hír szólt arról, hogy a glasgow-i COP26 karbonlábnyoma minden korábbi ilyen konferenciáénál nagyobb volt, köszönhetően 75 százalékban a nemzetközi járatoknak, a University College London kutatóinak csoportja Priti Parikh professzor vezetésével úgy döntött, szembesíti a résztvevőket az utazásukhoz kapcsolódó kibocsátásokkal.

(Forrás: TimeOut, fotók: Getty Images)

yosemite | világörökség | eltűnnek | veszély | olvadás

FOLYTASD EZZEL

A luxus új szintje a Balatonnál – Ilyen a LUA Resort télen

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram