Close
Nem számít az infláció és az elszálló árak, idén mindenki utazni akar

Nem számít az infláció és az elszálló árak, idén mindenki utazni akar

Az Európai Utazási Bizottság legfrissebb jelentése szerint az európai turizmus talpra állt, a nemzetközi turisták száma pedig mindössze tizennyolc százalékkal maradt el 2022-ben a 2019-es szinttől.

Szerbia és Törökország érte el a legjobb eredményeket, a beutazó turizmus aránya harminckettők illetve huszonegy százalékkal nőtt, ugyanakkor Bulgária is huszonhét százalékos növekedést produkált.

Az idei év is rendkívül kedvezően indult, az Európai Utazási Bizottság (ETC) elnöke, Luís Araújo szerint azonban továbbra is számos kihívással kell az ágazatnak szembe néznie.

Ezek közül az inflációt és az orosz-ukrán háború következményeit emelte ki.

Az ETC szerint Törökország vált az orosz állampolgárok legkedveltebb úti céljává, akik vízummentesen utazhatnak be az országba. Másrészt az orosz turisták elmaradását Finnország és a balti államok is megérezte.

A megélhetési válság a briteket nem akadályozza az utazásban,

az ár-érzékenyeket azonban arra készteti, hogy költséghatékonyabb alternatívákat válasszanak. Ennek eredményeként ebben az évben Törökországban a 2019-es adatokhoz képest hatvankilenc százalékkal nőtt a brit turisták száma, de Horvátország és Montenegró is a népszerű országok listáján szerepel.

(Forrás: Schengenvisa.info, fotó: Getty)

utazás | etc | statisztika | törökország

FOLYTASD EZZEL

Istenekkel és hősökkel léphetünk be egy különleges univerzumba júniusban Budapesten

Drónok csapódtak az M3-as autópályára, lezárták a szakaszt a nyomozók

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram