Close
Elszállhatnak az éttermek árai 2022-ben a séfek előrejelzései szerint

Elszállhatnak az éttermek árai 2022-ben a séfek előrejelzései szerint

A világ folyamatosan átalakul, és benne a vendéglátóipar is. Az egyik neves külföldi gasztroportál séfeket kérdezett meg, hogy milyen változásokra, kihívásokra lehet számítani 2022-ben.

Az amerikai szakácsok számos szempontot megvizsgáltak akkor, amikor felállították prognózisaikat. A 2022-es gasztrotrendek megfogalmazásakor figyelembe vették az élelmiszeripari innovációkat, az ágazati trendeket és a koronavírus hatásait is.

Caroline Glover séf szerint a vendéglátószegmens dolgozói gyakran emberfeletti munkát végeztek, hogy túléljék a járványt. Kiégtek, kimerültek, a pandémiának pedig nincs vége. Úgy véli, 2022 központi kihívása éppen ezért az lesz, hogy a dolgozók elfogadják azt, hogy krízishelyzetek – legyen az világjárvány, klímaválság, vagy ellátási nehézségek – már állandóan az ágazat részei maradnak.

Általánosságban véve úgy vélik, hogy az ételek árai növekedni fognak elsősorban az alapanyagárak emelkedése, az időjárási szélsőségek és  az importálási nehézségek miatt. Ennek következtében az éttermek leegyszerűsítik majd az étlapjaikat.

A séfek kreatívan állnak majd a fogások előállításához annak érdekében, hogy minimalizálják a hulladéktermelést.

Az étlap racionalizálása azonban nem az unalmas ételeket jelenti majd, sőt, minden eddiginél több ízre lehet számítani, ugyanakkor a vállalkozások számára ez jelentős könnyebbséget jelenthet a készletgazdálkodásban és a kiadásaik mérsékléséhez is hozzájárulhat.

Az ellátási lánc számos esetben megszakadt 2021-ben, így minden eddiginél jobban felértékelődtek a lokális, megbízható forrásból származó élelmiszerek. Ez különösen nagy hangsúlyt fog kapni várhatóan a halak és a húsok, valamint a szezonális alapanyagok körében.

Egy bostoni szálloda vezető séfje szerint 2022-ben nagy népszerűségnek örvendenek majd a szakácsok közös vacsoraestjei, ahol egyedi stílusukat ötvözve tudnak páratlan kóstolómenüket kínálni a vendégeknek. De az éttermek együttműködése más módon, például a házhozszállítás terén történő összefogással is megvalósulhat,

egyfajta közösségi szolgáltatás kialakításával.

A séfek jó eséllyel ismét visszatalálnak gyökereikhez, újra kapcsolatba kerülnek hazájuk kultúrájával és történelmükkel, az innovatív technikákat pedig a jelenlegi életükből vett inspirációkkal egészítik majd ki. A múlt és a jelen egyfajta fúziójából egy sokszínű gasztronómiai paletta születhet meg, amelyben a fogások minden eddiginél személyesebbek lehetnek.

(Forrás: Food&Wine, fotók: Getty)

étlap | előrejelzés | vendéglátás | élelmiszerárak | séf

FOLYTASD EZZEL

Az év gasztrotrendje: fermentálás, ami még az egészségnek is jót tesz

Ez a három ital segít elaludni és sokat javíthat az alvásod minőségén is

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram