Egy professzor rájött, mitől lesznek finomabbak az ételek a repülőn

Paff!

Meglehetősen újszerű módszert talált ki egy oxfordi professzor arra, hogyan lehetnek ízletesebbek a repülőgépen felszolgált ételek.

Meglepő, sokkoló és meghökkentő az ötlet, merthogy

egy zajszűrő fejhallgató kell hozzá.

Charles Spence-ről, az Oxfordi Egyetem kísérleti pszichológia professzoráról van szó, aki szerint a halk zajok, például a repülőgép hajtóműveinek dübörgése, akár tíz százalékkal keserűbbé tehetik az ételek ízét.

A The Boston Globe című lapban Spence ki is fejtette a teóriáját: "Az alacsonyabb kabinnyomás, a száraz kabinlevegő és a hangos motorzaj mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy képtelenek legyünk rendesen megízlelni és megszagolni az ételeket és italokat".

Nem ám csak a levegőbe beszélt, hanem Heston Blumenthal éttermének, a bray-i Fat Ducknak a séfjeivel együtt kidolgoztak egy kísérletsorozatot, annak érdekében, hogy kiderítsék, hogyan változtatják meg a külső zajok az ízérzékelést.

Kiderült, hogy ha csilingelő, magas hangokat hallgatunk, az tíz százalékkal növelheti az édes íz érzékelését, míg a mély hangok akár tíz  százalékkal kiemelhetik a keserűt.

Az egyik kísérletben például a cukorkát és a karamellát keserűbbnek ítélték meg az önkéntesek, amikor mély hangú fúvós zenét, és édesebbnek, amikor magas hangon csilingelő zongorát hallgattak.

Spence szerint ez azt jelenti, hogy egy pár zajszűrő fejhallgató vagy akár füldugó viselése segíthet abban, hogy az ételek finomabbak legyenek, amikor a felhők fölött fogyasztjuk el.

Muszáj aludni pár órát a hosszú távú repülőutakon, ami egyben az egyik legnagyobb kihívást jelentő feladat is – különösen akkor, ha a turistaosztályra sikerült helyet foglalni. Justin Agustin fitneszszakértő egy felkapottá vált TikTok-videóban mutat be egy katonai módszert, melyről azt állítja, hogy az abban látható technikát alkalmazók kilencvenhat százalékát két perc alatt elnyomja az álom.

(Forrás: Independent, fotók: Getty Images)

jobb | étel | zajszűrő | íz | finomabb

FOLYTASD EZZEL

Álomszülte szálloda Dánszentmiklóson, pazar fine dining étteremmel

Ilyen egyedi és domináns ízekkel tud kényeztetni a világ egyik legjobb rumja

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom