Close
Egy professzor rájött, mitől lesznek finomabbak az ételek a repülőn

Egy professzor rájött, mitől lesznek finomabbak az ételek a repülőn

Paff!

Meglehetősen újszerű módszert talált ki egy oxfordi professzor arra, hogyan lehetnek ízletesebbek a repülőgépen felszolgált ételek.

Meglepő, sokkoló és meghökkentő az ötlet, merthogy

egy zajszűrő fejhallgató kell hozzá.

Charles Spence-ről, az Oxfordi Egyetem kísérleti pszichológia professzoráról van szó, aki szerint a halk zajok, például a repülőgép hajtóműveinek dübörgése, akár tíz százalékkal keserűbbé tehetik az ételek ízét.

A The Boston Globe című lapban Spence ki is fejtette a teóriáját: “Az alacsonyabb kabinnyomás, a száraz kabinlevegő és a hangos motorzaj mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy képtelenek legyünk rendesen megízlelni és megszagolni az ételeket és italokat”.

Nem ám csak a levegőbe beszélt, hanem Heston Blumenthal éttermének, a bray-i Fat Ducknak a séfjeivel együtt kidolgoztak egy kísérletsorozatot, annak érdekében, hogy kiderítsék, hogyan változtatják meg a külső zajok az ízérzékelést.

Kiderült, hogy ha csilingelő, magas hangokat hallgatunk, az tíz százalékkal növelheti az édes íz érzékelését, míg a mély hangok akár tíz  százalékkal kiemelhetik a keserűt.

Az egyik kísérletben például a cukorkát és a karamellát keserűbbnek ítélték meg az önkéntesek, amikor mély hangú fúvós zenét, és édesebbnek, amikor magas hangon csilingelő zongorát hallgattak.

Spence szerint ez azt jelenti, hogy egy pár zajszűrő fejhallgató vagy akár füldugó viselése segíthet abban, hogy az ételek finomabbak legyenek, amikor a felhők fölött fogyasztjuk el.

Muszáj aludni pár órát a hosszú távú repülőutakon, ami egyben az egyik legnagyobb kihívást jelentő feladat is – különösen akkor, ha a turistaosztályra sikerült helyet foglalni. Justin Agustin fitneszszakértő egy felkapottá vált TikTok-videóban mutat be egy katonai módszert, melyről azt állítja, hogy az abban látható technikát alkalmazók kilencvenhat százalékát két perc alatt elnyomja az álom.

(Forrás: Independent, fotók: Getty Images)

trükk | repülő | fejhallgató | jobb | repülés

FOLYTASD EZZEL

Elegáns reggeliző a Duna partján, ahová nemcsak az ételekért, hanem a hangulatért is megyünk

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram