Close
Európa hét legveszélyeztetettebb műemléke között egy magyart is találunk

Európa hét legveszélyeztetettebb műemléke között egy magyart is találunk

Az Europa Nostra műemlékvédelmi szervezet egyik programjának keretében idén tizedik alkalommal listázták a kontinens legveszélyeztetettebb műemlékeit, amelyek jogosulttá válnak az Európai Beruházási Bank (EBB) tízezer eurós örökségvédelmi támogatására.

A program célja, hogy felhívja a figyelmet azokra a műemlékekre, amelyeket a pusztulás veszélye fenyeget. A kiválasztás szempontja az adott helyszín kiemelkedő történelmi jelentősége és kulturális értéke, valamint a helyiek elkötelezettsége a helyszínek megmentése mellett.

Sveti Stefan

A kiválasztás másik kritériuma az, hogy az adott helyszín mennyire működik a fenntartható társadalmi-gazdasági fejlődés katalizátoraként, valamint a béke és a párbeszéd előmozdításának eszközeként az adott településen és a tágabb régióban.

A műemlékek között az 1993-ban nyitott budapesti Memento Park is, a kommunista ideológiát képviselő, fővárosból eltávolított köztéri emlékművek gyűjtőhelye is szerepel, mert a parkot 2007 óta működtető gazdasági szervezet és alapítvány bevétele nem elegendő a szakszerű állagmegőrzésre.

A további hat legveszélyeztetettebb helyszín:

Kortrijk vasútállomás (Belgium)
Partizán Emléktemető (Mostar, Bosznia-Hercegovina)
Csacsvinji erőd (Zugdidi, Grúzia)
Nővérek Háza épületegyüttes és az egykori morva település (Kleinwelka, Németország)
Sveti Stefan kultúrtáj (Paštrovići, Montenegró)
Bistrica vízimalmai, (Petrovac na Mlavi, Szerbia)

Ezek Európa legrégebbi épületei, amikről talán nem is hallottál, ha pedig beköltöznél egy műemlékbe, itt a lehetőség.

(Forrás: The Mayor, képek: Unsplash, Getty Images)

 

műemlék | Memento Park | budapest | veszélyeztetett | Europa Nostra

FOLYTASD EZZEL

Istenekkel és hősökkel léphetünk be egy különleges univerzumba júniusban Budapesten

Drónok csapódtak az M3-as autópályára, lezárták a szakaszt a nyomozók

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram