Apró eszközökkel és színes lámpákkal okosítottuk fel a lakásunkat

Az okosotthon egy sok elemből álló, komplex rendszer – de akár elemenként, fokozatosan, a nekünk szükséges funkciókkal is kényelmesebbé és biztonságosabbá tehetjük a lakást.

Az intelligens mosóporok már a kilencvenes években megjelentek az akkor még buta lakásokban, ehhez képest bántóan sokáig kellett várnunk arra, hogy a mosószerek és az időközben szintén jóval bölcsebbé vált mobilok után végre az otthon maga is okos legyen. Ám míg a mosóporok intelligenciája inkább volt marketingfogás, mint valós képesség, az okosotthonok a telefonokhoz hasonlóan valóban kényelmesebbé és biztonságosabbá tehetik az életünket.

A magas ingatlanárak között is kirívóan drága, új építésű lakások vagy házak hirdetéseiben nem ritka az okos rendszerek említése, de ennél jóval egyszerűbben, és főleg sokkal-sokkal olcsóbban is okosíthatjuk az ingatlanunkat. Mi az Eve termékeivel próbáltuk ki a lehetőségeket, pontosabban a lehetőségek egy kis részét.

Felsorakoztattuk egymás mellé a néhány doboznyi eszközt – hogyan lesz ettől okosabb bármilyen ingatlan? Alapvetően egyszerű a működési elv: a különböző kiegészítők egy-egy funkciót vagy funkciócsoportot tudnak, ezek applikáción keresztül válnak vezérelhetővé, és állnak össze rendszerré. Valószínűleg nem véletlen, hogy az Eve-eszközök színe és egyszerű, letisztult dizájnja az Apple-t és gyártmányait juttatja eszünkbe: HomeKit-kompatibilisek, tehát a macOS és az iOS Otthon alkalmazásával és iOS-re ingyenesen letölthető Eve saját appjával működtethetőek.

A lakásban Bluetooth-on keresztül érhetjük el és vezérelhetjük az eszközöket, távolról az irányítást és az automatizációkat pedig egy Apple TV vagy egy otthoni központként használt iPad segítségével érhetjük el, de bármely más Apple HomeKit kompatibilis eszközzel együtt is használhatóak. Ezenkívül biztonságosan meghatározhatjuk, hogy kik – családtagok vagy akár barátok – férjenek hozzá az okosotthonunkhoz. A beprogramozott szabályokkal egészen magas szintre lehet emelni az okosotthont, hiszen a lehetőségek száma szinte végtelen, és a legjobb, hogy mindenki a saját szokásainak megfelelően tudja létrehozni őket. A szabályoknál részletesen beállíthatjuk, hogy az adott okoseszköz által érzékelt esemény a megfelelő feltételekkel együtt beindítson egy automatikus folyamatot. Tiszta kényelem!

A bejárati ajtóra elhelyezett Eve Door & Window nyílászárószenzor például hazaérkezéskor az ajtónyitást érzékelve, napnyugta után felkapcsolhatja az előszobában elhelyezett okoslámpát, értesítést küldhet az ajtónyitásról a további engedélyezett felhasználóknak, bekapcsolhatja az okoskonnektorokat, ezzel elkezdve akár egy eszköz töltését vagy működtetését, és elindíthatja akár az okosklímánkat is. Hasonlóan kényelmes – és nem mellesleg a családtagokat, rokonokat, vendégeket leginkább elkápráztató – módon is irányíthatjuk az eszközöket az előre létrehozott szcenáriók segítségével, Sirire bízva a feladatot:

Hey, Siri, movie time!

– mondjuk, a körülöttünk állók meg csak ámulnak, hogy a lakásban lekapcsolódnak a fények, kivéve a tévé körül, mert sokkal jobb hangulatfényben filmet nézni, mint teljes sötétségben.

Egy többelemes rendszer kiépítése nulláról sem telik több időbe húsz percnél, a szerelés itt legfeljebb azt jelenti, hogy a saját öntapadós ragasztócsíkjukkal rögzítjük a kis méretű szerkezeteket a helyükre. Utána pedig – a használaton kívül – legfeljebb annyi dolgunk van velük, hogy néha kicseréljük a szárazelemeket azokban az eszközökben, amelyek nem a hálózatról kapják az áramot.

Nézzünk meg részletesebben egy-egy eszközt, hogy mi mit is tud!

Az Eve Energy úgy néz ki, mint egy konnektorba dugható konnektor, és tulajdonképpen az is – csak éppen itt az applikáción keresztül mi dönthetjük el, kapjon-e áramot a csatlakoztatott elektromos eszköz. Természetesen programozhatjuk is, mikor kapcsolódjon ki vagy be, és láthatjuk az elektromosáram-fogyasztását is. Mivel bármilyen, 230 V-tal működő berendezéssel kompatibilis, a lehetőségek száma végtelen, az értelmesek közé tartozhat a világítás, fűtés, ventilátor vezérlése. Mi asztali lámpát dugtunk bele, és rájöttünk, a távirányítás ott is jól jön, ahol korábban nem is gondoltunk rá.

Az okosvilágítás azonban nem merül ki a ki-be funkcióban és a fogyasztásmérésben. Az Eve család többféle lámpát is kínál, nálunk a Flare és a Light Strip járt. Előbbi egy varázsgömböt idéz, csak több a tudományos alapja: egy kerek dokkolóra ültetve tölthetjük fel, hogy aztán bárhová letéve vagy felakasztva akár hat órán át világítson homogén, állítható színű fénnyel. A Light Strip pedig egy olyan, öntapadós csíkkal felszerelhető fényszalag, amelynek fényereje a lágy hangulatfénytől a kifejezetten erős fényig terjedő skálán szabályozható, és nála is változtathatók a színek. A valamiért mindig újratermelődő mosatlanokon kívül eddig nem volt panaszunk a szerkesztőségi konyhára, de most rájöttünk, mennyivel érdekesebb egy egyszerű ebéd is, ha a Fradi-szurkoló kolléga étkezésekor lilába borul minden…

Rettenetes statisztikákat olvashatunk a légszennyezés hatásairól: az Eve-eszközök egyelőre nem képesek a globális probléma megoldására, de elég egy pillantás az Eve Roomra, és láthatjuk, milyen a levegő a lakásban. Ennek ugyanis saját kijelzője van, amely a hőmérséklet és a páratartalom mellett szenzoraival a levegőminőséget és az illékony szerves vegyületeket (VOC) is érzékeli, és ötcsillagos skálán közvetlenül jelzi is, az applikációban pedig részleteket is láthatunk: mintha egy minilabor üzemelne nonstop. Bűztesztet nem vállaltunk, de jó volt látni, hogy egy normál módon elhasznált levegőjű helyiség levegőminősége is javítható, ha egy szép, ám esős napon szellőztetünk egy nagyot.

Alapvető biztonsági kérdés, hogy megfelelően zárva vannak-e az ajtók és ablakok. Az Eve Door & Window segítségével ez ügyben lehetünk másodpercrekészek: a kétrészes eszköz egyik felét az ajtóra-ablakra, a másikat a keretére kell rögzíteni, ha a kettő elmozdul egymás mellől – tehát valaki kinyitja az ajtót-ablakot –, akkor értesítést kapunk. Nemcsak betörés esetén küldhet azonnali értesítést, memóriazavar ellen is véd: épp nem jut eszünkbe, becsuktunk-e mindent, amikor eljöttünk otthonról? Egy pillantás, és már meg is nyugodhatunk. Vagy indulhatunk haza.

Általában úgy vagyunk a frissen vásárolt technikai eszközökkel, hogy az első napokban egyfolytában nyomogatjuk, amit lehet, aztán lassan vagy leszokunk róluk, vagy normálisan kezdjük használni. Az Eve-nél tapasztalataink szerint az utóbbira van esély: a legfeljebb félórás beüzemelési-betanulási fázis utáni többnapos fokozott üzem után hamar megszokjuk, hogy otthonról vagy távolról is ellenőrizhetjük és szabályozhatjuk az újfajta kényelmi és biztonsági funkciókat. Siri meg direkt örül, ha dolgozhat egy kicsit.

A cikk létrejöttét támogatta az Eve Home.

okosotthon | eve | okoseszköz | hirdetés

FOLYTASD EZZEL

Nehéz decemberben programot találni a Balatonnál? Választani nehéz!

Ezek a hangok, ízek, élmények valódi ünneppé varázsolják a karácsonyt

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Egy fordítógép, amivel az egész világot megértheted, az egyik legjobb karácsonyi ajándék!
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom