Close
Az európai város, amelynek szinte minden szállodája környezet­védelmi minősítéssel rendelkezik

Az európai város, amelynek szinte minden szállodája környezet­védelmi minősítéssel rendelkezik

A társadalom gondolkodása kevesebb mint negyven év alatt teljesen átalakult, és ma már mindent megtesznek annak érdekében, hogy a világ legfenntarthatóbb városa címet is elnyerhessék.

Göteborg Svédország második legnagyobb városa, ahol minden a fenntarthatóság jegyében történik. A város vezetőinek és lakosainak egyértelmű célja, hogy vezessék a globális fenntarthatósági indexet. Ennek elérése érdekében az 1980-as évek közepe óta valóban mindent megtesznek. Az akkor szennyezett, pusztuló kikötőváros a gyökeres változás mellett döntött, és megtisztult. Ezzel párhuzamosan pedig a művészet, a zene és a kulináris élmények páratlan központjává is vált.

A levegő és a víz minőségének javítása kulcsfontosságú szerepet játszott Göteborg átalakulásában, a radikális változás azonban nem mehetett volna végbe akkor, ha a közlekedést nem reformálják meg. A városi tömegközlekedési eszközök és a reptéri transzferjáratok 65 százaléka megújuló energiát használ, a lakók pedig a rövidebb távokat előszeretettel teszik meg gyalog. A város szinte minden szállodája környezetvédelmi minősítéssel rendelkezik, ezért az ott megszállók is sokat tehetnek ökológiai lábnyomuk csökkentése érdekében.

A Gothia Towers Európa legnagyobb szállodája, ezerkétszáz szobával és öt étteremmel várja a látogatókat. De nemcsak kapacitása miatt egyedülálló, hanem fenntarthatósági szempontból is minden képzeletet felülmúl. A szálloda működéséhez szükséges energiát ugyanis két szélturbina biztosítja, ráadásul a létesítmény az általa megtermelt hulladék 94 százalékát újra tudja hasznosítani. A konyhákban például a szerves hulladékot komposztálják és biogázzá alakítják, amit aztán üzemanyagként használnak újra.

De nemcsak a szálláshelyek járnak élen a fenntartható működésben, hanem az éttermek is. A japán ihletésű, de svéd stílusú ételeket felszolgáló vRA étteremben a helyi alapanyagokat részesítik előnyben, előszeretettel használják fel az osztrigát. A Natur bisztróban gyertyafénynél fogyaszthatják el a lokális kisgazdaságokból származó zöldségekben gazdag ételeket és bioborokat, a Gaveriet pékség és biobolt pedig az organikus alapanyagok mellett saját halállományát értékesíti.

A környezettudatos gondolkodás a divatban is középpontba kerül. A Göteborgban alapított Nudie Jeans ma már százszázalékos organikus pamut felhasználásával készül, üzleteik pedig varrodával is rendelkeznek, ahol a sérült farmereket megvarrják, hogy tulajdonosaik tovább hordhassák azokat.

Látható tehát, hogy az élet minden területén a változás mellett döntött Göteborg lakossága, a társadalmi gondolkodás megreformálásával párhuzamosan pedig egy olyan környezetet teremtettek, amely innovatív, kreatív és folyamatosan törekszik a minden korábbinál energiahatékonyabb és környezetbarátabb megoldások adaptálására.

FOLYTASD EZZEL
Több korlátozáson is jelentősen enyhítettek már ebben a szomszédos országban
Ilyen programlehetőség még nem volt a Buckingham Palota történetében
Megjelent a Roadster negyedik lapszáma.
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, és akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom