Close
Az európai város, amelynek szinte minden szállodája környezet­védelmi minősítéssel rendelkezik

Az európai város, amelynek szinte minden szállodája környezet­védelmi minősítéssel rendelkezik

A társadalom gondolkodása kevesebb mint negyven év alatt teljesen átalakult, és ma már mindent megtesznek annak érdekében, hogy a világ legfenntarthatóbb városa címet is elnyerhessék.

Göteborg Svédország második legnagyobb városa, ahol minden a fenntarthatóság jegyében történik. A város vezetőinek és lakosainak egyértelmű célja, hogy vezessék a globális fenntarthatósági indexet. Ennek elérése érdekében az 1980-as évek közepe óta valóban mindent megtesznek. Az akkor szennyezett, pusztuló kikötőváros a gyökeres változás mellett döntött, és megtisztult. Ezzel párhuzamosan pedig a művészet, a zene és a kulináris élmények páratlan központjává is vált.

A levegő és a víz minőségének javítása kulcsfontosságú szerepet játszott Göteborg átalakulásában, a radikális változás azonban nem mehetett volna végbe akkor, ha a közlekedést nem reformálják meg. A városi tömegközlekedési eszközök és a reptéri transzferjáratok 65 százaléka megújuló energiát használ, a lakók pedig a rövidebb távokat előszeretettel teszik meg gyalog. A város szinte minden szállodája környezetvédelmi minősítéssel rendelkezik, ezért az ott megszállók is sokat tehetnek ökológiai lábnyomuk csökkentése érdekében.

A Gothia Towers Európa legnagyobb szállodája, ezerkétszáz szobával és öt étteremmel várja a látogatókat. De nemcsak kapacitása miatt egyedülálló, hanem fenntarthatósági szempontból is minden képzeletet felülmúl. A szálloda működéséhez szükséges energiát ugyanis két szélturbina biztosítja, ráadásul a létesítmény az általa megtermelt hulladék 94 százalékát újra tudja hasznosítani. A konyhákban például a szerves hulladékot komposztálják és biogázzá alakítják, amit aztán üzemanyagként használnak újra.

De nemcsak a szálláshelyek járnak élen a fenntartható működésben, hanem az éttermek is. A japán ihletésű, de svéd stílusú ételeket felszolgáló vRA étteremben a helyi alapanyagokat részesítik előnyben, előszeretettel használják fel az osztrigát. A Natur bisztróban gyertyafénynél fogyaszthatják el a lokális kisgazdaságokból származó zöldségekben gazdag ételeket és bioborokat, a Gaveriet pékség és biobolt pedig az organikus alapanyagok mellett saját halállományát értékesíti.

A környezettudatos gondolkodás a divatban is középpontba kerül. A Göteborgban alapított Nudie Jeans ma már százszázalékos organikus pamut felhasználásával készül, üzleteik pedig varrodával is rendelkeznek, ahol a sérült farmereket megvarrják, hogy tulajdonosaik tovább hordhassák azokat.

Látható tehát, hogy az élet minden területén a változás mellett döntött Göteborg lakossága, a társadalmi gondolkodás megreformálásával párhuzamosan pedig egy olyan környezetet teremtettek, amely innovatív, kreatív és folyamatosan törekszik a minden korábbinál energiahatékonyabb és környezetbarátabb megoldások adaptálására.

környezetvédelem | újrahasznosítás | nagy sztori | ökológia | göteborg

FOLYTASD EZZEL

Karácsony Olaszországban – Tíz kihagyhatatlan programjavaslattal

Kiderült, mennyit spórol Budapest a karácsonyi fények hiányán

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram