Close
Ezek most a kortárs magyar irodalom legjobb könyvei

Ezek most a kortárs magyar irodalom legjobb könyvei

Szerintünk. Gárdos Péter, Nádas Péter és Térey János legutóbb megjelent köteteit véleményezzük.

Be kell vallanom, ha könyvekről volt szó, mindig is hamarabb találtak meg nemzetközi írók kötetei, mint a magyaroké. Nem tudom teljes bizonyossággal, hogy miért lett ez így, de egy időben túl komolynak találtam a hazai felhozatalt. Nehezen emészthetőnek, idegennek.

Az utóbbi néhány évben állt be e tekintetben változás: most már bátrabban nyúlok itthoni kortárs szerzők felé. Legutóbb Gárdos Péter, Nádas Péter és a tavalyi évben tragikus hirtelenséggel elhunyt Térey János friss kötetét vettem a kezembe és nem okoztak csalódást, sőt!

Még véletlenül sem szeretném rangsorolni a könyveket, de azt kell mondjam, hogy egyértelmű kedvencem lett Gárdos Péter Királyi játék című kötete. Hihetetlenül pörgős, izgalmas és szókimondó történet, ami a tizennyolcadik század végén játszódik és nem másról, mint a tudós Kempelen Farkasról szól, illetve az általa kifejlesztett sakkozógépről. A polihisztor Kempelen, akinek egész élete a feltalálásról, az innovációk bevezetéséről szólt – lásd például a beszélőgépet, ami a belenyomott levegőt emberi hanghoz hasonló levegőrezgésekké alakított át – az 1700-as években furfangos trükkel próbálta megtéveszteni Európa akkori uralkodóit. Ebben segítségére volt a már említett sakkozógép és egy aprócska, törpenövésű ember is, aki profi szinten tudott sakkozni és legalább annyira simlis alak volt, amennyire Kempelen át akarta verni a nemes urakat.

Annyira eleven és lendületes a történet, hogy én például egy éjszaka alatt kiolvastam a könyvet, mert képtelen voltam megfosztani magam az élménytől, hogy megtudjam, hogy alakul a két szélhámos útja.

Gárdos Hajnali lázán és Hét mocskos napján is túl vagyok már, de ha választanom kéne, biztosan a Király játékot venném a kezembe újra és újra.

Sokkal filozofikusabb és több csendet és időt igénylő kötet Térey János Nagy tervekkel jöttem Rosmersholmba című posztomusz kötete, amiben verseken és kisprózákon keresztül követhetjük végig az író gondolatait a társadalomról, a történelmi múltról és saját emlékeiről, tapasztalatairól. Az írótól egyébként sem távol álló iróniából ebben a könyvben nincs hiány, ahogyan személyes történetekből sem, miközben bejárhatunk európai városokat, budapesti utcákat és épületeket, sőt még a Balatont is.

Amilyen cingárnak tűnik a száz oldalas terjedelem, gondolatiságában legalább annyira sok és tömör, hogy napokra legyen szükség a feldolgozásához. Aki olvasott Térey-köteteket és szereti a stílusát, annak ez a könyv is felemelő lesz, de azok is találnak maguknak olyan idézeteket, versrészleteket, amik mélyen bevésődnek az emlékezetbe, akik eddig nem ismerték a szerző műveit.

Érdemes egy tollal és egy jegyzetfüzettel neki rugaszkodni a kötetnek, mert biztosan lesz benne olyan gondolat, amire később is szívesen pillantunk rá.

Aki még nem ismeri Térey műveit, azt ajánlom, ne ezzel kezdje, vegye inkább a kezébe először a Káli holtakat vagy A legkisebb jégkorszakot és csak utána ugorjon neki ennek a kalandnak.

Ugyanezt ajánlom Nádas Péter Leni sír című könyvével kapcsolatban is. Akinek ez lenne az első élménye az írótól, inkább válasszon előtte egy könnyedebb kötetet.

A Leni sír esetében egy közel ötszáz oldalas esszé gyűjteményről van szó – ráadásul nagyon sűrűn írott lapokról beszélünk – és az összegyűjtött témák többsége nem a könnyed tartalmak közé sorolható. Nádas elénk tárja a magyar társadalom zsákutcáit, történelmi, politikai és kulturális összefüggéseket elemez – természetesen ezeket is mind-mind kis hazánkkal összefüggésben. Gondolkodik a művészetekről, nem tartózkodik a tabuk döntögetésétől és az erotikus témáktól sem, egyszóval nagyon összetett, amit ebben a könyvben leírva találunk. Az író itt egyszerre pszichoanalitikus, antropológus, szociológus és művészettörténész és nem utolsó sorban az általa leírt helyzetek kritikusa.

Amikor elkezdtem, már késő este volt és már akkor világossá vált előttem, hogy ennyire információdús írásokat csak éberen, teljes odafigyeléssel lehet olvasni. Nem érdemes elbóbiskolni egyetlen mondat fölött sem.

A kaland folytatódik

Megjelent a Roadster magazin második nyomtatott kiadása, amelyben ismét olyan történeteket gyűjtöttünk össze, amelyek minket is folyamatosan inspirálnak. Szerintünk szebb lett, mint az első szám, reméljük, neked is tetszeni fog.

Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.

Ez is érdekelhet:

Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom