Close
Ezt a hét dolgot nem ajánlott viselni a repülőn a szakértők szerint

Ezt a hét dolgot nem ajánlott viselni a repülőn a szakértők szerint

Bár a legtöbb légitársaságnak nincs hivatalos öltözködési szabályzata, van néhány széles körben elfogadott irányelv arra vonatkozóan, mit kell vagy illik viselni a repülőn. Pontosabban inkább mit ne.

A szabályok és ajánlások leginkább a tisztaságra és a kényelemre vonatkoznak, és ha figyelmesen átolvassuk a légitársaság általános szerződési feltételeit (vagyis az apró betűs részt), akkor ott valóban találunk betartandó előírásokat, különben fennáll a veszélye, hogy letessékelnek a gépről. Íme a tiltólista!

Nyitott orrú cipő

Csábító lehet szandálban utazni a repülőn, amikor nyáron kelünk útra vagy egy trópusi úti cél felé tartunk, de érdemes átgondolni ezt a döntést. – Valószínűleg jó ideje lehet már annak, hogy a szőnyeget és az ülések alatti felületet mélytisztították – mondta Bobby Laurie, utazási szakértő és egykori légiutas-kísérő.

– A mosdóban is mindig viseljünk cipőt és ne gondoljuk azt, hogy a padlón csak víz van, mert valószínűleg az nem csupán az.

Bántó ruházat

Itt jön a képbe mindjárt a légitársaságok apró betűs része. A legtöbb légitársaság ugyanis fenntartja a jogot, hogy megtagadja a beszállást a sértő ruházatot viselő utasoktól.

A megfogalmazás szándékosan homályos, de jellemzően a ruhán szereplő trágár vagy szexuális töltetű feliratra, netán grafikára utal.

Ha a légitársaság úgy ítéli meg, hogy az utas ruházata sértő, megkérhetik, hogy öltözzön át. Ha pedig ezt visszautasítja, akár le is szállíthatják a gépről.

Pizsama

Mindannyian a kényelmre szavazunk egy hosszabb távon, de mivel nyilvánosan kell megjelenni, nem árt, ha mégsem pizsamában foglalunk helyet.

– Ehelyett viseljünk inkább laza, kényelmes, rugalmas pánttal ellátott nadrágot – mondta Susan Fogwell, egy 22 éves tapasztalattal rendelkező volt légiutas-kísérő. Az egyetlen kivétel, ha a business classon nyomják a kezünkbe a pizsamát, ott ugyanis elfogadható, csak ébredés után és leszállás előtt ajánlatos azért átöltözni.

Úszóruha

A Hawaiian Airlines azon kevés társaságok közé tartozik, amelyek alkalmaznak dress code-ot, ami pedig kifejezetten tiltja az úszódresszt.

Tekintettel arra, hogy a repülőgépeken nincsenek medencék, alapból nem kellene feltételezni, hogy valaki úszóruhában dönti hátra az ülést, de ha mégis, akkor azért takarózzon be.

Egyrétegű ruha

Mivel soha nem lehet tudni, milyen lesz a hőmérséklet a fedélzeten, ezért nem árt valamennyi lehetséges forgatókönyvre felkészülni.

Nem jó ötlet példéul egyrétegű ruhát – legyen az egy pulóver vagy póló – viselni. Öltözködjünk rétegesen.

Tömör, fém ékszerek

Lehet, hogy jó móka játszani kiegészítőkkel egy hosszú és unalmas repülés alkalmával, de a nagyméretű fém ékszereket érdemesebb a kézipoggyászában tartani (miközben soha nem szabad semmi értékeset feladni). Valószínűleg le kell majd venni mindet a reptéri biztonsági ellenőrzésen, ami több gondot okoz, mint amennyit megér.

Illatszerek

Legyünk figyelmesek azon utastársainkkal szemben, akik érzékenyek lehetnek bizonyos illatokra és kerüljük a masszívabb parfümöket.

Az illatok messzire terjednek zárt térben, így a kedvenc illatunk mások számára túl erős lehet.

A hosszú utazás utáni jetlag enyhítésére is van ötletünk, akárcsak a következő távoli úti célra.

(Forrás: Travel and Leisure, fotók: Getty Images)

 

repülő | dress code | szabályzat | ajánlott | ruházat

FOLYTASD EZZEL

Istenekkel és hősökkel léphetünk be egy különleges univerzumba júniusban Budapesten

Új szabályokkal találkoznak a magyarok a nyáron az egyik kedvenc horvát városukban

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram