Close
Ezekre figyeljen, ha önjáró benzinmotoros fűnyírót vásárolna

Ezekre figyeljen, ha önjáró benzinmotoros fűnyírót vásárolna

Manapság rengeteg különféle fűnyíró típust lehet vásárolni. Amennyiben egy formáját tekintve egyszerű, nem túlságosan zegzugos területről van szó, akkor egy önjáró benzinmotoros fűnyíró tökéletes választás lehet a pázsit rendezetten tartásához.

Egy fontos kérdés: legyen-e fűgyűjtő tartálya a gépnek?

Mivel rengeteg különféle önjáró benzinmotoros fűnyíró közül lehet választani, így azt már a legelején érdemes tisztázni, hogy szükség van-e arra, hogy legyen a gépnek fűgyűjtő tartálya. Amelyiknek nincs, azt oldalkidobósnak nevezik, és lényegesen olcsóbban hozzá is lehet jutni egy ilyen géphez. A különbség akár több tízezer forint is lehet.

Az egyik fontos mérlegelendő szempont a gondozni kívánt terület mérete, a másik pedig az, hogy milyen gyakran van lehetőségünk sort keríteni a fűnyírásra. Kisebb pázsitfelületen az ember gyorsan átrobog akár egy héten kétszer is. Ebben az esetben a fűnyesedék összegyűjtése nem is feltétlenül szükséges, hiszen mulcsként tápanyagul szolgál a fűnyesedék a pázsit számára.

Ha azonban egy több száz négyzetméteres udvarról van szó, amit ráadásul inkább csak kéthetente szeretnénk lenyírni, akkor indokolt lehet fűgyűjtős fűnyírót vásárolni. Csapadékosabb időben már nem volna szerencsés a füvön hagyni a nyesedéket, annak viszont utólag, kézi erővel történő összegyűjtése fáradságos munka.

Megéri a pénzét a drágább fűnyíró?

Amennyiben nem szeretnénk minden évben új fűnyírót vásárolni, akkor érdemes a jobb minőségű, leinformálható gyártók termékeit előnyben részesíteni. Elképzelhető, hogy ezekért többet kell fizetni, de az évek alatt mégis kevesebbet kell fűnyíróra költenie az embernek, ha egyszer vesz egy drágábbat, mintha minden szezonban egy újat vásárolna.

A fűnyírók motorjai közül a Husqvarna és a Honda igen tartósnak bizonyul. A névtelen márkájú modellek élettartama bizonytalan. Márpedig egy fűnyíró motorja tönkremegy, azt igen költséges lehet megjavíttatni.

Érdemes megnézni a kiszemelt fűnyíró minden paraméterét

Ahogyan azt cikkünk elején már tisztáztuk, egy önjáró benzines fűnyíró kapcsán az első és legfontosabb kérdés az, hogy legyen-e fűgyűjtő tartálya. Ezenfelül lényeges még azt is figyelembe venni, hogy sík területet vagy dombosabb, meredekebb lejtőkkel tarkított részeket kell gondozni. Ez utóbbi esetben robusztus és hatékony, gyűjtővel rendelkező gépezetet érdemes választani összkerékmeghajtással. Egy ilyen berendezés a magasabb fűvel is könnyedén elbánik.

Lényeges még megvizsgálni a megvásárolni kívánt fűnyíró vágási szélességét és vágási magasságát. Még egyazon gyártó egyes modelljei között is jelentős különbség lehet: van, amelyik 75, más pedig akár 101 milliméteres vágási magasságot is lehetővé tesz. A vágási szélesség ugyancsak egy lényeges paraméter. Minél nagyobb ez az érték, annál kevesebbszer kell fordulni a géppel, persze annál kevésbé is fér be szűkebb helyekre, sávokra.

(Szponzorált tartalom)

pr

FOLYTASD EZZEL

Istenekkel és hősökkel léphetünk be egy különleges univerzumba júniusban Budapesten

Hogyan rendezzük be a tökéletes előszobát? – alapszabályok

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram