Close
Ezért menj ki idén is az Art Marketre

Ezért menj ki idén is az Art Marketre

Október 3-6. között ismét kortárs művészetben úszik majd a Millenáris az Art Market Budapestnek köszönhetően.

A legnagyobb hazai vásár, ahol kortárs művészetet nézhetünk és vásárolhatunk, kétségkívül az október első felében érkező Art Market, aminek már évek óta a Millenáris ad otthont. A szervezők minden évben új tematika mentén alakítják ki az aktuális kiállítók névsorát és természetesen ez alapján állítják össze a programokat is.

Nézzük, ezúttal miért érdemes ellátogatni Buda szívébe október első hétvégéjén!

Találkozz a “veszett kutyával”

Persze nem szó szerint. Aki egy kicsit is figyeli a nemzetközi kortárs művészetet, ezen belül is az orosz közeget, nagy valószínűséggel hallott már a veszett kutya fedőnéven ismert Oleg Kulikról, aki a legkiemelkedőbb kortárs alkotók egyike.

A művész azért kapta ezt az elrettentő nevet, mert a kilencvenes években az egyik akcióművészeti projektje során veszett kutyaként viselkedve láncolta magát oda emberekhez és tárgyakhoz.

Sétáltatott már gepárdokat galériában és vágott le malacot is a látogatók előtt. Mindig is az ember állati énjének megnyilvánulásával kísérletezett és kivétel nélkül minden akciójával határokat feszegetett. Az elmúlt bő tizenöt évben Oleg már inkább csak fotókollázsokat és installációkat készít, de még mindig harsány és provokatív, ahogyan azt a közönség már megszokhatta. Október 6-án délben, a Millenáris D épületében tart majd előadást.

Ismerd meg a vásárt A-tól Z-ig

Nem csoda, ha az ember a vásár területére belépve úgy érzi, elveszik a kiállítók tömegében. Szerencsére a nyitva tartás alatt több alkalommal is lehet csatlakozni azokra a tárlatvezetésekre, amelyek az Art Market legfontosabb kiállítóit és kiállításait mutatják be.

Magyar csoport minden nap indul majd, angol vezetéseken pedig az utolsó napon, október 6-án lehet részt venni.

Nézegess egy csarnoknyi fotót!

2014 óta az Art Market keretén belül létrejött egy külön fotóművészeti szekció, ami az Art Photo Budapest nevet kapta és jelenleg Közép- és Kelet-Európa egyetlen fotóművészeti vásáraként van számon tartva. Éppen ezért a fotókért rajongó látogatóknak sem kell aggódniuk a programokat illetően: a tárlatvezetés az Art Photo épületét is érinti, illetve október 6-án délután 4 órától izgalmas panelbeszélgetésre várják az érdeklődőket. A téma pedig a fotográfia helye a művészetben.

A beszélgetés résztvevői azt boncolgatják majd, hogy mennyire alá- vagy túlbecsült a szerepe a fotóművészetnek más műfajokhoz képest.

Alkoss kreatív workshopokon!

A múzeumpedagógiai és kreatív foglalkozások a vásár szerves részét képezik. Bár alapvetően a fiatalabb korosztályt várják különféle kreatív játékokkal, a gyerekeken kívül akár a felnőttek is kipróbálhatják magukat a szobor-és kollázskészítésben,  a különböző szerepjátékokban vagy interaktív művészeti fejtörőkben. A legtöbb alkalomra előzetesen kell regisztrálni, erről érdemes az Art Market Budapest honlapján tájékozódni.

Tanulj a műgyűjtésről!

Október 5-én este fél 6-kor egy izgalmas kerekasztal-beszélgetést tartanak, amely körbejárja a műgyűjtővé válás kérdéseit. Többek között arra is fény derül, vajon milyen indíttatásból lesz valaki gyűjtő, milyen erőforrások szükségesek ahhoz, hogy valaki kollektorrá váljon és mi jellemző napjaink műgyűjtési szokásaira.

Vajon az elmúlt években a fiatalabb generáció vált inkább gyűjtővé vagy vannak köztük idősebb, későn eszmélő vállalkozók is? A beszélgetésre New Yorkból, Prágából, Párizsból és Berlinből érkeznek a szakemberek, hogy válaszokat keressenek.

Lapozgass művészeti témájú könyveket!

Egy Art Market sem múlhat el művészeti témájú könyvek bemutatója nélkül. Október 6-án délután 2 órakor egy fotográfiai albumot prezentálnak, majd rögtön ezután, 3 órától pedig Pátkai Marcell nyár elején megjelent könyvéről, az Aki megette a Mona Lisát című szatírájáról beszélget a szerző, a regény illusztrátora, Gauder Áron és Szirtes János művész, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem tanszékvezetője.

Van egy jó hírünk.

Megjelent a Roadster magazin első nyomtatott kiadása, amelyben olyan történeteket gyűjtöttünk össze, amelyek minket is folyamatosan inspirálnak. Szerintünk szép lett, reméljük, neked is tetszeni fog.

Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazin első számát.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Art Market Budapest, Csizik Balázs)

Close