Close
Ezért tartják Budapestet Európa Hollywoodjának

Ezért tartják Budapestet Európa Hollywoodjának

Harrison Ford, Ryan Gosling, Robert Redford, Jude Law – néhány név azon színésznagyságok közül, akik az utóbbi években pár hétig Budapestet tekintették átmeneti otthonuknak, merthogy ide szólította őket a produkció, amiben szerepet vállaltak. Az Architectural Digest talán éppen ezért nevezi Budapestet Európa Hollywoodjának, és egy nagyobb cikkben meséli el, miért jönnek mostanság Magyarországra a nagyobb stábok, és hogy mely helyszíneket használtak. 

Egymásnak adják a kilincset a filmesek az utóbbi években Budapesten, a szakma nagyjai kis túlzással hazajárnak fővárosunkba. Aktuális példáért elég visszanézni a közelmúltba, hiszen a pár hónapja bemutatott Szárnyas Fejvadász 2049 képkockáin viszontláthattunk ismerős épületeket, illetve a korábbi klasszikusok közül Madonna Evitá-jától Tom Hanks Infernó-jáig számos filmben tűntek fel a szeretett helyszíneink.

A rendezők és a producerek odavannak Budapest építészeti remekeiért és természeti adottságaiért, hogy a csöppet sem elhanyagolható alacsonyabb gyártási költségekről ne is beszéljünk.

Az írás az ötvenes, hatvanas évekre teszi a magyar filmművészet aranykorát, amelyek egybeesnek a kommunista rezsim legdurvább időszakával, a Szabó István-rendezte Mephistó-t követő csendesebb éra után Nemes Jeles László 2015-ben Oscar-díjat nyert mesterműve, a Saul fia tette fel ismét országunkat a filmtérképre.

A költségkedvezmények mellett például a Szabadság téri egykori MTV-székház, vagy a gyógyfürdők adottságai és a főváros változatos képe egyaránt vonzó a gyártás számára, mert Budapest szinte bármely más európai nagyvárost el tudja játszani. Bruce Willis Die Hard 5-jében kiváló Moszkva volt, a belvárosi utcákat Trabantok között feldúló Charlize Theron Atomszőké-jében meg nagyszerű Kelet- és Nyugat-Berlin (itt mellékszerep jutott a Néprajzi Múzeumnak és a ferihegyi reptérnek). Mindehhez hozzákapcsolhatjuk még a nemzetközi filmstúdiók (Origo, Korda Filmpark) magas színvonalát, ami újabb vastaggal aláhúzott igent jelent a “mellette” rovátkában.

Ilyen helyszínek láttán mondjuk nem is csoda.

Gellért-fürdő

A város egyik jelképének számít az 1918-ban épült szecessziós gyógyfürdő. Eleve az elhelyezkedése miatt nagyon szereti a kamera (gondoljunk csak a kültéri részére), de a benti elegáns szobrai, hatalmas üvegfödémes teteje vagy a Zsolnay vízköpők rendre megihletik a művésztársadalmat.

Eddie Murphy és Owen Wilson remekül érezte magát 2002-ben az Én, a kém forgatásán – a film cselekményének tényleges helyszíneként kapott szerepet Budapest.

New York Café

A New York Palota a budapesti nagykörút egyik ikonikus épülete, amely ötcsillagos szállodát, valamint a művészek, szerkesztőségek és irodalmi asztaltársaságok törzshelyének számító New York Cafét rejti magában.

Rekonstrukcióját követően az utóbbi években kétszer nyerte el a világ legszebb kávéháza címet, tehát nem kellett sasszemű filmesnek lenni ahhoz, hogy észrevegyük: hatalmas tükreivel, káprázatos csillárjaival, fénylő márványaival időtlen helyszínt biztosít egy-egy jelenetnek.

Robert Pattinson és Uma Thurman 2012-ben gyönyörködhetett a grandiózus épület enteriőrjében a Guy de Maupassant regényéből készült Bel Ami – A szépfiú forgatásán, igaz, a brit-olasz koprodukcióban fővárosunk Párizst alakította.

Operaház

A minden idők legnagyobb magyar építészének tartott Ybl Miklós tervei alapján felhúzott csodaépület a 19. század vége óta kimondottan operákra és balettekre szakosodva várja közönségét. Neoreneszánsz stílusban épült, belső látványvilágában a márvány, a stukkó és a bársony mosódik össze.

Magyarország egyik legjelentősebb emlékműve a magyar származású szabadulóművész, Harry Houdini életét bemutató filmben vállalt szerepet 2014-ben. Adrien Brody játszotta a VII. kerületben született főhőst.

Nyugati pályaudvar

Egy pályaudvar általában nem a csillogás kapcsán kerül be egy-egy műremekbe, aminek remek példája a Viggo Mortensen főszereplésével 2008-ban készült A bűn útjai, melyben a Keleti pályaudvarunk belebújt egy 1940-es berlini állomáshely szerepébe.

Előtte a jó öreg Nyugati hasonló lehetőséget kapott a producerektől 2001-ben, amikor szintén a német főváros pályaudvarát idézte fel Robert Redford és Brad Pitt, no meg a klasszikus itthoni kék vagonok segítségével a Kémjátszma.

Gresham Palota

Egy lenyűgöző, nyugodt menedékhely a Lánchíd pesti lábánál, amely a hétköznapokban is elrejti a világ elől a Budapestre látogató hírességeket. A magyar szecessziós építészet kiemelkedő épülete, a Gresham Palota 1987 óta a Világörökség része, és 2015 óta a filmkészítés történelemkönyvében is kapott néhány sort.

Úgy látszik, ha kémfilmekről van szó, a rendezők valamilyen rejtélyes oknál fogva egyből a fővárosunkra asszociálnak, és költöztetik ide a teljes stábot.

2015-re datálódik a legfrissebb példa: a Melissa McCarthy, Jason Statham és Jude Law fémjelezte A kém jó néhány jelenete Budapesten (és a Balatonon) forgott.

Writer’s villa

Ami a többi, jelentőségteljes helyszínt illeti, érdemes még megemlíteni az egyesek szerint Budapest Eiffel-tornyának tartott Bálnát, ami futurisztikus és olykor bizarr stílusával kitűnően passzolt Matt Damon Mentőexpedíció-jáhozde a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárat, az Operettszínházat, a Writer’s villát, valamint a Róth Miksa Emlékházat is használták már rendezők és a producerek.

A Svábhegyen 1881 óta áll az ősfás parkkal körbevett Writer’s villa, amely egykoron a holland író, Jaap Scholten tulajdona volt. A rendezvényekre is kibérelhető, noir hangulatú exkluzív villában Róth Miksa üvegműves ablakai, egy elegáns terasz, úszómedence, pezsgőfürdő, télikert és Zsolnay kút segít inspirálódni, így kicsit sem meglepő, hogy főként reklámfilm-forgatásokhoz veszik igénybe a Brody-csoporthoz tartozó ízlésesen berendezett ingatlant.

(Fotók: AFP, Writer’s Villa )

Ez is érdekelhet:

FOLYTASD EZZEL
Ausztrália vizeibe most senki se merészkedjen, az egész partot ellepték a fájdalmas csípésű medúzák
Utazz Finnországba a Toldi moziban! Jönnek a Finn Filmnapok
Rendeld meg a Roadster magazin 6. számát!
Őszi-téli lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 224 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom