Ezért tartják Budapestet Európa Hollywoodjának

Harrison Ford, Ryan Gosling, Robert Redford, Jude Law – néhány név azon színésznagyságok közül, akik az utóbbi években pár hétig Budapestet tekintették átmeneti otthonuknak, merthogy ide szólította őket a produkció, amiben szerepet vállaltak. Az Architectural Digest talán éppen ezért nevezi Budapestet Európa Hollywoodjának, és egy nagyobb cikkben meséli el, miért jönnek mostanság Magyarországra a nagyobb stábok, és hogy mely helyszíneket használtak. 

Egymásnak adják a kilincset a filmesek az utóbbi években Budapesten, a szakma nagyjai kis túlzással hazajárnak fővárosunkba. Aktuális példáért elég visszanézni a közelmúltba, hiszen a pár hónapja bemutatott Szárnyas Fejvadász 2049 képkockáin viszontláthattunk ismerős épületeket, illetve a korábbi klasszikusok közül Madonna Evitá-jától Tom Hanks Infernó-jáig számos filmben tűntek fel a szeretett helyszíneink.

A rendezők és a producerek odavannak Budapest építészeti remekeiért és természeti adottságaiért, hogy a csöppet sem elhanyagolható alacsonyabb gyártási költségekről ne is beszéljünk.

Az írás az ötvenes, hatvanas évekre teszi a magyar filmművészet aranykorát, amelyek egybeesnek a kommunista rezsim legdurvább időszakával, a Szabó István-rendezte Mephistó-t követő csendesebb éra után Nemes Jeles László 2015-ben Oscar-díjat nyert mesterműve, a Saul fia tette fel ismét országunkat a filmtérképre.

A költségkedvezmények mellett például a Szabadság téri egykori MTV-székház, vagy a gyógyfürdők adottságai és a főváros változatos képe egyaránt vonzó a gyártás számára, mert Budapest szinte bármely más európai nagyvárost el tudja játszani. Bruce Willis Die Hard 5-jében kiváló Moszkva volt, a belvárosi utcákat Trabantok között feldúló Charlize Theron Atomszőké-jében meg nagyszerű Kelet- és Nyugat-Berlin (itt mellékszerep jutott a Néprajzi Múzeumnak és a ferihegyi reptérnek). Mindehhez hozzákapcsolhatjuk még a nemzetközi filmstúdiók (Origo, Korda Filmpark) magas színvonalát, ami újabb vastaggal aláhúzott igent jelent a "mellette" rovátkában.

Ilyen helyszínek láttán mondjuk nem is csoda.

Gellért-fürdő

A város egyik jelképének számít az 1918-ban épült szecessziós gyógyfürdő. Eleve az elhelyezkedése miatt nagyon szereti a kamera (gondoljunk csak a kültéri részére), de a benti elegáns szobrai, hatalmas üvegfödémes teteje vagy a Zsolnay vízköpők rendre megihletik a művésztársadalmat.

Eddie Murphy és Owen Wilson remekül érezte magát 2002-ben az Én, a kém forgatásán – a film cselekményének tényleges helyszíneként kapott szerepet Budapest.

New York Café

A New York Palota a budapesti nagykörút egyik ikonikus épülete, amely ötcsillagos szállodát, valamint a művészek, szerkesztőségek és irodalmi asztaltársaságok törzshelyének számító New York Cafét rejti magában.

Rekonstrukcióját követően az utóbbi években kétszer nyerte el a világ legszebb kávéháza címet, tehát nem kellett sasszemű filmesnek lenni ahhoz, hogy észrevegyük: hatalmas tükreivel, káprázatos csillárjaival, fénylő márványaival időtlen helyszínt biztosít egy-egy jelenetnek.

Robert Pattinson és Uma Thurman 2012-ben gyönyörködhetett a grandiózus épület enteriőrjében a Guy de Maupassant regényéből készült Bel Ami – A szépfiú forgatásán, igaz, a brit-olasz koprodukcióban fővárosunk Párizst alakította.

Operaház

A minden idők legnagyobb magyar építészének tartott Ybl Miklós tervei alapján felhúzott csodaépület a 19. század vége óta kimondottan operákra és balettekre szakosodva várja közönségét. Neoreneszánsz stílusban épült, belső látványvilágában a márvány, a stukkó és a bársony mosódik össze.

Magyarország egyik legjelentősebb emlékműve a magyar származású szabadulóművész, Harry Houdini életét bemutató filmben vállalt szerepet 2014-ben. Adrien Brody játszotta a VII. kerületben született főhőst.

Nyugati pályaudvar

Egy pályaudvar általában nem a csillogás kapcsán kerül be egy-egy műremekbe, aminek remek példája a Viggo Mortensen főszereplésével 2008-ban készült A bűn útjai, melyben a Keleti pályaudvarunk belebújt egy 1940-es berlini állomáshely szerepébe.

Előtte a jó öreg Nyugati hasonló lehetőséget kapott a producerektől 2001-ben, amikor szintén a német főváros pályaudvarát idézte fel Robert Redford és Brad Pitt, no meg a klasszikus itthoni kék vagonok segítségével a Kémjátszma.

Gresham Palota

Egy lenyűgöző, nyugodt menedékhely a Lánchíd pesti lábánál, amely a hétköznapokban is elrejti a világ elől a Budapestre látogató hírességeket. A magyar szecessziós építészet kiemelkedő épülete, a Gresham Palota 1987 óta a Világörökség része, és 2015 óta a filmkészítés történelemkönyvében is kapott néhány sort.

Úgy látszik, ha kémfilmekről van szó, a rendezők valamilyen rejtélyes oknál fogva egyből a fővárosunkra asszociálnak, és költöztetik ide a teljes stábot.

2015-re datálódik a legfrissebb példa: a Melissa McCarthy, Jason Statham és Jude Law fémjelezte A kém jó néhány jelenete Budapesten (és a Balatonon) forgott.

Writer's villa

Ami a többi, jelentőségteljes helyszínt illeti, érdemes még megemlíteni az egyesek szerint Budapest Eiffel-tornyának tartott Bálnát, ami futurisztikus és olykor bizarr stílusával kitűnően passzolt Matt Damon Mentőexpedíció-jáhozde a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárat, az Operettszínházat, a Writer's villát, valamint a Róth Miksa Emlékházat is használták már rendezők és a producerek.

A Svábhegyen 1881 óta áll az ősfás parkkal körbevett Writer's villa, amely egykoron a holland író, Jaap Scholten tulajdona volt. A rendezvényekre is kibérelhető, noir hangulatú exkluzív villában Róth Miksa üvegműves ablakai, egy elegáns terasz, úszómedence, pezsgőfürdő, télikert és Zsolnay kút segít inspirálódni, így kicsit sem meglepő, hogy főként reklámfilm-forgatásokhoz veszik igénybe a Brody-csoporthoz tartozó ízlésesen berendezett ingatlant.

(Fotók: AFP, Writer's Villa )

Ez is érdekelhet:

Ez az a budai hely, ahol a közösség győzelmet arat minden felett, ami virtuális

Karinthy és Nádas. Kukorelly és Móricz. Parti Nagy és Kosztolányi. A Hadik Irodalmi Szalon lyukat robbant a téridőn, és úgy hozza össze a múlt és jelen nagyjait, hogy egyszerre marad releváns és sikeres. Kifaggattuk az alapítókat.

Bel Ami - A szépfiú | die hard 5 | gellért-fürdő | szárnyas fejvadász 2049 | nyugati pályaudvar

FOLYTASD EZZEL

Álomszülte szálloda Dánszentmiklóson, pazar fine dining étteremmel

Ilyen egyedi és domináns ízekkel tud kényeztetni a világ egyik legjobb rumja

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom