Close
Ezt a három éttermet nagyon szerettük idén, vissza is megyünk jövőre

Ezt a három éttermet nagyon szerettük idén, vissza is megyünk jövőre

2019-ben jó néhány étteremben szemezgettünk az étlapról, akadt köztük hazai és nemzetközi ízekre építő, illetve ezeket vegyítő hely is. Most azokat választottuk ki, ahol inkább a magyaros vonallal alkottak nagyot, és amelyek mindegyikében remekül éreztük magunkat. És persze jókat ettünk. 

Szabadság Bisztró

Börtönként indult, majd nagypolgári kávéházként a 20. század eleji írók törzshelyének számított, hogy aztán mindig helyt adjon valamilyen formájú vendéglátásnak az elmúlt száztizenhét évben. Ez volt és ez lett a Szabadság Bisztró,

amely az egykori Liberté helyén az április végi soft opening után teljes üzemben működve hangulatában, gesztusaiban és tempójában a polgári miliőt idézi, miközben a modern felfogásra is figyel.

Rövid megfigyelésünk eredményeként annyi máris feltűnt, hogy szeretnek játszani a textúrákkal, nem csupán az ételeket, hanem az enteriőrt illetően is. A századfordulós hangulathoz passzoló klasszikus berendezések modern dolgokkal keverednek, így egy emberközeli, otthonos helynek mondanánk a Szabadság Bisztrót.

A szó jó értelmében a régimódi vendéglátásban hisz, és nem engedi unatkozni a vendéget: könyvespolc, szépirodalmi ajánlások, friss sajtó, hétvégenként a bundáskenyéren túlmutató, összetett reggeli (angol, tapas, magyaros), napközben Quick Lunch, esténként pedig élőzene tesz azért, hogy néha újra kicsit nagypolgárian éljünk.

Vendéglő a Kisbíróhoz

Csendben teszi a dolgát. nem zajos, nem hangos, mégis megbízható, stabil gasztropont, ahol a hagyomány szó nemcsak marketingfogás, hanem a hely DNS-ének része. A Kisbíró azért különleges, mert különböző élet- és ételfelfogású generációk is könnyedén közös nevezőre juthatnak.

A hely másik különlegessége Bíró Lajos, akit ugyan nem láthatunk mindig az étteremben, de ha ott van, az rendszerint nagyon üdítő. Kétségtelenül ő a hazai gasztroszcéna legeredetibb előadója, igazi stand upos, aki tele van jobbnál jobb történetekkel.

Szeptemberben tizenöt évnyi közös alkotás után Varju Viktor séf távozott a Kisbíróból, és Tauber Áron személyében új arc érkezett a konyhai csapat élére. Mindez új fejezetet jelent, de az alapfilozófia nem fog változni, a magyar konyha klasszikusait továbbra is pimaszul fogják megközelíteni. Ahogyan eddig is, a Kisbíróban való létezés nemcsak ételekről szól – bár akár így is lehetne –, az egész sokkal inkább egy holisztikus életérzés, amibe beletartozik a hely szelleme, a jó borok okozta derű, meg a budai levegő.

Mátka

Mátka egyszerre igyekszik két kapura játszani: vidéki kisvendéglők hangulatával csábítaná vissza azokat a magyar vendégeket, akik a vasárnapi húslevest inkább egy étteremben fogyasztanák el, másrészt pedig alternatívát szeretne adni azoknak a külföldieknek, akik egy helyen szeretnék nagy dózisban megkapni a modern, magyar konyha esszenciáját.

Konyhája sokkal elegánsabban hozza a magyar konyha ízeit, mint a legtöbb goulash-sal csalogató vendéglő a turistanegyedben. A húsleves például lassan sült csirkével, ress répával, és jól fűszerezett, kóser maceszgombóccal készül, a megszokott hortobágyi húsospalacsinta helyett pedig hortobágyi rétest kóstolhatunk előételként. Főételként választhatunk például rántott borjúszeletet, vajpuha kacsamellet, fogast vagy marha hátszínt.

Sokat gondolkoztunk azon, mikor és miért ülnénk be legközelebb a Mátkába, és több hétköznapi szituációt is találtunk. Az első helyre azokat a hétvégéket tettük, amikor nincs kedvünk főzni, a mama főztjéért pedig órákat kellene utaznunk. De szívesen eltöltenénk itt néhány órát borozgatással is, amihez egy bélszíntatárnál vagy hortobágyinál aligha kell jobb kísérő. És ne feledkezzünk meg azokról a hétköznapokról sem, amikor megveregetjük a saját vállunkat, és megjutalmazzuk a teljesítményünket egy remek ebéddel – főleg, hogy a Mátkában külön ebédajánlatból szemezgethetünk.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Sárosi Zoltán, Vendéglő a Kisbíróhoz, Baksa Gábor)

szabadság bisztró | vendéglő a kisbíróhoz | étterem | budapest | mátka

FOLYTASD EZZEL

A luxus új szintje a Balatonnál – Ilyen a LUA Resort télen

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram