Close
Hogyan viszi a magyar fagyit Barcelonába egy Forma–1-es pilóta?

Hogyan viszi a magyar fagyit Barcelonába egy Forma–1-es pilóta?

A budapesti gasztroforradalom korántsem ért véget: a város kellős közepén egészen meglepő kínálattal rukkolt elő a Gelarto Bistro. De milyen is a sós fagyi, és mi köze ehhez a Ferrari volt tesztpilótájának és a PSG tulajdonosainak?

Budapest gasztrotérképe egyre csak színesedik, olyannyira, hogy részben még a Balaton is odaköltözött. Nem könnyű tartani a lépést, már csak azért sem, mert a már jól ismert helyek is folyamatosan átalakulnak, bővülnek, megújulnak. Ilyen a Bazilika tőszomszédságában megbújó Gelarto Bistro is.

„Gondolta a fene tizenhárom éve, hogy a fagyiból ilyen sok mindent ki lehet hozni” – utalt lényegre törően a Gelarto Rosa állandó megújulására a tulajdonosa, Szökrön Niki. A legutóbbi nagy újítás novemberben történt: az eredeti, kézműves fagyikat áruló bolttól egy sarokra, a Sas utcai Gelarto Bistróban

a mindennapi étkezés részévé tették a fagyizást, sós fagyikkal turbózott új menükkel.

Pedig az eredeti bolt is messzire jár az old school „vanília-csokoládé-puncs” vonaltól: árulnak mézeskalácsfagyit, szénfagyit (a kókusz héjának fekete kivonata állítólag összegyűjti a bélben lévő mérgező anyagokat), újabban pedig egy Pearl-fact nevű csodát, egy fehér csoki gömböt, benne egy gombóc fekete csoki fagyival, végül az egészet forró tejcsokival leöntve.

Aki viszont még a fagyiban is férfias ízeket keres, kérhet barnakenyér whiskeyt vagy vaszabis mogyorót.

De nézzük meg bentről is a Gelarto Bistrót, amitől Szökrön valami mást akart, mint a tőle egy sarokra lévő eredeti helytől, így kezdett kísérletezni a sós fagyival néhány éve. Közben egyre nyilvánvalóbb lett az igény a nívós reggelizőhelyekre, majd Süle Barbara leigazolásával összeállt a kép. A Bara Süt oldalról ismert fiatal cukrász Nikivel közösen alkotott egy menüsort: mindenből van sós és édes, ezenkívül vegán, vega, glutén-, cukor- és laktózmentes fogásokat is találni.

Mindez szép, de hogyan lehet velük jól lakni? – gonoszkodott máris a kisördög. A menünk (narancsos édesburgonya leves, céklafagyi pirított dióval, kecskesajttal, salátával, passiógyümölccsel, balzsamecettel és szezámolajjal) azonban kitett magáért, a sűrű leves után inkább már kíváncsiság és a tét nélküli kóstolgatás vágya dolgozott bennünk az éhség helyett.

A megrögzött húsevőknek sem kell elkerülniük a Gelarto Bistrót, a pult mélyén szerényen meghúzódik néhány pármai sonkás, zaataros szendvics, magyaros rántotta is rendelhető, és persze bőven vannak desszertek is. Akkor ébredtek rá, hogy közel járnak a végleges menühöz, amikor a kísérletezés-kóstolgatás fázisában a német anyanyelvű szakács és barát hirtelen megkérdezte:

„mit jelent az, hogy Úristen’?”

Azóta létezik a Te Úristen torta, a kínálatra pedig az első reakciók is hasonlóak. Talán azért is, mert itt egy rendkívül nyugodt, csendes helyen lehet reggelizni, ebédelni. A relaxációval is felérő berendezés szintén Szökrön Niki alkotókedvét dicséri, álmait a kezdetektől Pergel Ákos belsőépítész inspirálja és váltja valóra.

Csak ezt ne

A ma már harminc alkalmazottal dolgozó tulajdonos vendéglátós családból származik, ennek ellenére a szüleinek egyetlen kérése volt hozzá: válasszon más szakmát. Közgazdasági tanulmányai, és több év modellkedés után becsúszott öt év éttermi üzletvezetés, majd kitanulta a fagylaltos mesterséget Bolognában. A fagylaltozó mellett döntött, mert egy kisebb üzletet teljesen át tudott látni, másrészt így élhette ki a kreativitását: a fagyival szinte improvizálni lehet, egy reggel támadt ötletet már aznap meg lehet valósítani.

A Gelarto Rosa név a jellegzetes, rózsa formájú gombócokból jött, majd miután igazán beindult a bolt, a tulajdonos akkor is a komolyabb tudás megszerzését választotta a terjeszkedés helyett. Így jutott el a minőségi alapanyagokig: nem használ tartósítószert, állagnövelőt, színezéket, igazi kézműves fagyit kever a kizárólag a számukra szállított alapanyagból.

Ám ennél is tovább lépett, a Gelarto Bistróban az elvitelre csomagolt étel préselt falevelekből készült tálcára kerül, az italokat szívószál nélkül szolgálják fel, a konyhai hulladékot komposztálják.

És bár józan megfontolásból nem jött össze a terjeszkedés, a Gelarto mégis eljutott különleges helyekre Szökrön Niki nyitottságának és merészségének köszönhetően.

Ferrari, PSG

Néhány hónapja egy korábbi Forma–1-es pilótával, a Ferrari egykori teszterével, Marc Genével ismerkedett meg, egyszerűen írt neki egy üzenetet, miután a pilóta dicsérte a fagyiját az Instán. Találkoztak, beszélgettek, a héten pedig már egy fontos szerződést is aláírtak:

a Gelarto jövőre Barcelonában nyit üzletet, a katedrális tövében,

kicsit hasonlóan a Bazilika melletti pesti bolthoz. A katalán fővárosban csak hagyományos fagyit árulnak majd.

Barcelona előtt egy évvel a Közel-Keletre is eljutott a Gelarto Rosa. A Paris Saint-Germaint tulajdonló Al-Khelaifi család rendszeresen fagyizott náluk, amikor éppen Budapesten voltak, egy alkalommal pedig odaadták a névjegykártyájukat a boltban. Szerettek volna hazavinni Katarba ötven kiló fagyit, de ez technikailag lehetetlen volt, így hát létrejött az első franchise vállalkozás, azaz nyitottak Dohában egy üzletet.

Katarban márciusban nyitott a bolt, júniusban Szaúd-Arábia és a szövetségesei kereskedelmi blokád alá vették az országot. Katar kis ideig nem jutott a fagyihoz nélkülözhetetlen tejhez, de megoldotta a problémát: vásárolt négyezer tehenet, akik repülővel érkeztek meg a Perzsa-öböl partjára Ausztráliából és az USA-ból. Miután az elvágott forrásokat pótolni tudták, a katariak pillanatnyilag nem csinálnak nagy ügyet az embargóból.

Az ízlésbeli eltérések miatt egyelőre csak tippelni lehet, mire kattannak majd rá Barcelonában, de Horchatát biztosan készítenek majd. A mandulából, szezámmagból, árpából, rizsből és tigrismogyoróból készült ital az F1-es pilóta kedvence, kérdés, működik-e majd fagyiként is.

Jósolni szinte lehetetlen: itthon a bazsalikomos citrom az egyik sláger, Dohában az nem megy, míg az eredetileg Katarba szánt, ott népszerű karak ital alapján készült fagyira inkább a magyarok haraptak rá. Dohában a pisztácia, a karamella és a kávé megy, viszont kevesebb gyümölcsfagyi fogy, ez utóbbiban a gránátalma a kivétel, ami pedig nem készül itthon.

„Készíthetnénk viszont dollárfagyit:

nagyon kérték Katarban a sáfrányt, márpedig ha van, ami a pisztáciánál is drágább, az a sáfrány. Gondoltam, akkor már néhány bankót is beledarálhatnánk.”

Zöldnek éppen zöld lenne, de kevéssé környezettudatos. Fagyizáskor amúgy sem kell a pénzzel foglalkozni, olyankor „mindenki egy kicsit gyerek lesz: a fehér ruhás arab is, és a Forma–1-es pilóta is, és éppen ez a jó benne.”

Ez is érdekelhet:

FOLYTASD EZZEL
Így készíthetünk otthon tökéletes steaket a sztárszakácsok szerint
Véget ért a repterek szabadrablása az új élelmiszerárazási szabályok miatt
Rendeld meg a Roadster magazin 7. számát!
Friss lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 220 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom