Három különleges fánk, ami nélkül nincs farsang

Szalagos, töltött, amerikai, csöröge – legyen szó bármelyikről, mindegyik fánkot imádjuk és bármelyikről el tudjuk képzelni, hogy a farsangi szezon sztárja legyen.

Most három olyan különleges fánk receptjét mutatjuk meg, amiket világszerte ismernek és szeretnek. Van köztük mazsolás, aszalt ribizlis, klasszikus égetett tésztás és töltött is.

Oliebollen

Hozzávalók:

  • 35 dekagramm liszt
  • 3 evőkanál cukor
  • 3,5 deciliter tej
  • 1 tojás
  • 10 dekagramm mazsola
  • 1 nagy alma
  • 1 csomag porélesztő
  • 17 dekagramm margarin
  • 1 púpozott kávéskanálnyi fahéj
  • 1 csipetnyi só

Elkészítése:

Első lépés: A mazsolát forrázzuk le, és hagyjuk, hogy kissé megszívja magát a vízzel! Az almát hámozzuk meg, és daraboljuk egészen apró kockákra!

Második lépés: A lisztet az élesztővel, a cukorral és a meglangyosított tejjel, valamint egy csipet sóval egy nagy keverőtálba tesszük, elkeverjük, majd hozzáadjuk a tojást, az olvasztott margarint, az almát és a lecsöpögtetett mazsolát. Alaposan átdolgozzuk, letakarjuk, és langyos helyen egyórán át kelesztjük.

Harmadik lépés: Egy serpenyőben olajat hevítünk, a megkelt tésztát evőkanállal adagolva szaggatjuk ki. Amikor a fánkocskák átsültek, szedjük át papírtörlőre, majd hempergessük meg fahéjas porcukorban!

Churros

Hozzávalók:

  • 12 dekagramm liszt
  • 2,5 deciliter víz
  • 2 tojás
  • 5 dekagramm vaj
  • 2 teáskanál cukor
  • 1 csipetnyi só tojás
  • olaj
  • fahéj

Elkészítése:

Első lépés: A vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk a vizet, a cukrot és egy csipet sót. Amikor felforrt, óvatosan hozzáadagoljuk a lisztet, folyamatos keverés mellett két perc alatt olyan homogén masszánk lesz, ami elválik az edénytől. Ekkor lehúzzuk a tűzről és pihentetjük.

Második lépés: Amikor már nem forró a tészta, belekeverjük a tojásokat és egy habzsákba töltjük. Forró olajba nyolc-tíz centiméteres csíkokat nyomunk a tészából és két perc alatt aranybarnára sütjük.

Harmadik lépés: Papírtörlőn pillanatok alatt lecsepegtetjük róla a felesleges olajat, majd fahéjas cukorba forgatjuk. Kedvünk szerint csokoládéöntettel tálaljuk.

Izraeli fánk

Hozzávalók:

  • 50 dekagramm liszt
  • 2 deciliter tej
  • 2 tojás
  • 1/2 csomag élesztő
  • 5 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál vaj
  • reszelt narancshéj
  • egy csipet só
  • porcukor
  • olaj

Elkészítése:

Első lépés: Az élesztőt meleg, cukrozott tejben felfuttatjuk.

Második lépés: Minden hozzávalót a porcukor és az olaj kivételével egy nagy tálba teszünk, hozzáöntjük a tejes élesztőt és dagasztani kezdjük. Amikor homogén, szép állagú tésztát kaptunk, konyharuhával letakarjuk és legalább hatvan percen kersztül kelesztjük.

Harmadik lépés: A tésztát ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, fánkszaggatóval formázzuk és letakarva további tizenöt percig pihentetjük.

Negyedik lépés: Forró olajban mindkét oldalát aranybarnára sütjük pillanatok alatt.

Ötödik lépés: Egy habzsákba lekvárt töltünk és mindegyik fánk közepébe nyomunk belőle. Porcukorral meghintve tálaljuk.

(Fotók: Getty)

farsang | recept | nagy sztori | fánk

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom