Close
Fejedelmi reggelivel ünnepeltük kicsit az életet a Kioskban

Fejedelmi reggelivel ünnepeltük kicsit az életet a Kioskban

Hiszen ki tudja, mikor lesz rá lehetőségünk legközelebb.

Anélkül, hogy bármiféle univerzummegváltó filozofálgatásba kezdenénk, vagy rossz irányba állítanánk a hangulatbarométert, alighanem mindenki sejti, miről van szó. Valamikor ősszel megérkezik az a bizonyos második hullám, ami nagy valószínűséggel néhány hónapra ismét a négy fal közé navigálja a mindennapjainkat. Éppen ezért addig próbáljunk megragadni minden apró alkalmat arra, hogy ápoljuk a barátságokat és a társas kapcsolatokat, tartsuk össze a családot, élvezzük a szabadságot, elvégre nincs az a tökéletes felbontású Zoom-míting, ami képes lenne akár töredékét is visszaadni egy fűbe leheveredős hétvégi pikniknek, egy plédbe burkolózós szabadtéri mozizásnak, egy kertbe kiülős fröccsözésnek.

Vagy mondjuk egy elnyújtott, ráérős, napindító reggelinek.

Utóbbi eddig nem lehetett opció a Március 15. téren, de mostantól az Erzsébet híd lábánál a kora reggeli órákban is kortyolgathatjuk a kávét, majszolhatjuk hozzá a croissant-t, koccinthatunk pezsgőspohárral.

Az ébredésre és életigenlésre komponált menüt Orosz Gábor séf vezényletével állították össze: már reggel nyolc órától kérhetjük, a csillagok és az időjárás szerencsés együttállása esetén pedig a teraszon is elfogyaszthatjuk, miközben figyeljük a még álmoskás Budapest pillanatait.

“Az elmúlt hónapok egyik legfontosabb tanulsága, hogy az összefogás, barátságok és az emberi kapcsolatok bármilyen nehézségen átsegítenek. Régi álmunk vált valóra a reggeli megvalósításával, mostantól így nemcsak az estéket, hanem a reggeleket is új élményekkel töltve, közösen ünnepelhetjük. Ételeinket is ez inspirálta” – nyitotta a közös reggelit szintén filozofikus gondolatokba mélyülve Hlatky-Schlichter Hubert, a Kiosk tulajdonosa.

A menü az egyszerű lekváros croissant-tól a füstölt lazaccal, spenóttal és hollandi mártással kínált buggyantott tojásig ér, csöppet sem elhanyagolható mellékszerepben feltűnnek még a ropogós héjú kovászos kenyerek, de azokra is gondoltak, akik könnyedebb zabkását, zöldségeket, gyümölcsöket, vegán megoldásokat keresnek.

A laktató tojásételeket szabadon választható feltétekkel, extrákkal is kérhetjük, bár a magunk részéről kertelés nélkül rámondjuk az áment az olyan előre összeállított, komplett buggyantott tojásos fogásokra, mint az Eggs Benedict vagy az Eggs Royale. Előbbi zöldspárgával és szarvasgombás hollandi mártással mindjárt az étlap szószólója lett – megkockáztatjuk, hogy az édesszájúaknál ezt a kategóriát a vaníliakrémmel töltött croissant viszi majd el.

Ahogy azt már a Kiosk esetében megszokhattuk, előszeretettel nyúlnak vissza a magyar klasszikusokhoz, ebben a tekintetben a reggelivel sincs másképp. Legyen szó a tradíciókat követő, töltött bundás kenyérről vagy a lecsó inspirálta magyar shakshukáról, ami alapértelmezetten – kifejezetten könnyűnek találtatott – házi kolbásszal és tükörtojással megpakolva érkezik.

Az italkínálat passzol a kiválasztott menühöz: a frissen facsart smoothie-k és koktélkülönlegességek mellett Veuve Clicquot champagne-t is poharaznak.

A pezsgőnél érdemes elidőzni egy kicsit, mert a története megér egy kitérőt. Barbe Clicquot huszonhét évesen vált özveggyé – a veuve szó özvegyet jelent –, és a 19. század viszontagságai ellenére alapozta meg a világ második legnagyobb champagne-házának nemzetközi sikereit. Érvényesült az üzleti világban annak ellenére, hogy a nőknek akkor nem lehetett személyigazolványuk sem. Olyan technológiai újításokat talált fel, amelyek a mai napig a champagne-készítés alapjai, neki köszönhetjük az első évjáratos champagne-t vagy az első házasított rosé champagne-t is. A ház leghíresebb tétele a Yellow Label, ami a sárga címkéjéről kapta a nevét, a kifejezetten angol piacra szánt tételt így különböztették meg édesebb, fehér címkés társaitól.

A Kioskban tehát azt vallják, hogy minden egyes nap ünnep lehet, ha közösen ülünk az asztal köré. Pláne, ha még pezsgő is jár hozzá.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Boldog Attila)

croissant | pezsgő | budapest | champagne | eggs benedict

FOLYTASD EZZEL

Őszi ízek nemzetközi színvonalon – Megkóstoltuk az Axis új menüjét

Amikor benyitottam, azt hittem, hogy Olaszországban vagyok

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Ától zéig megvalósítja álomotthonod ez a pazar budapesti cég
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom