Close
Feküdj a földre és csak figyelj! – Csillagösvények Magyarországon

Feküdj a földre és csak figyelj! – Csillagösvények Magyarországon

Úgy hangzik, mintha csak egy sci-fi alcíme lenne, de létezik a Nemzetközi Sötét Égbolt Szövetség (International Dark-Sky Association), mely 2001 óta hivatalosan is azzal foglalkozik, hogy összeszedi mindazokat a helyeket, ahol a fényszennyezés olyan kis mértékű, hogy zavartalanul lehet kémlelni az éjszakai égboltot. Emellett ismeretterjesztő, felelős világításpolitikai megoldásokkal is foglalkozik. Magyarországon három hivatalos “csillagoségbolt-parkot” regisztráltak. A Bükkben, a Hortobágyon és a Zselicben. 

Külön öröm, hogy Európában másodiknak, a skót Galloway Forest Park után a Zselici Csillagpark kapta meg a minősítést. Többféle kategóriát hoztak létre, a nemzeti parkoktól egészen a privát, tudományos munkára használt helyekig. Az IDA hivatalos honlapjára rengeteg olvasnivalót töltöttek a fényszennyezéssel kapcsolatban és sok hasznos tippet kaphatunk a témában, akár makrokörnyezetünk felelős, kíméletes megvilágítására is. Egy listán és térképen pedig azokat a minősített helyeket találjuk, ahol az égbolton, tiszta idő esetén a legcsodásabb a “műsor”.

A Zselici Csillagpark csillagvizsgálójában egy 40 cm átmérőjű távcsőbe is belekukkanthatunk a szervezett túrák közben. Az éjszaka is bejárható tanösvények mellett csillagászati bemutatókhoz lehet csatlakozni, a 25 méter magasban lévő kilátóból pedig tényleg egyedülálló a látvány, ha nincsenek felhők az égen, a Badacsonyig ellátni (ez légvonalban körülbelül 80 km-es távolságot jelent). A park területén található a Ropolyi-tó, partján főleg az augusztusi csillaghullások időszakában rezzenéstelenül várakoznak a fotósok, hogy a víztükörrel megspékelve még látványosabb fotókat készíthessenek.

Nehéz ilyet lemérni, de míg egy városban az égre feltekintve olyan tucatnyi csillagot látni, az agglomerátumban lehet, hogy eléri a százat, addig a Hortobágyi Nemzeti Park területén több, mint 2000 fénypontot érzékelnek éjszakánként.

Nem csak a tejút szalagja rajzolódik ki, de megfigyelhetjük az úgynevezett “állatövi fényt” is, ami nem más, mint egy piramist formázó fényhíd.

A Naprendszer egészét kitöltik az apró porszemcsék és erről az interplanetáris anyagról visszaverődik a nap fénye. A trópusokon lehet a legmarkánsabban kivenni a jelenséget, de szerencsére a Hortobágy csaillagos égboltjára is visszajáró vendég, különösen a tél végén (február-március) napnyugta után és szeptember-októberben napfelkelte előtt.

A “legfiatalabb” csillagpark a Bükkben található, ők 2017-ben szerezték meg a minősítést. A Nemeti Park területén megannyi pont van, ahonnan jól megfigyelhető az éjszakai, csinte kupolaszerűen meghajló, fényszennyezettségtől mentes égbolt. A csillagda, vagyis megfigyelő központ építése jelenleg is folyamatban van Répáshután. Előre bejelentkezve és egyeztetve általános csillaglesre, meteorzápor idején tartott túrán, holdfogyatkozás kémlelésen is részt vehetünk. Kalandoroknak mintegy 18 pontos térképet készítettek a legjobb spotokat feltűntetve, a Szalajka-réttől Bélapátfalváig.

Van egy jó hírünk.

Megjelent a Roadster magazin első nyomtatott kiadása, amelyben olyan történeteket gyűjtöttünk össze, amelyek minket is folyamatosan inspirálnak. Szerintünk szép lett, reméljük, neked is tetszeni fog.

Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazin első számát.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Unsplash)

Close