Close
Michelangelo ujjlenyomatát találhatták meg egy ötszáz éves viaszszobron

Michelangelo ujjlenyomatát találhatták meg egy ötszáz éves viaszszobron

A londoni Victoria & Albert Múzeum szakértői szerint Michelangelo ujjlenyomatát találhatták meg egy kis viaszszobron.

Az ujjlenyomatot egy sötét vörös színű szobrocskán fedezték fel, amely egy nagyobb, befejezetlen márványszobor előtanulmányaként készült. Az ötszázéves viaszszobor, amely A rabszolga címet kapta, II. Gyula pápa római síremlékének figuráihoz készült tanulmány volt. A szobor egy fiatal, kezeit az arca előtt összefonó aktot ábrázol.

Michelangelo Firenzében készítette a Dávid-szobrát a 16. század első éveiben

A múzeum szerint a tervezett szobor a pápa végső nyughelyére szánt több mint negyven életnagyságú figura között volt.

Michelangelo elkezdett dolgozni egy nagyobb márványváltozaton, de a művet végül nem fejezte be.

A pápa síremlékének nagyszabású terveit később visszafogottabb formában valósították meg. Az ujjlenyomat felfedezésének történetét a BBC kedden adásba kerülő dokumentumfilmje mutatja be a Múzeum titkai című sorozatban, amely a Victoria & Albert Múzeumban dolgozó szakértők munkájáról számol be.

Az ötszáz éves viaszszobor, amely A rabszolga címet kapta

„Izgalmas kilátás, hogy Michelangelo egyik ujjnyoma megmaradhatott a viaszban” – idézi a BBC sajtóközleménye a V&A egyik vezető kurátorát, Peta Motture-t, aki szerint a nyom a művész alkotófolyamatáról árulkodik. Motture hozzátette: Michelangelo sok tanulmányként készített munkáját megsemmisítette, ezért a viaszmodell ritka betekintést nyújt az alkotás korai fázisába.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: MTI, BBC)

kultúra | Michelangelo | művészet

FOLYTASD EZZEL

Így fognak össze a túlélésért a hazai fitnesz- és edzőtermek

Egy neves egyiptológus azt állítja: megtalálta Nefertiti múmiáját

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram