Close
Tíz konyhai kiegészítő, ami nélkül nincs fenntartható háztartás

Tíz konyhai kiegészítő, ami nélkül nincs fenntartható háztartás

Számos lehetőségünk nyílik arra, hogy fenntarthatóbbá tegyük mindennapjainkat. Étkezési szokásaink megváltoztatása nélkül is sokat tehetünk környezetünkért, például úgy, ha ökotudatos konyhát vezetünk. Összegyűjtöttünk tíz olyan kiegészítőt, ami segíthet az indulásban.

Konyharuhák

A papírtörlők az egyik leggyakrabban használt eszközök a konyhában, amelyek segítségével könnyedén feltörölhetjük a kiömlött folyadékot, megtisztíthatjuk vele a felületeket, vagy szárazra törölhetjük az edényeket.

Érdemes azonban ezeket lecserélni magas nedvszívó képességű konyharuhákra, amelyek egy mosást követően újrafelhasználhatók, és nem termelnek hulladékot.

Textiltáskák és -zsákok

Ahelyett, hogy a zöldségeket és a gyümölcsöket vásárlás során műanyag zacskókba tennénk, válasszuk az újrafelhasználható zsákokat és textiltáskákat! Ennek a két egyszerű kiegészítőnek a segítségével rendkívül sokat tehetünk az általunk termelt műanyag mennyiségének csökkentéséért.

Szódagép

A szénsavas vizek a leggyakrabban vásárolt élelmiszereknek tekinthetők, holott a PET-palackok korántsem környezetbarát csomagolóanyagok.

Egy szódagép azonban tökéletesen tudja helyettesíteni, ráadásul minimálisra csökkenthetjük vele a hulladéktermelésünket.

Az eszköz néhány másodperc alatt tökéletes szénsavas vizet készít anélkül, hogy egyszer használatos palackokat halmoznánk fel otthonunkban.

Vizesüveg

A konyha fenntarthatóbbá tételének egyik legegyszerűbb módja, ha újrahasználható üvegekben, palackokban tartjuk a frissítőnket, a műanyag kulacsok lebomlása ugyanis akár ezer évig is eltarthat.

Termobögre

Ha kapkodósan indul a reggel, életmentő lehet, ha a reggeli kávénkat vagy teánkat egy termobögrében visszük magunkkal.

Ráadásul használata jóval fenntarthatóbb alternatívát jelent, mint az első közértben megvásárolt energiaital vagy kávés üdítő megvásárlása.

Textil kávéfilter

A filteres kávé szerelmesei búcsút inthetnek a papír kávészűrőknek és azoknak a műanyag változatoknak, amelyek sosem tűnnek elég tisztának. A textilfilterek ugyanolyan minőségű kávé előállítására alkalmasak, és újrafelhasználhatóságuk révén valóban hulladékmentes terméknek számítanak, így egyetlen pillanat alatt környezetbaráttá tudják varázsolni a kávénkat.

Újrafelhasználható bébiételtasakok

Az egyszer használatos tasakok vásárlása helyett újra és újra megtölthetjük a tárolókat magas minőségű, házilag készített pürékkel, almaszószokkal és turmixokkal. Hatalmas előnyük, hogy könnyen tisztíthatók, egyszerűen használhatók, és hosszan frissen tartják a benne lévő bébiételeket.

Kenyérzsákok

A kenyerek frissességét hosszan megőrizhetjük, ha a műanyag zacskó helyett textil-, húzózsinórral ellátott mosható zsákot vásárolunk.

A táskát akár a pékségbe is magunkkal vihetjük, hogy vásárláskor azonnal bele tudjuk tenni a kenyérfélét.

Üveg és szilikon ételtároló edények

Az üvegedények és a hozzájuk tartozó szilikontetők egyszerre segítenek a műanyaghulladék csökkentésében és az élelmiszerpazarlás elleni küzdelmünkben, hiszen a megmaradt ételeket tökéletesen tudjuk tárolni bennük, hogy aztán másnap frissességüket megőrizve fogyaszthassuk el azokat.

Újrahasználható szívószálak

Ha szívesen készítünk otthon jeges kávét vagy koktélokat, a szívószálak fontos kiegészítőnek számítanak.

Számos lehetőség kínálkozik azonban arra, hogy újrafelhasználható változatokat szerezzünk be, hiszen a fenntartható szívószálak ma már üvegből, szilikonból vagy fémből is készülhetnek.

Az egyre több és hatékonyabb kommunikációnak köszönhetően szerencsére már a fogyasztók is ráébredtek, hogy a fast fashion márkák vásárlása nem a legjobb döntés. Képzeljük el, hogy az olcsóbb és elérhetőbb márkák tömeggyártása évi 1,8 milliárd tonna szén-dioxidot termel, ami több, mint a világ összes repülőjárata és a nemzetközi szállítmányozás által kibocsátott káros anyag! Az arány elképesztő és szomorú, ám egyre többen vannak, akik a fenntartható fogyasztási cikkek gyártásával foglalkoznak. A Dezeen összegyűjtött hat ilyen divatbrandet.

(Fotók: Getty Images)

kiegészítők | életmód | tippek | konyha | ökotudtados

FOLYTASD EZZEL

Bajban vannak a bortermelők, mert nem isznak eleget a fiatalok

Egyszerű trükkök, amivel több fehérjét vihetsz be a szervezetedbe

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram