Close
Tíz konyhai kiegészítő, ami nélkül nincs fenntartható háztartás

Tíz konyhai kiegészítő, ami nélkül nincs fenntartható háztartás

A hétköznapokban számos lehetőségünk nyílik arra, hogy fenntarthatóbbá tegyük mindennapjainkat. Étkezési szokásaink megváltoztatása nélkül is sokat tehetünk környezetünkért, például úgy, ha ökotudatos konyhát vezetünk. Összegyűjtöttünk tíz olyan kiegészítőt, ami segíthet az indulásban.

Konyharuhák

A papírtörlők az egyik leggyakrabban használt eszközök a konyhában, amelyek segítségével könnyedén feltörölhetjük a kiömlött folyadékot, megtisztíthatjuk vele a felületeket, vagy szárazra törölhetjük az edényeket.

Érdemes azonban ezeket lecserélni magas nedvszívó képességgel rendelkező konyharuhákra, amelyek egy mosást követően újrafelhasználhatók, így nem termelnek hulladékot.

Textil táskák és zsákok

Ahelyett, hogy a zöldségeket és a gyümölcsöket vásárlás során műanyag zacskókba tennénk, válasszuk az újrafelhasználható zsákokat és textil táskákat. Ennek a két egyszerű kiegészítőnek a segítségével rendkívül sokat tehetünk az általunk termelt műanyag mennyiségének csökkentéséért.

Szódagép

A szénsavas vizek a leggyakrabban vásárolt élelmiszereknek tekinthetők, holott a PET-palackok korántsem nevezhetők környezetbarát csomagolóanyagoknak.

Egy szódagép azonban tökéletesen tudja helyettesíteni, ráadásul minimálisra csökkenthetjük vele a hulladéktermelésünket.

Az eszköz néhány másodperc alatt tökéletes szénsavas vizet készít anélkül, hogy egyszer használatos palackokat halmoznánk fel otthonunkban.

Vizesüveg

A konyha fenntarthatóbbá tételének egyik legegyszerűbb módja, ha újrahasználható üvegekben, palackokban tartjuk a frissítőnket, a műanyag kulacsok lebomlása ugyanis akár ezer évig is eltarthat.

Thermobögre

Ha kapkodósan indul a reggel, életmentő lehet, ha a reggeli kávénkat, vagy teánkat egy thermobögrében visszük magunkkal.

Ráadásul ennek a kiegészítő a használata jóval fenntarthatóbb alternatívát jelent, mint az első közértben megvásárolt energiaital, vagy kávés üdítő megvásárlása.

Textil kávéfilter

A filteres kávé szerelmesei búcsút inthetnek a papír kávészűrőknek és azoknak a műanyag változatoknak, amelyek sosem tűnnek elég tisztának. A textil filterek ugyanolyan minőségű kávé előállítására alkalmasak, és újrafelhasználhatóságuk révén valóban hulladékmentes terméknek számítanak, így egyetlen pillanat alatt környezetbaráttá tudják varázsolni a kávénkat.

Újrafelhasználható bébiétel tasakok

Az egyszer használatos tasakok vásárlása helyett újra és újra megtölthetjük a tárolókat magas minőségű, házilag készített pürékkel, almaszószokkal és turmixokkal. Hatalmas előnyük, hogy könnyen tisztíthatók, egyszerűen használhatóak és hosszan frissen tartják a benne lévő bébiételeket.

Kenyérzsákok

A kenyerek frissességét hosszan megőrizhetjük, ha a műanyag zacskó helyett textil, húzózsinórral ellátott mosható zsákot vásárolunk.

A táskát akár a pékségbe is magunkkal vihetjük, így vásárláskor azonnal bele tudjuk tenni.

Üveg és szilikon ételtároló edények

Az üvegedények és a hozzájuk tartozó szilikontetők egyszerre segítenek a műanyag-hulladék csökkentésében és az élelmiszerpazarlás elleni küzdelmünkben, hiszen a megmaradt ételeket tökéletesen tudjuk tárolni bennük, hogy aztán másnap frissességüket megőrizve fogyaszthassuk el azokat.

Újrahasználható szívószálak

Ha szívesen készítünk otthon jeges kávét vagy koktélokat, a szívószálak fontos kiegészítőnek számítanak.

Számos lehetőség kínálkozik azonban arra, hogy újrafelhasználható változatokat szerezzünk be, hiszen a fenntartható szívószálak ma már üvegből, szilikonból vagy fémből is készülhetnek.

Az egyre több és hatékonyabb kommunikációnak köszönhetően szerencsére már a fogyasztók is ráébredtek, hogy a fast fashion márkák vásárlása nem a legjobb döntés. Képzeljük el, hogy az olcsóbb és elérhetőbb márkák tömeggyártása évi 1,8 milliárd tonna szén-dioxidot termel, ami több, mint a világ összes repülőjárata és a nemzetközi szállítmányozás által kibocsátott káros anyag. Az arány elképesztő és szomorú, ám egyre többen vannak, akik a fenntartható fogyasztási cikkek gyártásával foglalkoznak. A Dezeen összegyűjtött hat ilyen divatbrandet.

(Fotók: Getty Images)

 

FOLYTASD EZZEL
Rómában üzembe helyezték az első pizzaautomatát
A koktél, ami több mint egy női név
Rendeld meg a Roadster magazin 5. számát!
Mi jobb, mint egy 170 oldalas Roadster magazin? Hát egy 220 oldalas Roadster magazin! Igen, a 2021-es nyári számunkra jelentősen megnöveltük a terjedelmünket, hogy még több kalandot, utazást és inspirációt élhessünk át közösen. A méret azonban nem minden, arra is figyeltünk, hogy ismét a lehető legjobbat kínáljuk olvasóinknak. A tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom