Close
Örülnénk, ha elterjedne a Honkongban tesztelt gyors testfertőtlenítő módszer

Örülnénk, ha elterjedne a Honkongban tesztelt gyors testfertőtlenítő módszer

Negyven másodperc alatt teljes testfertőtlenítést végez a CleanTech kabinja, melyet már csatasorba állítottak a hongkongi repülőtéren. 

A fotokatalízis lényegében az UV-fény segítségével fertőtlenít, ami egyáltalán nem új módszer, orvosi eszközöket is szoktak ezzel a módszerrel sterilizálni. A hongkongi reptéren pedig már be is vetették a fotokatalízist végző kabint, amely kizárólag akkor engedi belépni az utazót, ha már előtte megmérte és megfelelőnek találta a testhőmérsékletet.

Belépés után alig negyven másodperces az egész procedúra, vagyis rövidebb is lehet, mint egy útlevélellenőrzés vagy a bevándorlási hivatalnál töltött idő.

A fotokatalízis mellett egy speciális porlasztott, természetes anyagokból készült fertőtlenítőszert is permeteznek az utazóra, amely egyébként egy hongkongi startup terméke. A kabinokat jelenleg a reptér dolgozóin tesztelik, de nagy reményeket fűznek hozzájuk.

Ahogy az önjáró fertőtlenítő robotokhoz is, amelyek a mosdókat, a várókat tisztítják meg minden apró kórokozótól, sőt, a reptér levegőjének csírátlanításáért is felelősek.

Három hónapja mindez még sci-fi lett volna, de mára már nem húzzuk fel a szemöldökünket a legprofibb arcmaszkok, vagy a teljes testet beborító szkafanderek láttán sem. Reméljük, hogy biztonságosnak és hatékonynak bizonyulnak majd ezek a fertőtlenítő fülkék, és alternatívát jelenthetnek majd a nemzetközi utazások alkalmával.

A koronavírussal kapcsolatos korábbi cikkeink:

(Fotók, illusztrációk: Getty Images, AFAR, TrendHunter)

post covid | fertőtlenítés | repülőtér | koronavírus-járvány | hongkong

FOLYTASD EZZEL

Ukrán kérésre a technológiai milliárdos is beszáll a háborúba

Ezzel a magyar alkalmazással bármikor lemehetsz alfába

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram