Close
Örülnénk, ha elterjedne a Honkongban tesztelt gyors testfertőtlenítő módszer

Örülnénk, ha elterjedne a Honkongban tesztelt gyors testfertőtlenítő módszer

Negyven másodperc alatt teljes testfertőtlenítést végez a CleanTech kabinja, melyet már csatasorba állítottak a hongkongi repülőtéren. 

A fotokatalízis lényegében az UV-fény segítségével fertőtlenít, ami egyáltalán nem új módszer, orvosi eszközöket is szoktak ezzel a módszerrel sterilizálni. A hongkongi reptéren pedig már be is vetették a fotokatalízist végző kabint, amely kizárólag akkor engedi belépni az utazót, ha már előtte megmérte és megfelelőnek találta a testhőmérsékletet.

Belépés után alig negyven másodperces az egész procedúra, vagyis rövidebb is lehet, mint egy útlevélellenőrzés vagy a bevándorlási hivatalnál töltött idő.

A fotokatalízis mellett egy speciális porlasztott, természetes anyagokból készült fertőtlenítőszert is permeteznek az utazóra, amely egyébként egy hongkongi startup terméke. A kabinokat jelenleg a reptér dolgozóin tesztelik, de nagy reményeket fűznek hozzájuk.

Ahogy az önjáró fertőtlenítő robotokhoz is, amelyek a mosdókat, a várókat tisztítják meg minden apró kórokozótól, sőt, a reptér levegőjének csírátlanításáért is felelősek.

Három hónapja mindez még sci-fi lett volna, de mára már nem húzzuk fel a szemöldökünket a legprofibb arcmaszkok, vagy a teljes testet beborító szkafanderek láttán sem. Reméljük, hogy biztonságosnak és hatékonynak bizonyulnak majd ezek a fertőtlenítő fülkék, és alternatívát jelenthetnek majd a nemzetközi utazások alkalmával.

A koronavírussal kapcsolatos korábbi cikkeink:

(Fotók, illusztrációk: Getty Images, AFAR, TrendHunter)

Itt a Roadster legújabb, negyedik száma!
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom