A Paletta és Bezerics Dani vendéglátása olyan színfoltja a városnak, ami mellett nem lehet elmenni szó nélkül. Mindig van egy új ötletük, mindig mosolygósan várnak, és a társadalmi szerepvállalás sem áll távol tőlük. Egyértelműen miattuk lett még jobb hely a Tompa utca, és ehhez a pár hónapja megvalósított Estipiac is jócskán hozzájárul. Mini kirakodás, ínyencvásár és esti koccintás, pizzázás vár szerdánként a IX. kerület legbarátságosabb utcájában.
Ahogy a Tompa–Páva utca sarkához közeledünk a kellemes nyári estén, három gondolat is beugrik: az egyik, hogy bárcsak biciklivel érkeztünk volna és csak letámasztanánk a Paletta előtt, hogy romantikusan megtöltsük az első kosarát a helyben vásárolt finomságokkal. A második, hogy jobb lett volna kint leülni, de minden asztal foglalt, a harmadik pedig, hogy mennyire jó lenne egy nagyobb, bővített piac errefelé, ha már elkezdődött ez a mozgalom.
Érkezésünket követően Dani mesél kicsit az Estipiac kezdeményezésről, ami ugyan ma még kicsiben megy, de valójában szeretnék, ha az utcán végig sorakoznának a termelői asztalok, jobbnál jobb portékákkal.
Pont, ahogy elgondoltam, mennyire szuper lehetne ez. Végignézzük az asztalokat: a tiszaörsi Barázda Szociális Szövetkezet házi tésztákat és kecskesajtot kínál – a sajtból kóstolunk is, és megtudjuk, hogy Tiszaörsön megannyi munkahelyet teremtettek a helyieknek a szuper minőségű termékeket előállító üzemben. A DeliBox Hungarikum füstölt áruval és hentestermékekkel képviselteti magát, Rob-Chi chilis finomságokat hoz, szabolcsi almalé érkezik a Csakis Alma Manufaktúrától, a Paletta saját péktermékei és a Bezerics Borház italai is megvásárolhatóak a mini piacon.
A Tompa utca fái lampionokat kapnak, halkan szól a helyben kevert lounge zene is, ki kutyával, ki gyerekkel érkezik, igazi családi program lehet ez a szerda.
A termelőkkel való beszélgetés, kóstolás és esetleges vásárlás után/közben pedig természetesen minden adott a koccintáshoz és a szerda esti vacsora elfogyasztásához.
Úgy fest, a legnépszerűbbek a nápolyi pizzák, könnyed vadkovászos tésztával készítve. Ötpercenként landol egy az asztalokon. Csináltak is egy alig ötezer forint fölött lévő pakkot, amely két pizzát és egy palack gyöngyözőbort (rozé vagy fehér) takar. Randira is tökéletes, de egy baráti összejövetelhez is passzol ez a kombináció. Ahogy a Paletta estjeire megálmodott frissítők is: a bodzás-uborkás spritz, a friss málnás-ribizlis rozéfröccs, az almás mimosa, vagy a pink gin-tonik.
Tapasokból sincs hiány, marinált olivák, velős pirítós, padlizsánkrémes változat és kraftos szendvicsek várnak. Mi mégsem gondolkoztunk sokat, és a pizza mennyei illata ellenére a madridi pacalra csaptunk le, ami ugyan nem a legkönnyedebb vacsora, de ritkán megjelenő tétel. Már az első falat után kiderült, hogy a legjobb választás volt a pikáns, friss belsőség.
Ennél kellemesebb, hangulatosabb szerda estét nehezen tudnánk elképzelni! Nincs feszengés, nincs manír, vagy túltolt gasztrofröcsögés, csak baráti hangulat, kreatív energiák, remek termékek és ízletes vacsorák.
Ez is érdekelhet:
(Fotók: Paletta)
paletta budapest | Bezerics Dani | szerda | Ferencváros | fiesta | Bezerics Dániel
Egy jó tervhez is kellhet több perspektíva
–
Sulciová Silvia interjú
Skót nyár a ködös budapesti belvárosban – Ilyen a 2023-as év whiskyje

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.
Megnézem, mert érdekel!