Close
Óriási trollok éltek ezen a misztikus skót szigeten a legendák szerint

Óriási trollok éltek ezen a misztikus skót szigeten a legendák szerint

Legendák és mítoszok övezik a Skócia szárazföldjénél található helyet, ami hihetetlenül látványos, mégis csak kevesek által ismert és még kevesebbek által látogatott.

A Fingal-barlang és az annak otthont adó Staffa-sziget számos legendában és mítoszban jelenik meg, mivel a történetek szerint a skót tündérek kíváncsi tekintetétől távol,

óriási trollok kóboroltak a környéken, varázskapuk nyíltak és zárultak minden egyes nap.

Bár most csupán lundák élnek a sziget közelében, a hely és annak ikonikus barlangja évszázadok óta vonzó célpont elsősorban a skót kirándulók számára, de

inspirációként szolgált a történelem legjelentősebb alakjainak is.

Lávafolyás hozta létre a világ egyik legegyedibb barlangját

A Fingal az egyik legkülönlegesebb barlang a világon. A vulkáni tevékenység által létrehozott természetes szerkezet ugyanis pontosan olyan, mintha emberi kéz alkotta volna.

A magas bazaltoszlopok látványos geometrikus falakat és “lépcsőket” alkotnak, hogy Skócia egyik leglenyűgözőbb helyévé tegyék. Ami még hihetetlenebb, hogy a bazaltoszlopok között járható ösvények is vannak, így a barlang a bátor látogatók számára bármikor felfedezhető.

A Fingal-barlang legendája

A barlangot az ókori kelták UamhBinh”-ként vagy Dallam-barlangként” ismerték. A legenda szerint Fingalt híd kötötte össze egy Írországban található hasonló bazalt oszlopokkal büszkélkedő hellyel, hogy

a legendás óriás, Fionn mac Cumhail a két helyszín között szabadon tudjon járni.

Egyes feltételezések szerint lehet ebben valami, hiszen sokan úgy gondolják, hogy a Fingal-barlang és a “Giant’s Causeway”, vagyis az “Óriás útja” egy ősi lávafolyamnak köszönhetően valóban összeköttetésben állt, azonban a természet alakította átjáró becslések szerint hatvan millió évvel ezelőtt a semmivé vált.

Meglátni és beleszeretni

Az elmúlt évszázadokban sokak számára nyújtott inspirációt a Fingal-barlang. A nevét Sir Joseph Banksnak köszönheti, akinek az ókori epikus költeménye elsöprő hatással volt Goethére és Napóleonra, sőt,

számos költőt, művészt és zenészt sarkalt arra, hogy ellátogassanak a varázslatos helyre.

Felix Mendelssohn világhírű német zeneszerző is hozzájárult a barlang népszerűsítéséhez. A Hebridák-nyitány zenéje ugyanis a barlanglátogatás közben jutott Mendelssohn eszébe, valószínűleg az ott lévő víz morajlása miatt.

Ma a barlang a Staffa-szigetről egy kellemes kirándulás keretében érhető el, de hajóval is megközelíthető.

(Forrás: The Travel, fotók: Getty Images)

mítosz | troll | final-barlang | tündér | óriás

FOLYTASD EZZEL

Gyalog, lóháton és kerékpárral is bejárhatjuk Erdély gyönyörű új túraútvonalát

Meghitt hangulatban veszik fel a versenyt a villanyszámlával ezek a brit pubok

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom