Close
Óriási trollok éltek ezen a misztikus skót szigeten a legendák szerint

Óriási trollok éltek ezen a misztikus skót szigeten a legendák szerint

Legendák és mítoszok övezik a Skócia szárazföldjénél található helyet, ami hihetetlenül látványos, mégis csak kevesek által ismert és még kevesebbek által látogatott.

A Fingal-barlang és az annak otthont adó Staffa-sziget számos legendában és mítoszban jelenik meg, mivel a történetek szerint a skót tündérek kíváncsi tekintetétől távol,

óriási trollok kóboroltak a környéken, varázskapuk nyíltak és zárultak minden egyes nap.

Bár most csupán lundák élnek a sziget közelében, a hely és annak ikonikus barlangja évszázadok óta vonzó célpont elsősorban a skót kirándulók számára, de

inspirációként szolgált a történelem legjelentősebb alakjainak is.

Lávafolyás hozta létre a világ egyik legegyedibb barlangját

A Fingal az egyik legkülönlegesebb barlang a világon. A vulkáni tevékenység által létrehozott természetes szerkezet ugyanis pontosan olyan, mintha emberi kéz alkotta volna.

A magas bazaltoszlopok látványos geometrikus falakat és „lépcsőket” alkotnak, hogy Skócia egyik leglenyűgözőbb helyévé tegyék. Ami még hihetetlenebb, hogy a bazaltoszlopok között járható ösvények is vannak, így a barlang a bátor látogatók számára bármikor felfedezhető.

A Fingal-barlang legendája

A barlangot az ókori kelták UamhBinh”-ként vagy Dallam-barlangként” ismerték. A legenda szerint Fingalt híd kötötte össze egy Írországban található hasonló bazalt oszlopokkal büszkélkedő hellyel, hogy

a legendás óriás, Fionn mac Cumhail a két helyszín között szabadon tudjon járni.

Egyes feltételezések szerint lehet ebben valami, hiszen sokan úgy gondolják, hogy a Fingal-barlang és a “Giant’s Causeway”, vagyis az “Óriás útja” egy ősi lávafolyamnak köszönhetően valóban összeköttetésben állt, azonban a természet alakította átjáró becslések szerint hatvan millió évvel ezelőtt a semmivé vált.

Meglátni és beleszeretni

Az elmúlt évszázadokban sokak számára nyújtott inspirációt a Fingal-barlang. A nevét Sir Joseph Banksnak köszönheti, akinek az ókori epikus költeménye elsöprő hatással volt Goethére és Napóleonra, sőt,

számos költőt, művészt és zenészt sarkalt arra, hogy ellátogassanak a varázslatos helyre.

Felix Mendelssohn világhírű német zeneszerző is hozzájárult a barlang népszerűsítéséhez. A Hebridák-nyitány zenéje ugyanis a barlanglátogatás közben jutott Mendelssohn eszébe, valószínűleg az ott lévő víz morajlása miatt.

Ma a barlang a Staffa-szigetről egy kellemes kirándulás keretében érhető el, de hajóval is megközelíthető.

(Forrás: The Travel, fotók: Getty Images)

staffa-sziget | mítosz | óriás | legenda | final-barlang

FOLYTASD EZZEL

Ráleltünk Budapest és a BMW legszorosabb párhuzamára

Őszinte, szórakoztató és sorsfordító – Így lett a Körvonal az ország kedvenc játéka

Rendeld meg a Roadster magazin 13. számát!

Beköszöntött az ősz, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 13. száma. Mit találunk benne? Bejárjuk Japán izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik legszínesebb és leghíresebb dizájnerével, Karim Rashiddal, Nápolyban megkóstoljuk Olaszország negyedik legjobb pizzáját, és benézünk az Attolini szabódinasztia műhelyébe is. A Napa-völgyben teszteljük, milyen az új, elektromos Rolls-Royce, és elbeszélgetünk a W luxushotelben megnyitott Nightingale by Beefbar alapítójával, Riccardo Giraudival is. Elmegyünk egészen Dél-Koreáig, hogy megnézzük közelről, milyen a világ egyik leghangulatosabb kávézója, a Mudzsige panzió, ezen kívül pedig találkozunk még párizsi keramikusművésszel, Japánban dolgozó magyar építésszel, vitorlázógép pilótával, egy római napszemüveg brand alapítójával, és a születésnapját ünneplő Babel Budapest megálmodójával is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram