Close
Kiállítás nyílik a magyar poptörténelem legikonikusabb lemezborítóiból

Kiállítás nyílik a magyar poptörténelem legikonikusabb lemezborítóiból

Beszállás, indul a nosztalgiaexpressz!

A magyar poptörténelem egykor ikonikus, mára azonban elfeledett lemezborítóiból nyílik Hova lett címmel kiállítás kedden az egyik kedvenc budapesti helyünkön, a kálvin téri Főfotó Galériában, méghozzá nagyon illusztris vendégekkel.

A bemutatón tizenkét olyan popkulturális kép lesz látható, amelyek egykor akár milliós példányban kerültek magyar lakásokba, ma azonban egyre kevesebben emlékeznek rájuk. A szervezők a következőket írják az eseményről:

“Úgy gondoljuk, régi adósságunk, hogy megnézzük, ezek a képek, a lemezborítók megjelenése után miért nem futottak be egy másik, új vagy párhuzamos életet. A Főfotó Galériában most olyan népszerű popkultúrális képeket gyűjtöttünk össze amik egykor akár milliós példányban kerültek magyar lakásokba. Az egész ország ismerte ezeket a fotókat, forgatták, nézegették, szerették, mert elválaszthatatlan részei voltak annak az élménynek amit a lemez megvásárlásakor hazavitt az ember.

A lemezborító egy külön műfaj volt. Meghatározta és irányította az együttesek imázsát. Hivatkozási pont volt. A lemezborítón megjelent képekkel azonosítottak egy-egy zenei korszakot. Fontosnak tartjuk, hogy felemeljük ezeket a képeket oda, ahol mindig is lenniük kellett volna. Megmutassuk, hogy ezek a művek valódi műtárgyak.

Tervünk, hogy ezekből a pop-rock történeti relikviákból egy nagyobb gyűjteményt rakjunk össze, ugyanis amikor felkerestük az alkotókat, a fotósokat, grafikusokat hihetetlen kincsek kerültek elő.”

– nyilatkozott Krasznai János a Főfotó egyik alapítója. Az itt kiállított fotókat eredeti nyersanyagokról nagyítva limitált szériában szignózva árulják majd.

A szerzők illetve a kiállított művek között megtaláljuk a legendás Hegedűs György-Pálfi György alkotópáros EDDA lemezborítóit, az EDDA I. és a bakancsos EDDA II, szintén tőlük a KFT Macska az úton című album fotóját. Vető János munkáit:

Az Antoine és Desire (Cseh Tamás) valamint az Európa Kiadó első lemezének, a Popzene c. lemezboritójára készült fotókat. Továbbá Flesch Bálint A.E. Bizottságról készült fotóját ami az együttes hollandiai lemezboritója volt. Szintén Hegedűs György legendás SyriusÍ/ mitológia és KEX 1970-es plakát eredetii nyersanyagról nagyított fotóját.

Hová menj és mikor:

Október 18.-án (kedd) este 7-kor a Főfotó-ba, cím: (nyolcker) Baross utca 10. A Hova lett? – Kiállítás a magyar poptörténelem legendás, de elfeledett lemezborítóiból című tárlat november elsejéig tekinthető meg. Mi benevezünk rá!

(Forrás: Főfotó)

popzene | európa kiadó | cseh tamás | főfotó | lemezborító

FOLYTASD EZZEL

A luxus új szintje a Balatonnál – Ilyen a LUA Resort télen

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram