Close
Ide érdemes elutaznod, ha jókat ennél

Ide érdemes elutaznod, ha jókat ennél

Ha az a fajta külföldre utazó vagy, aki az adott városban gőzerővel keresi az ételkülönlegességeket és addig haza nem indul, míg ki nem kér valami tipikusan helyi fogást, akkor ezt az összeállítást érdemes elmentened a kedvencek közé.

A Time Out magazin világszerte húszezernél is több városlakót kérdezett meg azzal kapcsolatban, hogy nyilatkozzon kedvenc vendéglátóhelyeiről, figyelembe véve a fenntarthatóságot, a lokációt, a romantikát, nem utolsó sorban az éttermek és bárok minőségét.

 

Mindezek alapján a kolumbiai Medellín kapta a legjobb értékeléseket, vagyis nevezhetjük a világ jelenlegi „foodie fővárosának”.

A megkérdezettek 97 százaléka ugyanis a finom arepáiról, grandiózus reggelijeiről és színes leveseiről híres városban fantasztikusakat eszik (csak zárójelben, a város az éjszakai- és a közösségi élet terén is pazarul teljesített).

A második helyen holtversenyben Chicago és Porto következik, mindkét nagyváros a hagyományos ételekről (mélytányéros pizza, francesinhas), valamint kiemelkedő éttermeiről nevezetes. Szintén azonos értékeléseket kapott Lyon (Franciaország igazi gasztronómiai fővárosa) és a brazíliai São Paulo.

Kiváló hírneve ellenére viszont a helyiek igen gyengének minősítették Hongkongot, mindössze 62 százalékos pozitív visszajelzéssel, a katari Doha is csak kicsivel járt jobban. Peking, Amszterdam és Dublin ugyancsak rosszul teljesített, tehát nem biztos, hogy ezek az országok lesznek álmaid úti céljai, ha az ételek körül forog a túrád.

Az élmezőny így fest:

  • 1. Medellín (a helyiek 97 százaléka áradozott az ételekről)
  • 2. Chicago (96 százalék – az első hely Észak-Amerikában)
  • 3. Porto (96 százalék – az első helyezett Európában)
  • 4. Lyon (95 százalék)
  • 5. São Paulo (95 százalék)
  • 6. Kuala Lumpur (94 százalék – az első Ázsiában)
  • 7. Mumbai (94 százalék)
  • 8. New York (94 százalék)
  • 9. London (94 százalék)
  • 10. Madrid (94 százalék)

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) új jelentést készített a kontinens 344 városának levegőminőségéről 2020-2021-re vonatkozóan, amikor a lezárások miatt több helyen több alkalommal is csökkent a forgalom és az ipari tevékenység. Ha tehát kiszellőztetnéd egy kicsit a fejed, akkor ezekben az európai városokban a legjobb a levegő.

(Forrás: TimeOut, fotók: Getty Images, Unsplash)

városai | étel | ital | világ | étetrem

FOLYTASD EZZEL

Ráleltünk Budapest és a BMW legszorosabb párhuzamára

Őszinte, szórakoztató és sorsfordító – Így lett a Körvonal az ország kedvenc játéka

Rendeld meg a Roadster magazin 13. számát!

Beköszöntött az ősz, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 13. száma. Mit találunk benne? Bejárjuk Japán izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik legszínesebb és leghíresebb dizájnerével, Karim Rashiddal, Nápolyban megkóstoljuk Olaszország negyedik legjobb pizzáját, és benézünk az Attolini szabódinasztia műhelyébe is. A Napa-völgyben teszteljük, milyen az új, elektromos Rolls-Royce, és elbeszélgetünk a W luxushotelben megnyitott Nightingale by Beefbar alapítójával, Riccardo Giraudival is. Elmegyünk egészen Dél-Koreáig, hogy megnézzük közelről, milyen a világ egyik leghangulatosabb kávézója, a Mudzsige panzió, ezen kívül pedig találkozunk még párizsi keramikusművésszel, Japánban dolgozó magyar építésszel, vitorlázógép pilótával, egy római napszemüveg brand alapítójával, és a születésnapját ünneplő Babel Budapest megálmodójával is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram