Close
Horror áron talált gazdára a világ talán leghátborzongatóbb könyve

Horror áron talált gazdára a világ talán leghátborzongatóbb könyve

Mary Shelley Frankenstein-je olyan irodalmi klasszikus, amely óriási hatást gyakorolt ​​a kultúra egészére. Az  elsőként 1818-ban megjelent kötetnek egy 1881-es kiadását árverezték el nemrégiben. A könyvritkaság az elmúlt közel másfél évszázadot gyönyörű állapotban élte túl, nem csoda, hogy egy aukción 1,17 millió dollárt (kb. 365 millió forintot) fizettek érte. 

A gótikus horror remekművének tartott Frankenstein-t 1816 esős nyarán írta meg Mary Shelly a Genfi-tó partján akkor, amikor a szerző és Percy Shelley Lord Byronnal múlatta az időt.

Az 1831-es kiadás előszavában Mary Shelley azt írta, olyan történetet akart kigondolni, amely

legbelső félelmeinket kelti életre, és rémületet ébreszt az olvasóban, akinek így megdermed a vére, és felgyorsul a szívdobogása. 

Az 1818. január 1-jén névtelenül, ötszáz példányban megjelent első kiadásában az előszót Percy Shelley-nek címezte, a dedikáció pedig a szerző apjának, William Godwinnak szólt.

Az általa megalkotott Frankenstein olyan mitikus kulturális szereplővé vált az idők folyamán, mint Don Quijote és Robinson Crusoe.

A korabeli recenziók azonban vegyesek voltak, a Quarterly Review felháborodott cikkében nem tudta eldönteni, hogy a könyv szerzőjének feje vagy szíve a legbetegebb. Ezzel szemben Walter Scott az író zsenialitását, a költői képzelőerő szokatlan erejét dicsérte. 

(Forrás és fotó: christies.com)

FOLYTASD EZZEL
Ingyen kap mindenki egy fát ebben az országban, hogy segíthessen a bolygónak
Meghalt Kóbor János, az Omega alapítója
Rendeld meg a Roadster magazin 6. számát!
Őszi-téli lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 224 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
Négy különleges whisky a whiskykészítés bölcsőjéből, a hűvös Skóciából...
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom