Close
Horror áron talált gazdára a világ talán leghátborzongatóbb könyve

Horror áron talált gazdára a világ talán leghátborzongatóbb könyve

Mary Shelley Frankenstein-je olyan irodalmi klasszikus, amely óriási hatást gyakorolt ​​a kultúra egészére. Az  elsőként 1818-ban megjelent kötetnek egy 1881-es kiadását árverezték el nemrégiben. A könyvritkaság az elmúlt közel másfél évszázadot gyönyörű állapotban élte túl, nem csoda, hogy egy aukción 1,17 millió dollárt (kb. 365 millió forintot) fizettek érte. 

A gótikus horror remekművének tartott Frankenstein-t 1816 esős nyarán írta meg Mary Shelly a Genfi-tó partján akkor, amikor a szerző és Percy Shelley Lord Byronnal múlatta az időt.

Az 1831-es kiadás előszavában Mary Shelley azt írta, olyan történetet akart kigondolni, amely

legbelső félelmeinket kelti életre, és rémületet ébreszt az olvasóban, akinek így megdermed a vére, és felgyorsul a szívdobogása. 

Az 1818. január 1-jén névtelenül, ötszáz példányban megjelent első kiadásában az előszót Percy Shelley-nek címezte, a dedikáció pedig a szerző apjának, William Godwinnak szólt.

Az általa megalkotott Frankenstein olyan mitikus kulturális szereplővé vált az idők folyamán, mint Don Quijote és Robinson Crusoe.

A korabeli recenziók azonban vegyesek voltak, a Quarterly Review felháborodott cikkében nem tudta eldönteni, hogy a könyv szerzőjének feje vagy szíve a legbetegebb. Ezzel szemben Walter Scott az író zsenialitását, a költői képzelőerő szokatlan erejét dicsérte. 

(Forrás és fotó: christies.com)

Frankenstein | Christie’s | árverés | aukció | könyv

FOLYTASD EZZEL

A luxus új szintje a Balatonnál – Ilyen a LUA Resort télen

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram