Close
Rázva, nem keverve – Idén nyáron hódít a freddo espresso

Rázva, nem keverve – Idén nyáron hódít a freddo espresso

Görögország élénk kávékultúrával rendelkezik, akár a jeges, koffeines italok specialistájának is nevezhetjük az ott élőket. A forróságban  különösen jólesnek a jeges kávéik, így például a frappé, a freddo espresso vagy éppen a freddo cappuccino.

A freddo espresso elkészítése rendkívül egyszerű. Egy shakerbe jeget halmozunk, ráöntünk egy vagy két adag espressót, összerázzuk és pohárba töltést követően már fogyaszthatjuk is.

A hideg és a meleg kontrasztjának köszönhetően a kávé tetején egy ellenállhatatlan, krémes habréteg jön létre.

Egy kevés cukorral és egy réteg jéghideg tejhabbal pedig tökéletes freddo cappucino varázsolható belőle.

Görögországban az emberek 90-95 százaléka iszik freddo espressót, ami tökéletes koffeinforrás a reggelekre. A freddót az 1990-es években találták fel, akkor, amikor az olyan tipikusan espresso-márkák eljutottak Görögországba, mint az Illy, így

mára a közkedvelt görög jegeskávé, a frappé elegánsabb rokona lett.

Apropó frappé. A legenda szerint a jeges kávéital a puszta szerencsének köszönhetően született meg 1957-ben. Jannisz Dricasz, a Nestlé Görögország képviselője a 22. Thesszaloniki Nemzetközi Vásáron vett részt. A feladata az volt, hogy egy új, jeges csokiitalt mutasson be a gyerekeknek, amihez csak a kakaót és a tejet kellett összerázni.

A rendezvény szünetében munkatársa a konyhába ment, hogy elkészítse szokásos Nescaféját. De nem talált forró vizet, ezért ellesve főnöke technikáját, az instant kávét hideg vízzel és jégkockákkal keverte össze, megalkotva a tökéletes frappét.

(Forrás: Thrillist, fotók: Getty Images)

freddo espresso | jeges kávé | frappé | jegeskávé

FOLYTASD EZZEL

Ez a három ital segít elaludni és sokat javíthat az alvásod minőségén is

Lesújtó képet festenek Magyarországról ezek az adatok

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram