Görögország élénk kávékultúrával rendelkezik, akár a jeges, koffeines italok specialistájának is nevezhetjük az ott élőket. A forróságban különösen jólesnek a jeges kávéik, így például a frappé, a freddo espresso vagy éppen a freddo cappuccino.
A freddo espresso elkészítése rendkívül egyszerű. Egy shakerbe jeget halmozunk, ráöntünk egy vagy két adag espressót, összerázzuk és pohárba töltést követően már fogyaszthatjuk is.
A hideg és a meleg kontrasztjának köszönhetően a kávé tetején egy ellenállhatatlan, krémes habréteg jön létre.
Egy kevés cukorral és egy réteg jéghideg tejhabbal pedig tökéletes freddo cappucino varázsolható belőle.
Görögországban az emberek 90-95 százaléka iszik freddo espressót, ami tökéletes koffeinforrás a reggelekre. A freddót az 1990-es években találták fel, akkor, amikor az olyan tipikusan espresso-márkák eljutottak Görögországba, mint az Illy, így
mára a közkedvelt görög jegeskávé, a frappé elegánsabb rokona lett.
Apropó frappé. A legenda szerint a jeges kávéital a puszta szerencsének köszönhetően született meg 1957-ben. Jannisz Dricasz, a Nestlé Görögország képviselője a 22. Thesszaloniki Nemzetközi Vásáron vett részt. A feladata az volt, hogy egy új, jeges csokiitalt mutasson be a gyerekeknek, amihez csak a kakaót és a tejet kellett összerázni.
A rendezvény szünetében munkatársa a konyhába ment, hogy elkészítse szokásos Nescaféját. De nem talált forró vizet, ezért ellesve főnöke technikáját, az instant kávét hideg vízzel és jégkockákkal keverte össze, megalkotva a tökéletes frappét.
(Forrás: Thrillist, fotók: Getty Images)
jeges kávé | jegeskávé | frappé | freddo espresso
Merész kampánnyal robban be a Reebok új kollekciója
A modern luxus nyomában a Range Roverrel

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!
Megnézem, mert érdekel!