Rázva, nem keverve – Idén nyáron hódít a freddo espresso

Görögország élénk kávékultúrával rendelkezik, akár a jeges, koffeines italok specialistájának is nevezhetjük az ott élőket. A forróságban  különösen jólesnek a jeges kávéik, így például a frappé, a freddo espresso vagy éppen a freddo cappuccino.

A freddo espresso elkészítése rendkívül egyszerű. Egy shakerbe jeget halmozunk, ráöntünk egy vagy két adag espressót, összerázzuk és pohárba töltést követően már fogyaszthatjuk is.

A hideg és a meleg kontrasztjának köszönhetően a kávé tetején egy ellenállhatatlan, krémes habréteg jön létre.

Egy kevés cukorral és egy réteg jéghideg tejhabbal pedig tökéletes freddo cappucino varázsolható belőle.

Görögországban az emberek 90-95 százaléka iszik freddo espressót, ami tökéletes koffeinforrás a reggelekre. A freddót az 1990-es években találták fel, akkor, amikor az olyan tipikusan espresso-márkák eljutottak Görögországba, mint az Illy, így

mára a közkedvelt görög jegeskávé, a frappé elegánsabb rokona lett.

Apropó frappé. A legenda szerint a jeges kávéital a puszta szerencsének köszönhetően született meg 1957-ben. Jannisz Dricasz, a Nestlé Görögország képviselője a 22. Thesszaloniki Nemzetközi Vásáron vett részt. A feladata az volt, hogy egy új, jeges csokiitalt mutasson be a gyerekeknek, amihez csak a kakaót és a tejet kellett összerázni.

A rendezvény szünetében munkatársa a konyhába ment, hogy elkészítse szokásos Nescaféját. De nem talált forró vizet, ezért ellesve főnöke technikáját, az instant kávét hideg vízzel és jégkockákkal keverte össze, megalkotva a tökéletes frappét.

(Forrás: Thrillist, fotók: Getty Images)

freddo espresso | jegeskávé | frappé | jeges kávé

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom